Νέα δομή στις θεατρικές επιχορηγήσεις ζητούν Βουλευτές

Τα κριτήρια του σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ στην επιχορήγηση της επαγγελματικής θεατρικής δεν είναι αντικειμενικά, διαπίστωσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την Τετάρτη, μετά από τη συζήτηση των όρων και κριτηρίων των σχεδίων επιχορηγήσεων από τον ΘΟΚ.

Ανέφεραν επίσης ότι θα αναμένεται το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα διεξαχθεί υπό τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ώστε η Επιτροπή να επανέλθει σύντομα επί του θέματος.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ

Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα μαζί με τον Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, από τη συνεδρία διαφάνηκε ότι το σύστημα επιχορήγησης της θεατρικής ανάπτυξης που υπάρχει νοσεί.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το σύστημα ο ΘΟΚ επιβαρύνθηκε με το έργο της διαχείρισης και διανομής στους ανταγωνιστές του, του δημοσίου χρήματος, κάτι που είναι εκτός της αρμοδιότητάς του.

Εξήγησε ότι ο ΘΟΚ διαχειρίζεται και διανέμει τους δημόσιους πόρους σε οργανισμούς που ασκούν την ίδια δραστηριότητα μαζί του και πρόσθεσε ότι διαφάνηκε πως τα περισσότερα κριτήρια για την κατανομή των χορηγιών είναι υποκειμενικά και άρα ξεφεύγουν από τα αντικειμενικά κριτήρια που θα έπρεπε να ισχύουν, με τα προβλήματα να αυξάνονται και λόγω του μικρού κονδυλίου που διατίθεται κεντρικά για την ανάπτυξη του Θεάτρου.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε περαιτέρω ότι “αυτά θα τα επιλύσουμε με διάλογο”. Πρόσθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα, επί του οποίου θα εργαστούμε όλοι μαζί για να αποφύγουμε την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, η οποία είναι τουλάχιστον λανθασμένη”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανέλαβαν τη δέσμευση να διαβουλευθούν για να παρουσιάσουν εισηγήσεις για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα συζητηθεί σε νέα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας εντός του προσεχούς διμήνου.

Ο κ. Ευσταθίου διευκρίνισε ότι η μεγάλη διαφωνία έγκειται στην αντικειμενικότητα – υποκειμενικότητα των κριτηρίων, που δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και δυσπιστίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επαρχίας Λάρνακας Γεωργίου Γιώργος ανέφερε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τη λογική των ΕΕΕ, εξηγώντας ότι η λογική των ΕΕΕ έχει να κάνει με τη μη ανακατανομή της φτώχειας. Είναι μια πίτα που μοιράζονταν 35 και τώρα πρέπει να μοιραστεί σε 135.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι τόσο τα τέσσερα καθιερωμένα μεγάλα Θέατρα, όσο και τα νέα Θέατρα
πολυβολούν κυριολεκτικά το νέο σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, το οποίο κατανέμει τους πόρους στα θεατρικά σχήματα.

Πρόσθεσε ότι κάποια παίρνουν πολύ λιγότερα και κάποια δεν παίρνουν καθόλου και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει υπό την ηγεσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού να διενεργηθεί συντονισμένος διάλογος, κατά τρόπο που σύντομα σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας να κατατεθεί σχεδιασμός και κοινό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα προβλέπεται η ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας και η αξιοκρατική επιδότηση των παραστάσεων που προβάλλονται από τα θέατρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας Φορέας Πολιτισμού θα μπορούσε να επεξεργαστεί και να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

“Θέλουμε να βλέπουμε στα μάτια, τους ηθοποιούς, τους πνευματικούς ανθρώπους και τους σκηνοθέτες, μέσα και από τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα από την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι έχουν τεθεί κριτήρια που άλλα λειτουργούν αντικειμενικά, και άλλα, που όπως καταγγέλλεται από τους ενδιαφερόμενους, υποκειμενικά με αποτέλεσμα κάποια θέατρα να παίρνουν μηδέν επιδότηση.

Πρόσθεσε ότι πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα Θέατρα, καθώς η επιδότηση που λαμβάνουν έχει συρρικνωθεί, λέγοντας ότι έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά ότι οι επιδοτήσεις από τις 250.000 ευρώ που ήταν το χρόνο έπεσαν στις 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές νομικές και άλλες συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά το 1,1 εκ. που δίνεται τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αυξηθεί εάν θέλουμε πολιτισμό.

Κληθείς να αναφέρει εάν τίθεται θέμα δημιουργίας κρατικής θεατρικής σχολής, καθώς δεν υπάρχει τέτοια σχολή στην Κύπρο, αλλά υπάρχει μόνο μία σχολή, με καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες εισόδου των σπουδαστών, ο κ. Γεωργίου είπε πως με το αίτημα – εισήγηση για τη δημιουργία Φορέα Πολιτισμού είχαμε υπόψη και τη δημιουργία κρατικής σχολής θεάτρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου ανέφερε πως το σύστημα που υπάρχει σήμερα είναι προβληματικό και παρουσιάζει μεγάλες αδικίες στην κατανομή των κονδυλίων στις θεατρικές ομάδες και σχήματα και θα πρέπει ότι η Βουλή με την αρμόδια Αρχή να δημιουργήσουν ένα θεσμό
ανεξάρτητο, ο οποίος θα δίνει τα κονδύλια με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με τα υποκειμενικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα.

“Το ΘΥΜΕΛΗ είναι προβληματικό και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αλλαγή του”, συμπλήρωσε.

Τα κονδύλια δίνονται από το κράτος και θα πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο σε αυτούς που πρέπει και όχι με βάση τα προσωπικά κριτήρια, ανέφερε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ο ΘΟΚ, που επίσης παράγει πολιτισμό, όπως και τα υπόλοιπα θεατρικά σχήματα, αποφασίζει για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα παράξουν οι “ανταγωνιστές” και το ποσό με το οποίο θα χορηγηθούν και επομένως εκ προοιμίου δεν είναι δίκαιο, το γεγονός ότι έχει ανατεθεί στον ΘΟΚ η κατανομή των κονδυλίων.

Το τεκμήριο της αντικειμενικότητας του ΘΟΚ έχει καταρριφθεί και πρέπει να βρεθεί άλλος φορέας που θα παρέχει το φερέγγυος της αντικειμενικότητας για δίκαιη κατανομή, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου και είπε καταληκτικά ότι και ο ΘΟΚ πρέπει να κρίνεται για αυτά που παίρνει και δεν μπορεί να κρίνει τους άλλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα