Νέα πολιτική αντιπαράθεση για την προεκλογική Τραμπ

Μία νέα σειρά μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου, μεταξύ δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FBI, βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής για τα αρνητικά τους σχόλια κατά του Ντόναλντ Τραμπ την περίοδο που ήταν προεδρικός υποψήφιος, μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για περίπου 400 σελίδες που παραδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με επιστολή του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ρον Τζόνσον. Οι δύο αξιωματούχοι του

FBI συμμετείχαν για μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων αναμένεται ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, καθώς οι πρώτοι καταγγέλλουν ότι κάποια από τα στελέχη του FBI, που είχαν συμμετοχή στις έρευνες για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν προκατειλημμένα κατά του Τραμπ.

Σε επιστολή του προς τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι το Σάββατο, ο Τζόνσον, που προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στη Γερουσία, χαρακτήρισε αρκετά από τα μηνύματα που είναι σχετικά με τους χειρισμούς του FBI στην υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον ως αντικείμενο έρευνας από την επιτροπή. Η Κλίντον την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ διαχειρίζονταν τα ηλεκτρονικά της μηνύματα όχι από τον διαμετακομιστή ασφάλειας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αλλά από ιδιωτικό διαμετακομιστή, τον οποίο και είχε εγκαταστήσει στην οικία της στη Νέα Υόρκη.

Σε μία ανταλλαγή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα, η δικηγόρος του FBI Λίζα Πέιτζ χαρακτηρίζει ως “απίστευτο” το γεγονός της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ μεταξύ της Κλίντον και του Τραμπ. Ο Πίτερ Στρζοκ, που είχε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για τον ιδιωτικό διαμετακομιστή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, καθώς ήταν ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του FBI σε ζητήματα αντικατασκοπείας, απάντησε: “Τώρα η πίεση θ’ αρχίσει ν’ ασκείται πραγματικά για την ολοκλήρωση των ‘εξετάσεων στη μέση της χρονιάς...”. Η έρευνα για την Κλίντον είχε χαρακτηριστεί ως “εξετάσεις στη μέση της χρονιάς” από τους πράκτορες του FBI.

Ο τρόπος δράσης του FBI στην αναφερόμενη παραπάνω έρευνα, διερευνάται από την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, τουλάχιστον άλλες δύο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι έρευνες αυτές διεξάγονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Η πρώτη ομάδα μηνυμάτων για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, περιελάμβανε 375 μηνύματα με επιθέσεις κατά Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών πολιτικών. Ωστόσο, η απογοήτευση των δύο στελεχών για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ αξιοποιήθηκε πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους ως απόδειξη ότι η ομάδα έρευνας του Μιούλερ ήταν προκατειλημμένη. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα (The Wall Street Journal) ότι τα μηνύματα αυτά αποτελούν “προδοσία”.

Παράλληλα, ο Στρζοκ, ως ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας, συμμετείχε και στην έναρξη της έρευνας του FBI για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Παράλληλα, για μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα Μιούλερ συμμετείχε και η Πέιτζ.

Εκπρόσωποι του Στρζοκ και της Πέιτζ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων που δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο, κάποιο αξιωματούχοι που έχουν λάβει γνώση για την έρευνα του Στρζοκ δήλωσαν στο CNN ότι ο ρόλος που είχε στην έρευνα για τον Τραμπ και τη Ρωσία δεν αντιστοιχεί σε όσα του αποδίδονται από όσους του ασκούν κριτική.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για λογαριασμό του FBI μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον περασμένο Μάιο, ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου κι αναφορικά με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα