Νέα προσέγγιση προτείνει ο Π.Πολυβίου στο Κυπριακό

Παρέμβαση του πρώην μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυ Πολυβίου, στο Κυπριακό.

Εκφράζει ανησυχία για τις δρομολογούμενες εξελίξεις και ισχυρίζεται ότι η μεθοδολογία που ακολουθούμε ενδεχόμενα να οδηγήσει είτε σε πλήρες αδιέξοδο, είτε σε καταστροφική «διευθέτηση» για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ως εκ τούτου, προτείνει μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό.

Πρόκειται

ουσιαστικά για μια εναλλακτική προσέγγιση στην λύση του Κυπριακού, την οποία ο Πόλυς Πολυβίου αποκαλεί «σταδιακή και εξελικτική πορεία προς την λύση», με στόχο την αποφυγή μεγάλων κινδύνων και δεινών για την Κύπρο.

Ο ίδιος κάνει λόγο για έναν «Οδικό Χάρτη» που θα οδηγήσει σταδιακά σε λύση που δεν θα δημιουργεί νέες περιπέτειες, και δεν θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η παρούσα, κατά τον ίδιο, διαδικασία λύσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια απλούστερη μορφή ενδιάμεσης λύσης ή εξελικτικής και σταδιακής πορείας προς την λύση η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Απόδοση εδαφών που είναι τώρα υπό κατοχή, με την Τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμένει στο 28,5 – 28.6%%.
Μαζί με την απόδοση των εν λόγω εδαφών, θα ανοίξει νομότυπα το αεροδρόμιο της Τύμβου και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

-Την εφαρμογή του κεκτημένου στην Τουρκοκυπριακή περιφέρεια, μετά την τελική εδαφική αναπροσαρμογή, χωρίς την κατάληξη σε τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

-Ταυτόχρονη αποχώρηση τουλάχιστον του 50% των Τουρκικών στρατευμάτων, με χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των υπολοίπων... και αποκατάσταση πλήρους ελευθερίας διακίνησης στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει στην πρόταση του, τα οφέλη, με την συμπλήρωση των πιο πάνω μέτρων είναι τα εξής:

Διατηρείται η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως υφίσταται σήμερα, χωρίς την εγκατάλειψη της αποκλειστικής διεθνούς αναγνώρισης που τώρα απολαμβάνει.

Αποφεύγεται η δημιουργία ενός μη λειτουργικού και μη βιώσιμου πολιτειακού συστήματος, που σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε, κατά την άποψη του, σοβαρά προβλήματα και τριβές μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, και εξουδετερώνονται οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από την προσπάθεια συνολικής λύσης, που θα εφαρμοστεί άμεσα.

Επίσης δημιουργείται μια Τουρκοκυπριακή περιοχή γύρω στο 28.5% - 28.6%, που θα είναι μεν αυτόνομη, αλλά αναπόσπαστο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πόλυς Πολυβίου αναφέρει ότι η παρούσα μεθοδολογία επίλυσης του Κυπριακού θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και είναι αμφίβολο αν θα τελεσφορήσει.Επίσης, θεωρεί ότι η βασική αρχή ότι «ουδέν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα» δεν κρίνεται κατάλληλη

Επαναλαμβάνει ότι η προσέγγιση μιας «ενδιάμεσης και εξελικτικής» μεθοδολογίας, στοχεύει σε σημαντικά βήματα επί του εδάφους, τα οποία θα λάβουν χώρα πριν την επίτευξη τελικής λύσης και τα οποία δεν θα είναι αναστρέψιμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Οδικού Χάρτη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει ως έχει όπως και θα παραμείνει μετά την λύση.

Ενώ, τέλος, το Κυπριακό θα παραμείνει εντός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να εγκαταλείπεται η λύση Ομοσπονδίας και χωρίς να διαφοροποιούνται τα υπάρχοντα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αφού ολοκληρωθούν όλα τα πιο πάνω βήματα του οδικού χάρτη, τότε σύμφωνα με τον Πόλυ Πολυβίου, θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική λύση.

Δείτε εδώ αυτούσια την παρέμβαση του Π.Πολυβίου

Keywords
Τυχαία Θέματα