Νέα πυρά Ακσενέρ σε Ερντογάν- Κατά της αποστολή στρατού στο Αφγανιστάν

Την… προθυμία της Τουρκίας να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, στηλίτευσε η Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της.

«Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Αφγανιστάν, αλλά ο νους τους παραμένει στο αεροδρόμιο εκεί. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν μιλάει για τις ΗΠΑ στην εσωτερική πολιτική σκηνή,

μπαίνει εθελοντής στην ανάληψη του έργου αυτού. Έτσι, κατά μία έννοια, είναι σαν να λέει, "Φίλε Μπάιντεν, χαλάρωσε, αναλαμβάνουμε εμείς τώρα". Καλώ από εδώ, τον κ. Ερντογάν να μιλήσει ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβεις έναν τέτοιο κίνδυνο, όταν δεν υπάρχει ασφάλεια, μόνο και μόνο για να κάνεις τον χαριτωμένο στον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Το να δηλώνεις υποψήφιος να αναλάβεις ένα τέτοιο ακατανόητο καθήκον, δεν έχει νόημα να μιλάμε για χρήματα εδώ.

Κύριε Ερντογάν, όποιος έφερε το Αφγανιστάν σε αυτήν την κατάσταση, ας τη συμμαζέψει ο ίδιος. Δεν μπόρεσες να πεις αυτό που θα έπρεπε να έχεις πει στον Μπάιντεν και λες αυτό που δεν πρέπει να πεις με μεγάλη προθυμία μάλιστα. Μην είσαι τόσο πρόθυμος να θυσιάσεις τη ζωή των στρατιωτών σου για να σώσεις τη ζωή του Αμερικανού στρατιώτη. Δεν γίνεται έτσι η διπλωματία», δήλωσε η αρχηγός του Καλού Κόμματος στη βουλή.

Στη συνέχεια, η Μεράλ Ακσενέρ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για συγκάλυψη συμβούλων του και «ημετέρων του», οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε golden boys με παχουλούς μισθούς και πολλές θέσεις.

«Την ώρα που πολλοί από τους ταλαντούχους νέους μας δεν μπορούν να βρουν δουλειά, συνεχίζουν να δίνουν 11 μισθούς στους διευθυντές τους και 5 μισθούς στους συμβούλους τους. Δεν ντρέπονται να δίνουν όλα τα λεφτά σε πέντε εργολάβους;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για φτώχεια στη χώρα, την οποία έχει ξεχάσει ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κύριε Ερντογάν, μην παίζεις με τους φτωχούς, είναι αμαρτία. Μην τους φοβάσαι. Μην τους προσβάλεις και τους απειλείς. Έχεις περάσει κι εσύ τέτοιες μέρες. Είμαστε τα παιδιά μιας γενιάς των οποίων οι πατεράδες δεν μπορούσαν να φέρουν ψωμί στο σπίτι το βράδυ, πόσο γρήγορα το ξέχασες; Όταν πας να τσιμπήσεις από τον φτωχό, δεν θα αρέσει στον Αλλάχ και θα σε τιμωρήσει τόσο πολύ που δεν μπορεί να σε σώσει κανείς».

Η ακροδεξιά ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για το ξεπούλημα άλλης μίας κρατικής εταιρείας.

«Δεν τους έφτασε που έδωσαν πεσκέσι το εργοστάσιο παλετών τεθωρακισμένων, τώρα ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και τον Οργανισμό Μηχανημάτων και Χημικής Βιομηχανίας (ΜΚΕ). Δεν ντρέπονται να θυσιάσουν αυτόν τον στρατηγικό θεσμό, ο οποίος παράγει ένα σημαντικό μέρος των πυρομαχικών του στρατού μας; Αυτοί είναι συντηρητικοί και καλά, αλλά έχουν λεηλατήσει και πουλήσει τα πάντα, δεν άφησαν τίποτα. Δεν ντρέπονται να τρώνε τα χρήματα με τις παράξενες σχέσεις που έχουν δημιουργήσει, πουλώντας τα πάντα;

Δεν ντρέπονται γιατί δεν νοιάζονται πλέον για τα δεινά του έθνους μας. Η προτεραιότητα για το κόμμα AKΡ και τους συνεργάτες του είναι να συνεχίσουν να ικανοποιούν το παλάτι. Στην πραγματικότητα, το μυαλό του κ. Ερντογάν , που μιλάει πολύ και κάνει λίγα, είναι απασχολημένο μόνο στο να αποκτά καινούργιους εχθρούς στο εσωτερικό και φίλους στο εξωτερικό. Τελευταίο παράδειγμα στο Αφγανιστάν», σημείωσε.

Η Μεράλ Ακσενέρ τάχθηκε εναντίον του Ερντογάν και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας αλλά και του άνθρακα.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αποχαιρετούν τον άνθρακα. Το Βέλγιο έκλεισε όλα τα εργοστάσια παραγωγής άνθρακα πριν από 5 χρόνια. Η Αυστρία και η Σουηδία έκλεισαν όλους τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα πέρυσι. Η Γαλλία αποχαιρετά τον άνθρακα σε 1 χρόνο, η Αγγλία σε 3 χρόνια, η Ιταλία σε 4 χρόνια. Δυστυχώς, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αυξάνει την παραγωγή ενέργειας άνθρακα. Για παράδειγμα, η Γερμανία καλύπτει το 56% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2038, όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στη Γερμανία θα κλείσουν. Αλλά η Τουρκία είναι απασχολημένη με το άνοιγμα του πρώτου πυρηνικού σταθμού, το 2022, όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί θα κλείσουν. Κλείνουν λέγοντας, "αυτή η τεχνολογία είναι επικίνδυνη και παλιά." Η δική μας, από την άλλη πλευρά, είναι «μια εκπληκτική νέα τεχνολογία», με αυτόν τον τρόπο την παρουσιάζει. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των δύο αντιλήψεων;

O κόσμος προχωρά με πολύ ταχύτερα βήματα από την Τουρκία. Παρόλο που η Τουρκία είναι περήφανη για την τεχνογνωσία της επί του τσιμέντου και της ασφάλτου, αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τον κόσμο».

«Η στρεβλή νοοτροπία του κ. Ερντογάν και της ομάδας του, που επιμένει στο λάθος, αποτελεί τη ρίζα όλων των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα.

Νισάφι, αδερφέ, νισάφι! Δεν χορταίνεις με τίποτα!», είπε η Μεράλ Ακσενέρ στον Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ-Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της επικαιροποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα