Νέα τετελεσμένα έφερε η χρονιά στο Κυπριακό-Αποκορύφωμα οι εισβολές σε Αμμ/στο

Νέα τετελεσμένα έφερε η φετινή χρονιά στο Κυπριακό, με αποκορύφωμα τις νέες εισβολές στην περίκλειστη Αμμόχωστο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μία Άτυπη Διάσκεψη στη Γενεύη και μια Συνάντηση στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσαν το χάσμα των δύο πλευρών.  Ωστόσο, παρά τις εκτός πλαισίου τουρκικές θέσεις, ΟΗΕ και Βρετανοί ζητούν "αμοιβαίες υποχωρήσεις", ενώ η Ε.Ε. "περί άλλα τυρβάζει". Στα αξιοσημείωτα και οι αποκαλύψεις των

εγγράφων του Κρανς Μοντανά.

Δρομολόγηση και παγίωση νέων τετελεσμένων από την κατοχική δύναμη, με τη σαφή ανοχή – αν όχι υποβοήθηση – του διεθνούς παράγοντα, προεξαρχόντος του βρετανικού και του ΟΗΕ, έφερε η χρονιά που πέρασε.

Ενδεικτικά τα διαχρονικά καλέσματα των Βρετανών για αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το κυρίαρχο στοιχείο, ως εκ τούτου, δεν είναι η στασιμότητα, όπως πολλοί θα υποστηρίξουν, σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθούν λάθη και ευθύνες.

Η αρχή της χρονιάς βρήκε την Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, να εντατικοποιεί τις επαφές τις με τις δύο πλευρές, με απώτερο σκοπό να οριστεί μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη.

Ενώ τα Η.Ε. διεμήνυαν πως δεν επιδιώκουν ν’ αρχίσουν μια διαδικασία απλά και μόνο χάριν συζήτησης, αλλά στη βάση κοινού εδάφους, προχώρησαν σταδιακά σε δύο Άτυπες συναντήσεις, την Πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη τον Απρίλιο και την Τριμερή στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, χωρίς η κατοχική πλευρά να υποχωρήσει από τις εκτός πλαισίου θέσεις που διακήρυττε ήδη.

  Οι δύο άτυπες συναντήσεις, κατέδειξαν εγγράφως το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

  Ενδεικτική των προθέσεων για άσκηση πιέσεων μόνο στην Ε/κ πλευρά, η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Το να τετραγωνίσεις τον κύκλο είναι μια απιθανότητα στην γεωμετρία, αλλά είναι πολύ πιθανό στην πολιτική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε ωστόσο επιτυχημένη διαχείριση, ενώ προειδοποίησε:

«Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης, θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του Γ.Γ., όχι εξαιτίας του Γ.Γ., αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Αν και οι Τούρκοι προχώρησαν σε υπέρμετρες εκνομίες, λίγους μήνες μετά, συναντήθηκαν σε άτυπο δείπνο οι Γκουτέρες – Αναστασιάδης και Τατάρ.

Το δείπνο έφερε μπέρδεμα, ως προς το ζητούμενο που τέθηκε, που δεν ήταν άλλο από τον διορισμό ενός Ειδικού Απεσταλμένου των Η.Ε. για το Κυπριακό - και όχι Προσωπικού του Γ.Γ.

«Ο Γ.Γ. φαίνεται ότι προσανατολίζεται προς τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου, special envoy» ανέφερε ο ΠτΔ.

Ενώ οι Γκουτέρες και Αναστασιάδης έκαναν λόγο για συμφωνία διορισμού ενός Ειδικού Αντιπροσώπου, ο Τατάρ, λίγο μετά το δείπνο και αφού μετέβη στην τουρκική πρεσβεία, άλλαξε το τροπάρι.

Το σήριαλ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το αποκορύφωμα της εν εξελίξει τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, ήταν όταν τον Ιούλιο, εν μέσω των καθιερωμένων πανηγυρισμών για την τουρκική παράνομη εισβολή, οι Ερντογάν και Τατάρ, αφού το διακήρυτταν για μήνες χωρίς να βρουν αντιστάσεις, άνοιξαν μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. 
Προηγήθηκε το άνοιγμα ενός κομματιού της παραλιακής ζώνης.

«Το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, με σεβασμό προς τα περιουσιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο» ανέφερε ο Τατάρ.

Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά διαβημάτων και ενεργειών. Ζητήθηκαν – μεταξύ άλλων - καταδικαστικά ψηφίσματα από Ε.Ε. και Σ.Α.

Οι εν λόγω καταδίκες αξιοποιούνται – στην παρούσα φάση, ως εργαλεία για τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού έγγραφου με επιλογές ενεργειών κατά της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής, ανεπιτυχώς γι’ άλλη μια φορά, με τους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και την Λευκωσία μέχρι πρότινος, να προτιμούν την επιλογή «καρότου και μαστιγίου», δίνοντας έτσι κίνητρα στην Τουρκία, χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.

Φυσικά, δεν έλειψαν οι παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με χαρακτηριστική την εκδίωξη του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» τον Οκτώβριο, το οποίο και εκτελούσε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε., για τον αγωγό East Med.

Σημείο σταθμός ήταν και οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας Φιλελεύθερος και του Μιχάλη Ιγνατίου, των πρακτικών των Η.Ε. για τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά.
Ακολούθησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του μεγάλου αριθμού εποίκων, της αξίωσης για θετική ψήφο, μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων, αλλά και εγγυητικών δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι αποδοχή μιας λύσης με ανάλογο περιεχόμενο, θα μετέτρεπε την Κύπρο σε υποκείμενο, προτεκτοράτο της Τουρκίας. Συνεπώς, τα έγγραφα μιλούν καθ’ εαυτόν» ανέφερε ο ΠτΔ.

Εγείρονται, όμως, ερωτηματικά ως προς την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η Λευκωσία, καθώς ξεδίπλωσε εκ των προτέρων προθέσεις για υποχωρήσεις.  Το μέλλον, προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς το χάσμα μεγαλώνει, ενώ ο διεθνής παράγοντας δεν φαίνεται διατεθειμένος να επαναφέρει την Τουρκία στις ράγες του διαλόγου.

Η Λευκωσία ποντάρει κυρίως σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όμως, εργαλειοποιούνται από το ψευδοκράτος, εξάγοντας εικόνα συνεργασίας δύο κρατών.

 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυπριακό#45Αποκορύφωμα, Αμμστο,kypriako#45apokoryfoma, ammsto