Νέα θεμέλια ενάντια στη διαφθορά

Ο ΠτΔ αναγνωρίζοντας την δίκαιη κατακραυγή του κόσμου, θα εξαγγείλει μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς η οποία  κατατρώει την κοινωνία μας και την οδηγεί στο σκοτάδι. Ότι μέτρα όμως και να ληφθούν που δεν κτυπούν το κακό στην ρίζα του και απλώς αφορούν νέους κανονισμούς ελέγχου από επιτροπές με αμφίβολη δυνατότητα επιβολής ποινών, έχω την άποψη ότι δεν θα αποδώσουν. Τα θεμέλια του οικοδομήματος της πολιτικής  ζωής και του δημόσιου τομέα έχουν διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει πλέον θεραπεία της ασθένειας. Απαιτείται νέα

υγιής θεμελίωση πάνω στην οποία  με σωστή σχεδίαση και προγραμματισμό θα οικοδομηθεί, με βάση το υφιστάμενο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα νέο σύγχρονο λειτουργικό, πολιτικό και κοινωνικό  σύστημα.

Προφανώς η αλλαγή απαιτεί χρόνο και θα είναι ουτοπία να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι θα οικοδομηθεί ένα νέο υγιές σύστημα εν μια νυκτί. Όμως ο ΠτΔ και τα κόμματα εάν επιτέλους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που τους δίδει το Σύνταγμα ή και απέκτησαν εκμεταλλευόμενοι νόμους και κανονισμούς που οι ίδιοι θέσπισαν, μπορούν να αρχίσουν με ουσιώδεις αλλαγές, σε μια συλλογική προσπάθεια ανοικοδόμησης του κράτους. Μόνο έτσι θα αρχίσει να εμπεδώνεται πνεύμα ισονομίας και αξιοκρατίας στη Βουλή και  στο Δημόσιο τομέα που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ομαλής λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας.  Αναμένουμε ότι ο ΠτΔ θα απαιτήσει και θα προωθήσει, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω  ουσιώδη ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν νέα θεμέλια υγιούς λειτουργίας  του κράτους και της πολιτικής ζωής.

1.            ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για την άσκηση μέσα από οριζόντια ψηφοφορία του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών. Ο εξαναγκασμός των πολιτών να ψηφίζουν κόμμα και υποψηφίους μόνο από το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί αναχρονιστικό και μη δημοκρατικο εκλογικό σύστημα.

2.            ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΩΝ/ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

Ο ρόλος αυτών των δύο επιτροπών στην εξυγίανση της δημόσιας Υπηρεσίας είναι πολύ σημαντικός. Ο Πρόεδρος και τα μέλη αυτών των επιτροπών διορίζονται από τον ΠτΔ με προτάσεις των κομμάτων με την αναλογική μέθοδο ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων. Προσλήψεις, προαγωγές μέχρι και την ανώτατη βαθμίδα αποφασίζονται από το τρίγωνο Κόμματα-Κυβέρνηση-Επιτροπές. Αφού λοιπόν είναι κοινώς αποδεκτό ακόμα και από τον ΠτΔ ότι ο Δημόσιος τομέας απαιτεί πλήρη μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να αρχίσει από αυτές τις δύο επιτροπές που αποτελούν τα γρανάζια ομαλής ή κακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Η επιλογή των μελών πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητο φορέα που θα προβαίνει μόνο σε γραπτές εξετάσεις των ενδιαφερομένων  και θα παραδίδει τον πίνακα κατάταξης στον ΠτΔ ο οποίος με βάση το σύνταγμα θα διορίζει τις επιτροπές. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πολύ πιο εύκολο το έργο του εκάστοτε ΠτΔ.!

3.            ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ.

Κατά την δεκαετία 1960-70 που ο εμφύλιος σπαραγμός ήταν ενεργός, τα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια με αποφάσεις τους κατόπιν εισήγησης της επιτροπής ασφάλειας Αστυνομίας και Υπουργείου Δικαιοσύνης διέθεταν για την ασφάλεια των αξιωματούχων φρουρά αστυνομικών. Αυτός ο κίνδυνος έχει εκλείψει εδώ και 40 χρόνια όμως οι φρουρές των αξιωματούχων αυξάνονται με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν περίπου 200 αστυνομικοί σε θέσεις φρουράς νυν και τέως αξιωματούχων. Ο εκάστοτε Αρχηγός Αστυνομίας επίμονα ζητά την αύξηση του προσωπικού της Αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους αυξημένους κινδύνους ενώ οι αξιωματούχοι  απαιτούν και έχουν φρουρά μόνο και μόνο για λόγους εικόνας και επίδειξης εξουσίας. Αν θέλουν φρουρά τα κόμματα και οι νυν και τέως αξιωματούχοι ας πληρώσουν ιδιωτικές εταιρείες και ας επωμιστούν το κόστος ενώ οι εν υπηρεσία αξιωματούχοι ας μειώσουν την φρουρά στο ελάχιστο.  

4.            ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

Το συμβάν με τον τεως ΠτΒ που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και που πολύ έντεχνα διατύπωσε ότι δεν έχει νομική ευθύνη αποτελεί τρανή απόδειξη ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση ή και τροποποίηση  σχετικού νόμου περί ευθύνης αξιωματούχων ώστε να χάνουν τα ωφελήματα τους όσοι εκθέτουν δημοσίως το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους όπως έγινε με την προβολή του βίντεο του Al Jazeera. Αυτό βέβαια ανεξάρτητα από την ποινική διάσταση των πράξεων τους.

Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν και ζουν τις συνέπειες της διαφθοράς αλλά οι νόμοι σκοπιμότητας, το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης και η «ελίτ» της Κυπριακής Κοινωνίας τα έχει ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο που τις περισσότερες φορές εμφανή εγκλήματα κατά της κοινωνίας και της ηθικής  τάξης  πέφτουν στο κενό παρά τις προσπάθειες ολίγων φορέων, που συνεχίζουν  να φυλάνε Θερμοπύλες.

Η κοινωνία απαιτεί πλέον κάθαρση και επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εμπλοκή των πολιτών ώστε να αναγκαστεί η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία να συντονιστούν και να καθαρίσουν τους σταύλους του Αυγεία.  Οι πολίτες  θα πρέπει να απαιτούν, να ελέγχουν  και να εκθέτουν όσους  δεν τηρούν  τις δεσμεύσεις τους ή παραβαίνουν τους ηθικούς και γραπτούς νόμους και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, γιατί η Κύπρος είναι μικρή και όλοι γνωρίζουν όλους και τα αντιλαμβάνονται όλα! 

Κωνσταντίνος Φυτιρής, Υποναύαρχος ε.α

Keywords
Τυχαία Θέματα