Νέες χρεώσεις Τράπεζας Κύπρου από τις 17 Οκτωβρίου

Νέες χρεώσεις τίθενται σε εφαρμογή από την Τράπεζα Κύπρου απ' τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου από τους πελάτες της και, κατά συνέπεια, τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού και την εξοικονόμηση ωρών εργασίας, τόσο για τους ίδιους τους πελάτες όσο και για το προσωπικό της Τράπεζας.

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο με τις νέες χρεώσεις, που άρχισε ήδη να αποστέλλεται στους πελάτες της Τράπεζας, αυτές είναι αυξημένες όταν κάποιος επιλέξει να πάει σε κατάστημα ή να ζητήσει έγγραφα τα οποία θα πρέπει να εκδώσει η ίδια η Τράπεζα, ενώ είναι ελάχιστες μέχρι και μηδενικές αν διεκπεραιώσει τις εργασίες που χρειάζεται μέσω διαδικτύου.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης πάει στην Τράπεζα για να παραγγείλει βιβλιάριο επιταγών θα χρεωθεί με 15 ευρώ. Αν το παραγγείλει μέσω διαδικτύου, η χρέωση είναι 6 ευρώ. Αν πάλι κάποιος πάει στην Τράπεζα για δώσει οδηγία για ανάκληση ή ακύρωση επιταγής θα χρεωθεί με ποσόν που κυμαίνεται από 10 μέχρι και 25 ευρώ. Αν το κάνει διαδικτυακά, η χρέωση είναι μηδενική. Δεν θα χρεωθεί, επίσης, κάποιος αν μεταφέρει διαδικτυακά χρήματα από έναν λογαριασμό του σε άλλον, ενώ αν ζητήσει από την Τράπεζα να το κάνει θα χρεωθεί με 2 ευρώ. Για αντίγραφα λογαριασμών η Τράπεζα χρεώνει 5 ευρώ, ενώ διαδικτυακά η χρέωση είναι μηδενική. Για αντίγραφα ενταλμάτων, επιταγών κλπ η χρέωση είναι 10 ευρώ για κάθε ημερομηνία αναζήτησης. Διαδικτυακά είναι δωρεάν.

Κάρτες και επιτόκια

Όπως φαίνεται από τον κατάλογο των νέων χρεώσεων, στις κάρτες το επιτόκιο ανέρχεται στο 10,5%, ενώ υπάρχουν έξοδα επί των καθυστερήσεων 2% μηνιαίως και διαχειριστικά έξοδα ύψους 3%. Για επανέκδοση κάρτας η Τράπεζα χρεώνει 15 ευρώ, ενώ αν η εντολή δοθεί διαδικτυακά η χρέωση είναι 5 ευρώ. Οι συνδρομές για τις κάρτες αρχίζουν από 10 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 140 ευρώ για τις Visa, ενώ για τις AMEX αρχίζουν από 25 και φθάνουν μέχρι τα 40 ευρώ. Οι αναλήψεις μετρητών από τοπικές ΑΤΜ χρεώνονται με 3 ευρώ.

Έξοδα για δάνεια

Τα έξοδα ετοιμασίας συμβολαίων για δάνεια μέχρι 20.000 ευρώ κοστίζουν 50 ευρώ, ενώ για δάνεια πέραν των 20.000 η χρέωση είναι 75 ευρώ. Η εξάλειψη υποθήκης για πρόωρη εξόφληση δανείου, πλην της επαναχρηματοδότησης, χρεώνεται με 50 ευρώ. Για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων οι χρεώσεις ποικίλλουν. Για παράδειγμα, υπάρχει χρέωση 2% (επιπρόσθετο επιτόκιο επί του ποσού της καθυστέρησης που ισχύει για όσο χρόνο παραμένει η καθυστέρηση), ενώ μηνιαίως χρεώνονται 5 ευρώ για τις πρώτες 60 μέρες που ένα δάνειο παρουσιάζει καθυστέρηση. Μετά τις πρώτες 60 μέρες η χρέωση ανεβαίνει στα 20 ευρώ.

Για πρόωρη εξόφληση δανείου επιβάλλεται χρέωση για έξοδα -δαπάνες, ζημιές απώλειες ή υποχρεώσεις- συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας κέρδους που μπορεί να υποστεί ή να επιβαρυνθεί η Τράπεζα, ανάλογα με την περίοδο προεξόφλησης και τα επιτόκια αγοράς.

Επιβάλλεται, επίσης, χρέωση 50 ευρώ για δάνεια ενοικιαγοράς σε ευρώ, ελβετικά φράγκα και στερλίνες.

Τρεχούμενοι λογαριασμοί

Τα έξοδα διαχείρισης τρεχούμενου με όριο μέχρι 3.000 ευρώ ανέρχονται σε 3 ευρώ. Πέραν των 10.000 ανέρχονται σε 35 ευρώ, ενώ για όριο πέραν του ενός εκατομμυρίου η χρέωση είναι 500 ευρώ. Οι χρεώσεις αυτές επιβάλλονται ανά τριμηνία. Για υπερβάσεις στο όριο τρεχουμένων επιβάλλεται χρέωση 2% επί του ποσού της υπέρβασης, η οποία ισχύει για όσο χρόνο παραμένει η υπέρβαση. Χρέωση 12 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μέρα που πραγματοποιείται χρεωστική κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή αύξηση της υπέρβασης. Οι ίδιες χρεώσεις ισχύουν και για μη εγκεκριμένα χρεωστικά υπόλοιπα τρεχούμενου λογαριασμού.

Επιταγές

Η επιστροφή επιταγής λόγω ανεπαρκούς υπολοίπου χρεώνεται με 35 ευρώ (η χρέωση επιβάλλεται στον εκδότη). Η επιστροφή επιταγής πέραν των δύο φορών χρεώνεται με 10 ευρώ, η οδηγία για ανάκληση ή ακύρωση επιταγής με ποσόν από 10 μέχρι και 25 ευρώ, ενώ είναι δωρεάν αν αυτό γίνει μέσω διαδικτύου. Για εξαργύρωση επιταγών άλλων κυπριακών τραπεζών η χρέωση φτάνει τα 5 ευρώ. Χρεώσεις αναλόγως των ποσών υπάρχουν φυσικά και για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό ή καταθέσεις σε λογαριασμούς εκτός Κύπρου.

Οι λόγοι για τους οποίους διαφοροποιήθηκαν οι χρεώσεις εξηγούνται σε εσωτερικό εμπιστευτικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες:

-Περιβάλλον: Οι νέες χρεώσεις και προμήθειες αποτελούν μέρος της προσπάθειας για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της Τράπεζας και, σε μεγάλο βαθμό, περιλαμβάνουν υπηρεσίες με μηδενική ή μειωμένη χρέωση όταν γίνονται ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κίνητρα, τόσο για την ίδια την Τράπεζα όσο και για τους πελάτες, να στραφούν προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Μια τέτοια στροφή θα μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και συνάδει με τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

-Διαφάνεια: Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας, γίνεται επίσης διαχωρισμός του καταλόγου προμηθειών και χρεώσεων της Τράπεζας κατά είδος πελάτη (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, πελάτες IBU). Έτσι, οι χρεώσεις θα είναι πιο ξεκάθαρες και εύκολα κατανοητές στους πελάτες.

-Ανανέωση: Η τελευταία αναθεώρηση των προμηθειών και χρεώσεων έγινε το 2010 και σήμερα δεν αντικατοπτρίζει τα δεδομένα (τεχνολογικά κτλ) στην τραπεζική αγορά. Ο νέος κατάλογος αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών (ψηφιακών) καναλιών εξυπηρέτησης, στα οποία οι χρεώσεις θα είναι μειωμένες ή και μηδενικές. Αυτές οι επιλογές είναι πιο φθηνές αν όχι και δωρεάν, πιο διαφανείς, πιο γρήγορες και πιο οικολογικές, ενώ προσφέρουν και περισσότερο έλεγχο στα χέρια του πελάτη.

-Μείωση κόστους για τους μικρούς πελάτες: Σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών επιλογών για τους πελάτες, πολλές από τις χρεώσεις και προμήθειες που αφορούν στους μικρότερους λογαριασμούς μειώνονται ή και ακυρώνονται.

Ολοκληρωμένο το άρθρο στην "Σημερινή" του Σαββάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα