Νέες ενδεικτικές ψηφοφορίες για εναλλακτικό σχέδιο στο Brexit

Ένας ακόμη γύρος «ενδεικτικών ψηφοφοριών» επί διαφόρων προτάσεων για την κατάληξη του Brexit διεξάγεται απόψε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Η διαδικασία έχει επιβληθεί στην κυβέρνηση από τους βουλευτές, που στήριξαν σχετική τροπολογία του Συντηρητικού συναδέλφου τους σερ Όλιβερ Λέτουΐν.

Σκοπός της διαδικασίας είναι να προκύψει μία εναλλακτική προσέγγιση στο Brexit, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποτύχει τρεις φορές να κερδίσει ψηφοφορίες επί της δικής της συμφωνίας με

την ΕΕ.

Στον πρώτο γύρο των ενδεικτικών ψηφοφοριών την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, και οι οκτώ προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον των βουλευτών απορρίφθηκαν.

Στο τετραήμερο που έχει μεσολαβήσει πιστεύεται ότι έχουν γίνει ζυμώσεις ώστε η πρόταση περί παραμονής σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους να έχει αυξημένες πιθανότητες έγκρισης απόψε. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε απορριφθεί μόνο με έξι ψήφους διαφορά την περασμένη εβδομάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι ψηφοφορίες επί της πρότασης για παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και για τέλεση δεύτερου «επιβεβαιωτικού» δημοψηφίσματος επί της όποιας τελικής συμφωνίας προκύψει.

Συνολικά έχουν υποβληθεί τουλάχιστον οκτώ προτάσεις, από τις οποίες ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου θα επιλέξει ποιες θα τεθούν σε ψηφοφορία στο τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης κατά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα.

Η πρωθυπουργός Μέι έχει πει ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, ωστόσο, μετά από την απόρριψη για τρίτη φορά της Συμφωνίας Αποχώρησης έχουν ενταθεί οι πιέσεις από Remainers υπουργούς να υιοθετήσει την πρόταση για «μαλακό» Brexit που πιθανώς θα προκύψει από τη διαδικασία απόψε.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ δήλωσε ότι «δε θα ήταν βιώσιμο» η κυβέρνηση να αγνοήσει μία πλειοψηφική απόφαση των βουλευτών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγούσε τη χώρα σε ένα μη συντεταγμένο Brexit στις 12 Απριλίου, δε θα μπορούσε να παραμείνει μέλος αυτής της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, οι Brexiteers υπουργοί έχουν προειδοποιήσει την κα Μέι με δικές τους παραιτήσεις σε περίπτωση που υιοθετήσει κάποια πρόταση για μαλακό Brexit, η οποία θα συνεπάγεται αίτημα προς τις Βρυξέλλες για παράταση του Άρθρου 50 πέρα από τις 22 Μαΐου.

Η πίεση επί της πρωθυπουργού από τους ευρωσκεπτικιστές κλιμακώθηκε με επιστολή που φέρονται να υπογράφουν 170 βουλευτές του κόμματός της, με την οποία την καλούν να προτιμήσει το ‘no deal’ από την παραμονή στην τελωνειακή ένωση.

Αυτό στο οποίο φέρονται να συμφωνούν τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι δεν πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ένα σενάριο, πάντως, που συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο.

Οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις γύρω από το Brexit οδήγησαν τον υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία στους Τόρις, Τζούλιαν Σμιθ να δηλώσει στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC που προβάλλεται απόψε ότι η συμπεριφορά των υπουργών είναι «το χείριστο παράδειγμα απειθαρχίας σε υπουργικό συμβούλιο στη βρετανική πολιτική ιστορία».

Ο κ. Σμιθ δηλώνει επίσης ότι μετά από την απώλεια της κυβερνητικής αυτοδυναμίας στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η Τερέζα Μέι το 2017, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν «πιο ξεκάθαρη» ότι τα νέα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεπάγονταν μάλλον «αναπόφευκτα» ένα είδος πιο μαλακού Brexit από το αρχικά επιδιωκόμενο.

Σε μια «πρωτοφανή», όπως χαρακτηρίζεται, δημόσια επίθεση κατά υπουργών από το άτομο που θεωρητικά τους κρατά στην κομματική γραμμή, ο κ. Σμιθ προσθέτει ότι έχει δει μέλη της κυβέρνησης «να προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κα Μέι».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της πρωθυπουργού, οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές αναμένουν μία τέταρτη απόπειρά της, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, να περάσει τη δική της συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν ακουστεί περιλαμβάνεται η αλλαγή της πρότασης της κ. Μέι ώστε να περιέχει μεν ακόμα τη Συμφωνία Αποχώρησης για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ, αλλά αντί της γενικόλογης Πολιτικής Διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ να υιοθετηθεί η όποια πρόταση περί μαλακού Brexit εγκρίνει απόψε η πλειοψηφία των βουλευτών.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έπειθε την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία, αλλά θα εξόργιζε τους Συντηρητικούς Brexiteers.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την κα Μέι να θέτει ενώπιον των βουλευτών σε μία τελική ψηφοφορία το δίλημμα της επιλογής της δικής της συμφωνίας ή της πρότασης που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές.

Σε περίπτωση που και τότε προκύψει αδιέξοδο, τότε η Τερέζα Μέι θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου ή στην υποβολή αιτήματος προς τις Βρυξέλλες για μία μεγαλύτερης διάρκειας παράταση του Άρθρου 50.

Το αίτημα για παράταση του Άρθρου 50 θα προϋποθέτει συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Επιπλέον, έχει ενταθεί ο φόβος ότι ένα τέτοιο αίτημα δε θα γίνει αυτομάτως αποδεκτό από τους 27, οι οποίοι θα απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να εξηγήσει ποιος θα είναι ο σκοπός της νέας αναβολής του Brexit.

Πολλοί σχολιαστές συμφωνούν ότι αν δεν έχει προκύψει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο η κα Μέι θα υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως μόνο τρόπο αποφυγής του no deal.

Την Κυριακή, εξάλλου, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι είπε ότι ίσως προκύψουν τις επόμενες ημέρες οι συνθήκες για υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση για τη Mail on Sunday για πρώτη φορά οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών (41%-36%) στην πρόθεση ψήφου.

Παράλληλα, το κοινό τάσσεται υπέρ των λύσεων της τελωνειακής ένωσης (36%-29%), του δεύτερου δημοψηφίσματος (40%-38%) και της ανάκλησης του Άρθρου 50 (41%-40%), αλλά εναντίον της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (38%-45%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα