Διευκρινίσεις Τμ. Αλιείας για νεκρή φώκια στη Μονή

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εντοπισμό νεκρής φώκιας στην περιοχή της Μονής, προχώρησε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Προσωπικό του ΤΑΘΕ και του ΥΓΑΑΠ μετά από πληροφορία για ανεύρεση νεκρής φώκιας στη Μονή, μετέβηκε άμεσα στην περιοχή όπου και εξακρίβωσε την παρουσία νεκρής φώκιας. Πρόκειται για νεαρή ανήλικη φώκια 2-3 ετών. Η νεκρή φώκια μεταφέρθηκε άμεσα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του ΥΓΑΑΠ, όπου θα διενεργηθεί

νεκροψία ούτως ώστε εάν είναι εφικτό να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της.

Η παρακολούθηση του είδους καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται διαχρονικά, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά και επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο από το 2001. Μάλιστα από το 2011 και έπειτα έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της αναπαραγωγικής δραστηριότητάς της με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στον αριθμό των ατόμων της που απαντάται στα ύδατα της Κύπρου από 5-6 άτομα που υπήρχαν καταγεγραμμένα το 2009, να ανέρχονται σήμερα στα 19 άτομα. Το γεγονός ότι ανευρέθηκε νεκρό άτομο δεν είναι πρωτοφανές αφού και στο παρελθόν υπήρξαν νεκρά ζώα.

Οι δράσεις προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας αλλά και άλλων θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ξεκίνησαν από το 1971 μέσω του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμούς, πολύ προτού ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ως Κράτος-Μέλος, στα πλαίσια της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) έχουν ενταχθεί θαλάσσιες περιοχές στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Φώκιας που αποτελεί είδος προτεραιότητας.

Ανάμεσα στα μέτρα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, το ΤΑΘΕ έχει αναγνωρίσει τις σημαντικότερες παράκτιες περιοχές για το είδος και έχει πρόσφατα προβεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για καθιέρωση επιπροσθέτων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ).

Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος και η κοινωνία  να βρίσκονται σύμμαχοι προς το έργο που επιτελεί το ΤΑΘΕ ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι η Μεσογειακή Φώκια, αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.

Διαβάστε επίσης 

Φώκια βγήκε στη στεριά στο λιμάνι Λεμεσού- Αναφορές για τραυματισμό της (pic)

Keywords
Τυχαία Θέματα