Νέοι φόβοι για ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Άκκουγιου

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για νέες ρωγμές που εμφανίζονται στα θεμέλια του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας που κατασκευάζεται στην σεισμογενή περιοχή του Άκκιουγιου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Την ίδια ώρα, οι αντιπολιτευόμενες και οι πολιτικές ομάδες της χώρας ζητούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και ανεξάρτητη επιθεώρηση της

εγκατάστασης.    

Οι  κατασκευαστικές εργασίες για το έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χορηγήθηκε στην κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 στο Akkuyu της μεσογειακής επαρχίας Mersin, εν μέσω μικρών προειδοποιήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τους κινδύνους. Το εργοστάσιο θα έχει τέσσερις μονάδες, η καθεμία χωρητικότητας 1.200 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα βόμβα της εφημερίδας Habertur, τα ραγίσματα στα τσιμεντένια θεμέλια του πρώτου αντιδραστήρα άρχισαν να εμφανίζονται από τον Ιούλιο του 2018.  

Με την παρέμβαση της τουρκικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ), τα σημεία όπου είχαν ρωγμές καταστράφηκαν και ανανεώθηκαν. Όμως οι ρωγμές εμφανίστηκαν ξανά, προκαλώντας την επανεμφάνιση των θεμελίων στις προβληματικές περιοχές.

Η TAEK δεν αμφισβήτησε το σχετικό δημοσίευμα, ενώ η Akkuyu Nuclear, η εταιρεία έργων που ίδρυσαν οι Ρώσοι στην Τουρκία, δήλωσε στις 8 Μαΐου ότι "περισσότερα από 17.000 κυβικά μέτρα ειδικού τύπου σκυροδέματος, τοποθετήθηκαν στα θεμέλια του εργοστασίου».

Η δήλωση φάνηκε ότι ισοδυναμεί με παραδοχή ενός είδους προβλήματος, σύμφωνα με την Αl Monitor, αλλά μετά από μια μεγάλη δημόσια κατακραυγή για την έκθεση, η εταιρεία έκανε μια δεύτερη δήλωση αρκετές μέρες αργότερα και αρνείται ότι υπήρξαν ρωγμές.

Μια ομάδα βουλευτών υπό την ηγεσία του Alpay Antmen, ενός αντιπροσώπου της Μερσίνας για το (CHP), υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο ζητώντας τη δημιουργία επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος.

Ο Μπουλέντ Ντάμαρ, επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης Πυρηνικών Εγκαταστάσεων του Akkuyu στην Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, δήλωσε ότι η ομάδα του ήλθε σε επαφή με την TAEK για τις αναφερθείσες ρωγμές, ζητώντας να εξετάσει την περιοχή και να πιστοποιήσει την ύπαρξη προβλημάτων.

Ο Νταμάρ δήλωσε: «Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήσαμε από άλλες πηγές, έκαναν επισκευές τοποθετώντας ένα ειδικό τύπο σκυροδέματος στις ρωγμές. Ο κύριος λόγος για τις υποψίες μας είναι οι εξής: Οι ρωγμές εμφανίζονται για δύο λόγους - ο πρώτος είναι τεχνικοί λόγοι και μπορούν να καθοριστούν, ενώ ο δεύτερος είναι η μετατόπιση εδάφους. Εάν οι κινήσεις εδάφους προκάλεσαν τις ρωγμές, αυτό είναι επικίνδυνο. Μια ευρύτερη κίνηση εδάφους θα μπορούσε να συμβεί αύριο σε μια εγκατάσταση τόσο κρίσιμη όσο μια πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πρέπει να εξετάσουν τον χώρο  και να συντάξουν έκθεση. Δεν μπορείτε να πείτε απλώς: «Το επιδιορθώσαμε και κλείσαμε το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα