Νέοι κανόνες στις πτήσεις;Το «ψηφιακό πάσο υγείας» της ΙΑΤΑ κι οι λεπτομέρειες

«Διαβατήρια» εμβολιασμού και πάσο υγείας για επανεκκίνηση των ταξιδιών. Με πιο απλά λόγια δηλαδή για να ταξιδέψει κανείς θα πρέπει να έχει αποδεικτικό έγγραφο ότι είναι εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού. 

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική παράμετρο που βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της καθημερινής συζήτησης γύρω απ’ τα ζητήματα της πανδημίας. Σε ελλαδικό επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι γίνονται συζητήσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα των χωρών και σημειώνει ότι αν υπάρξει απόφαση (σ.σ για διαβατήρια εμβολιασμού) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε η χώρα θα ακολουθήσει.

Δείτε

εδώ: Εμβόλια COVID19:Ποιοι βάζουν πρώτοι, ποια έρχονται πρώτα - Το πλάνο Υπουργείου

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας Quantas έκανε γνωστό ότι θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες να έχουν το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Δείτε εδώ: Επιβίβαση στο αεροπλάνο μόνο με εμβόλιο COVID19 – Ποιες αεροπορικές λένε ναι

Η πλατφόρμα «υγείας»

Η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται δεδομένα των επιβατών σε ότι αφορά τα ζητήματα που άπτονται της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η  πλατφόρμα θα αποθηκεύει μερικά δεδομένα στο κινητό του επιβάτη και έναν κωδικό που θα δεικνύει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για επιβίβαση.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τόνισε τη Δευτέρα ότι ένα «ψηφιακό πάσο υγείας», το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το εμβόλιο, θα είναι το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σύνορα.

Μάλιστα, το πάσο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Οι εταιρείες σχεδιάζουν μία δοκιμή προς τα τέλη του χρόνου με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως τους πρώτους μήνες του 2021.

Το «πάσο» της ΙΑΤΑ

Όπως καταγράφει αναλυτικά η ΙΑΤΑ για να αρχίσουν ξανά τα ταξίδια χωρίς καραντίνα και να επανεκκινήσει η αεροπλοΐα, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο εισαγωγής λοιμώξεων COVID19. 

Με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιβατών στην οποία θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα τεστ, τα φάρμακα και τα δεδομένα που αποτελούν προτεραιότητα για να ταξιδέψει κανείς δίδεται η δυνατότητα στους επιβάτες να μοιράζονται τα δεδομένα που τους αφορούν.

Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το πού μπορεί να κάνει κάποιος τεστ, προκειμένου να ταξιδέψει.

Οι τρέχουσες προκλήσεις για την ακρίβεια των πληροφοριών

Πολυπλοκότητα

Το κατακερματισμένο και ποικίλο σύνολο απαιτήσεων για είσοδο και έξοδο σε μια χώρα καθώς και το εύρος διαφορετικών τύπων COVID19 τεστ που απαιτούνται από τις κυβερνήσεις, δημιούργησαν ένα δύσκολο και περίπλοκο περιβάλλον για τις αρχές, τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες.

Κενό πληροφοριών

Οι επιβάτες είναι μπερδεμένοι και χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες. Αλλά δεν ξέρουν πού να τις βρουν ή να τις καταλάβουν ακόμη κι αν εντοπίσουν αυτό που θέλουν.

Αναποτελεσματικότητα, λάθη, απάτες

Οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν εκτενείς οδηγίες για την είσοδο επιβατών και να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την αυθεντικότητα πολλαπλών εντύπων που τους παρουσιάζουν οι ταξιδιώτες.Αυτό οδηγεί σε αναποτελεσματικούς ελέγχους σε λάθη και απάτες. Πρόκειται για ένα αυξανόμενο πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο.

Η ροή πληροφοριών μέσα από συστηματικό έλεγχο

Οι κυβερνήσεις με τα μέσα που έχουν πρέπει να επαληθεύουν τη γνησιότητα των εγγράφων και των πιστοποιητικών.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στους επιβάτες τους σχετικά με τις απαιτήσεις που έχουν ως προς τα τεστ που ζητούν και να επαληθεύουν ότι ένας επιβάτης πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει.

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιβάτες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις πληροφορίες. Η λύση σε όλο αυτό το δαιδαλώδες σύστημα είναι όπως λέει η IATA, το IATA Travel Pass.

Μια λύση για την επικύρωση όλων των κανονισμών και για τον έλεγχο ταυτότητας. Το IATA Travel Pass ενσωματώνει τέσσερις ανοιχτές πηγές και μονάδες που μπορούν να συνδυαστούν για μια ολοκληρωμένη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα