Παγκύπρια κατακραυγή:"Ειδεχθές έγκλημα"-Παρέμβαση Κουρσουμπά

Ως το ειδεχθέστερο έγκλημα των τελευταίων ετών χαρακτηρίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, την είδηση που συγκλονίζει το τελευταίο 24ωρο το παγκύπριο και αφορά σεξουαλική παρενόχληση ανήλικου κοριτσιού ηλικίας σήμερα 9 ετών, από συντρόφους της «μητέρας» του. Σοκάρει η πληροφορία ότι εμπλεκόμενη στην υπόθεση φέρεται να είναι και η ίδια η «μάνα» του παιδιού.

Τα πρόσφατα χρόνια ίσως να είναι η μοναδική αυτή περίπτωση είπε η κ.Λήδα Κουρσουμπά. Κληθείσα από το SigmaLive η Λήδα Κουρσουμπά

να σχολιάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, αναφέρει ότι τα στοιχεία της υπόθεσης είναι συγκλονιστικά, μιας και έχει να κάνει με ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας και υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στην υπόθεση εμπλέκεται η ίδια η «μητέρα» του παιδιού.

Εξελίξεις σε υπόθεση "μητέρας" που συγκλονίζει το παγκύπριο

«Από την μια σήμερα από το 2014 και μετά έχουμε καλό νέο νομοθετικό πλαίσιο. Βάζει αυστηρές ποινές και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υποχρεώνει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Ψυχικής Υγείας, Αστυνομίας, Γραφείο Ευημερίας και Κοινωνικές Υπηρεσίες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του νόμου και να λάβουν μέτρα πρόληψης».

Η κ.Κουρσουμπά τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια. Τόνισε ότι έχει κάνει η ίδια αυτεπάγγελτα παρέμβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες προκειμένου να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την συνεργασία που υπήρχε μεταξύ των Υπηρεσιών καθώς επίσης και τους στόχους που είχαν τεθεί από τους λειτουργούς για την εν λόγω υπόθεση.

Ενεργοποίηση του άρθρου 42

Το άρθρο 42 προνοεί σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο SigmaLive η κ.Κουρσουμπά να αναλάβει την εκπροσώπηση του παιδιού η ίδια η Επίτροπος, εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, που στην παρούσα φάση ισχύει, λόγω της εμπλοκής της «μητέρας» στην εν λόγω υπόθεση. Όπως σημείωσε, διερευνάται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο, πράγμα που δύναται να γίνει και κατά την διάρκεια της ποινικής έρευνας.

«Το γεγονός ότι έχουμε καταγγελίες ίσως είναι θετικό γιατί φαίνεται ότι με τον νέο νόμο του 2014 και την σχετική στρατηγική ο καθένας κατάλαβε τον ρόλο του», σημείωσε η κ.Κουρσουμπά.

«Το παιδί τέθηκε υπό Νομική Φροντίδα υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και σωστά έκαναν. Υπάρχει υποχρέωση οι διάφορες υπηρεσίες να συνεργαστούν καθώς επίσης και όλο το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Επιβάλλεται από Νόμο να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες μαζί ευημερίας και ψυχικής υγείας και παιδικής υγείας, και αστυνομίας για να στηριχθεί συστηματικά το παιδί για να μπορεί να περάσει όσο το δυνατό με στήριξη αυτό το στάδιο να μπορέσει να ενδυναμωθεί και να ζήσει στο μέλλον μια υγιή ζωή», είπε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Εγείρονται διάφορα θέματα και ερωτηματικά για κοινωνία. Που ζούσε αυτή η οικογένεια, κανείς άλλος από σχολείο ή οικογένεια δεν αντιλήφθηκε κάτι;» αναρωτήθηκε.

Να επιβληθούν σοβαρές ποινές

Η δια βίου φυλάκιση είναι η μόνη ποινή που μπορεί να επιβληθεί. Με το νέο νόμο ο οποίος είναι σε εφαρμογή από το 2014, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ποινές ανάλογες για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα, σημειώνει η κ.Κουρσουμπά.

«Πλέον πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα και πολίτη να είμαστε σε εγρήγορση. Υπήρχαν άτομα άραγε που το ήξεραν και έπρεπε να το καταλάβουν από συμπεριφορά ότι κάτι συνέβαινε», είπε η Επίτροπος.

Ε/κ «μητέρα» έδινε «ευλογίες» να παρενοχλούν 9χρονη κόρη της

Αναστασία Παπαδοπούλου: Πολλές υποθέσεις δεν έρχονται στο φως, λόγω της σιωπής

Υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις που δεν έρχονται στην δημοσιότητα λόγω της σιωπής, αναφέρει κληθείσα από το SigmaLive να σχολιάσει το ειδεχθές αυτό έγκλημα η Ειδική Σύμβουλος "Ad Hoc" επιτροπής για κακοποίηση παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου.

«Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της και ότι εάν πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι ποινές που θα επιβληθούν θα αντικατοπτρίζουν την χυδαιότητα των εγκλημάτων αυτών, την μηδενική ανοχή της κοινωνίας και της πολιτείας.

Αλλά πέραν αυτού, το κυριότερο μήνυμα που εγώ θα ήθελα να πάρουμε από αυτή την υπόθεση είναι να αναλογιστούμε γιατί ένα παιδί βίωνε κάτι τέτοιο για 2 χρόνια χωρίς κανένας να το εντοπίσει, ή να το καταγγείλει και γιατί το ίδιο το παιδί για 2 χρόνια δεν μπόρεσε να μιλήσει. Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε και αυτές τις απαντήσεις πρέπει να δώσουμε εάν πράγματι θέλουμε να αποτρέψουμε και άλλα τέτοια αδικήματα», ανέφερε η κ.Παπαδοπούλου.

Με ιδιαίτερο χειρισμό η μεταφορά της είδησης

Οι καθ ύλην αρμόδιες για τέτοια θέματα, τόσο η κ.Κουρσουμπά όσο και η κ.Παπαδοπούλου κλήθηκαν να σχολιάσουν το πώς είναι κατάλληλο να γίνεται ο χειρισμός τέτοιων ειδήσεων. Από κοινού τονίσθηκε το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών που θα στοχοποιούν το παιδί και την ταυτότητά του.

«Ακόμα μια υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια. Δυστυχώς υπάρχουν και πολλές άλλες οι οποίες δεν έρχονται στην επιφάνεια επειδή υπάρχει ακόμη το πέπλο της σιωπής το οποίο καλύπτει αυτές τις υποθέσεις. Η δημοσιοποίηση των περιστατικών είναι αναγκαία για να μπορούμε να δώσουμε θάρρος στα άλλα θύματα να μιλήσουν.

Η δημοσιοποίηση φυσικά με σεβασμό στο θύμα και στους οικείους τους και με προσοχή στην αναμετάδοση είτε πληροφοριών οι οποίες μπορεί εμμέσως να αποκαλύψουν την ταυτότητα του θύματος είτε σε αχρείαστες λεπτομέρειες οι οποίες επαναθυματοποιούν το ίδιο το θύμα όπως και κάθε άλλο το οποίο τα διαβάζει», ανέφερε η κ.Παπαδοπούλου.

«Ο κάθε δημοσιογράφος δεν πρέπει να έχει στόχο να βγάλει είδηση που θα κάνει νούμερα. Ευθύνη μας να προστατεύσουμε παιδί και δικαιώματα και αξιοπρέπειά και όσο το δυνατό λιγότερα στοιχεία που θα ταυτοποιήσουν το παιδί», σημείωσε η κ.Κουρσουμπά.

«Υπεύθυνη δημοσιογραφία είναι να δίνει μηνύματα και κατεύθυνση σε κοινωνία, να ενημερώνει για την ευθύνη κοινωνίας αλλά και για την πρόληψη καθώς επίσης και την ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών για λήψη μέτρων πρόληψης, χωρίς ποτέ να δίνουν πληροφόρηση για συγκεκριμένα γεγονότα που θα ταυτίσουν το παιδί», σημείωσε η κ.Κουροσουμπά.

Keywords
Τυχαία Θέματα