Νέος εξωπλανήτης;

Η ΝΑΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ «ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη της ΝΑΣΑ, η οποία θα ανακοινώσει μια ανακάλυψη «πέραν του ηλιακού μας συστήματος».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, στη δημοσιογραφική διάσκεψη θα παρουσιαστούν νέα ευρήματα σχετικά με εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία

μας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη δημοσιογραφική διάσκεψη είναι οι Thomas Zurbuchen, της επιστημονικής διεύθυνσης της ΝΑΣΑ, Michael Gillon, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο Liege του Βελγίου, Nikole Lewis, αστρονόμος, και Sara Seager, καθηγήτρια πλανητικών επιστημών στο ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 3.449 εξωπλανήτες, ενώ 4.696 είναι υποψήφιοι εξωπλανήτες. Αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται σε 2.577 διαφορετικά ηλιακά συστήματα. Από τους επιβεβαιωμένους πλανήτες, 1.264 είναι παγωμένοι γίγαντες, 1.043 αέριοι γίγαντες, 781 είναι υπερ-γαίες, 348 είναι στέρεοι πλανήτες και 13 δεν έχουν ακόμη κατηγοριοποιηθεί.

Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος εντοπισμού των εξωπλανητών είναι μέσω της σκιάς που αφήνουν στο άστρο τους όταν περνούν ανάμεσα στο άστρο και τον παρατηρητή.

Οι εξωπλανήτες αποτελούν την ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν γήινα χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής.

Ανακαλύφθηκε το φωτεινότερο και πιο μακρινό άστρο πάλσαρ
Το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισε έναν περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων -γνωστό και ως «πάλσαρ»- που είναι χίλιες φορές πιο φωτεινός απ' ό,τι έως τώρα θεωρείτο δυνατό για τέτοιο άστρο.

Το εν λόγω άστρο πάλσαρ είναι επίσης το πιο μακρινό του είδους του, που έχει μέχρι σήμερα εντοπισθεί στο σύμπαν, καθώς βρίσκεται σε έναν γαλαξία (NGC 5907) σε απόσταση περίπου 50 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Οι πάλσαρ είναι απομεινάρια κάποτε γιγάντιων άστρων, που καταστράφηκαν με μια έκρηξη τύπου «σουπερνόβα» και μετατράπηκαν σε πολύ μικρά, αλλά πολύ πυκνά άστρα νετρονίων. Διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, περιστρέφονται ταχύτατα σαν σβούρες και, σαν φάροι, εκπέμπουν στο σύμπαν δύο συμμετρικές ακτίνες ισχυρής ακτινοβολίας.

Οι ακτίνες Χ από το εν λόγω πάλσαρ, που ανιχνεύθηκαν από το XMM-Newton, είναι δέκα φορές ισχυρότερες από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ. Σε ένα μόνο δευτερόλεπτο, το πάλσαρ εκπέμπει την ίδια ποσότητα ενέργειας που ο Ήλιος μας απελευθερώνει σε 3,5 χρόνια.

Το σήμα του πάλσαρ εντοπίσθηκε επίσης στο αρχείο παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου NuSTAR της NASA. Οι διαχρονικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι ο ρυθμός περιστροφής του άστρου έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου και έχει γίνει πιο γρήγορος. Το άστρο κάνει πλέον μια πλήρη περιστροφή σε 1,13 δευτερόλεπτα έναντι 1,43 δευτερολέπτων το 2003.

Οι ερευνητές από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζιανλούκα Ίσραελ του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ρώμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Keywords
Τυχαία Θέματα