Νέους κανόνες για πρόληψη χρεοκοπίας προτείνει η Κομισιόν

Νέους κοινούς κανόνες, σε επίπεδο ΕΕ, για την προστασία και την πρόληψη της χρεοκοπίας των κεντρικών αντισυμβαλλόμενων των χρηματοπιστωτικών αγορών, παρόμοιους, αλλά διακριτούς από εκείνους για τις τράπεζες, (οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών– BRRD), πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αν οι νέοι κανόνες εγκριθούν από το Συμβούλιο, τότε οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι και οι αρχές θα οφείλουν να προετοιμάζονται για τα προβλήματα που ενδεχομένως

προκύψουν στη λειτουργία των συστημικών χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά και να παρεμβαίνουν εγκαίρως για να αποτρέπουν ένα πρόβλημα ή να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Όπως και στο αντίστοιχο πλαίσιο για τις τράπεζες, η Κομισιόν προτείνει μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων με το κόστος της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των υπό πτώχευση κεντρικών αντισυμβαλλομένων.

Οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι παίζουν ρόλο ενδιάμεσου σε αμφότερα τα σκέλη μιας συναλλαγής σε χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως ομόλογα, μετοχές, παράγωγα και βασικά εμπορεύματα (πχ. γεωργικά προϊόντα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των κινδύνων και των διασυνδέσεων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και βοηθούν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τους τελικούς χρήστες, όπως τις επιχειρήσεις, στη διαχείριση των επιχειρηματικών τους κινδύνων.

Σύμφωνα με την πρόταση οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την εξυγίανση των κεντρικών αντισυμβαλλομένων (δηλαδή οι αρχές εξυγίανσης) υποχρεούνται να καταρτίζουν σχέδια εξυγίανσης στα οποία θα καθορίζεται ο τρόπος αναδιάρθρωσης των κεντρικών αντισυμβαλλομένων και διατήρησης των βασικών λειτουργιών τους στη, μάλλον απίθανη, περίπτωση πτώχευσής τους. Οι εποπτικές αρχές θα μπορούν επίσης να απαιτούν από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, καθώς και να αλλάξει την επιχειρηματική στρατηγική του ή τη νομική ή λειτουργική του δομή. Στη συνέχεια ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος θα τίθεται υπό εξυγίανση όταν βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης ή κινδυνεύει να πτωχεύσει, όταν καμία εναλλακτική λύση από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να αποτρέψει την πτώχευση και όταν η πτώχευση θα έθετε σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, παρουσιάζοντας σήμερα την πρόταση της Κομισιόν δήλωσε σχετικά πως «η πρόταση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και στοχεύει στην προστασία των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση σε περίπτωση που ένας κεντρικός αντισυμβαλλόμενος αντιμετωπίζει δυσχέρειες. Αυτό είναι σημαντικό, λαμβανομένου υπόψη ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι αποτελούν σημαντικό τμήμα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, καθώς βοηθούν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Η πρόταση θα συμπληρώσει την αυστηρή νομοθεσία για τις αγορές παραγώγων που θεσπίσαμε μετά την κρίση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα