Νευρογενής ανορεξία. Ο ρόλος της οικογένειας

Η ψυχογενής ανορεξία είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες και ταλαιπωρεί στη πλειοψηφία του (αν και όχι αποκλειστικά) νεαρές γυναίκες, οι οποίες υποσιτίζονται σε βαθμό που καταλήγει σε σοβαρή απώλεια βάρους, με πολλές παρενέργειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μη αναστρέψιμων χρόνιων ιατρικών και ψυχιατρικών προβλημάτων, αλλά και θανάτου. Η θεραπεία της ανορεξίας είναι αρκετά δύσκολη, με ψηλά ποσοστά υποτροπιασμού. Είναι λοιπόν σημαντικό όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της – πάσχοντες, γονείς, ιατροί, θεραπευτές,

εκπαιδευτές – να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτή δημιουργείται και εκδηλώνεται και κατά συνέπεια και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν το πρόβλημα της ψυχογενούς ανορεξίας;

Όπως ισχύει για κάθε ψυχολογικό πρόβλημα, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι είναι και τι την προκαλεί, ώστε να ξέρουμε τι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Η ανορεξία λοιπόν είναι μια από τις διατροφικές διαταραχές (όπως είναι και η βουλιμία) που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο φόβο πάχους, σοβαρή απώλεια βάρους, εμμονή με το βάρος, διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματος και των αναγκών του και απώλεια κύκλων της εμμήνου ρύσης, ανάμεσα σε άλλα.

Διαβάστε περισσότερα στο Paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα