ΓΓ ΑΚΕΛ: Tο Σύνταγμα θέτει προϋποθέσεις για το ποιος πρέπει να είναι ο ΓΕ

Για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ζήτημα που έχει προκύψει με το διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα αργότερα φέτος αλλά και την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, τοποθετήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο δηλώσεων του στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις

νωρίτερα σήμερα του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «θα επαναλάβω εκείνα τα οποία είχα πει χθες».

Πρώτα, είπε, «ότι λυπούμαι ειλικρινά, γιατί λέχθηκαν πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για να τεκμηριωθεί μια άποψη ενάντια στο ΑΚΕΛ και να κατασκευαστεί μια είδηση ότι τάχα το ΑΚΕΛ μεταμφιέζεται για προεκλογικές σκοπιμότητες».

Ουδέποτε, πρόσθεσε, «λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο το ΑΚΕΛ. Ήταν ξεκάθαρη η θέση του από την αρχή της έναρξης αυτών των συζητήσεων».

Εμείς, είπε, «θεωρούμε ότι πρέπει να πείθουμε τον κόσμο για αυτά τα οποία επιχειρούμε να προωθήσουμε. Όχι να του τα επιβάλουμε με το ζόρι, γιατί αν του τα επιβάλουμε με το ζόρι δεν θα πετύχουν στην εφαρμογή τους».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε προτείνει εξαρχής «να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ εκείνων των οντοτήτων που θέλουμε να συνενωθούν, αυτές οι συνέργειες θα λειτουργήσουν επωφελώς για τον κόσμο και έμπρακτα ο κόσμος θα δει τα ωφελήματα τα οποία θα προκύψουν και θα στηρίξει σε δημοψηφίσματα τις όποιες αλλαγές».

Θεωρώ, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ότι αυτό είναι όχι απλά και μόνο δημοκρατικό, αλλά θα είναι και αποτελεσματικό, γιατί άλλο είναι να εφαρμόζεις μια μεταρρύθμιση στην οποία αντιδρά ο πληθυσμός και άλλο είναι να εφαρμόζεις μια μεταρρύθμιση την οποία στηρίζει η πλειοψηφία του κόσμου». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι που δεν εννοεί να καταλάβει ο ΔΗΣΥ».

Οι συνέργειες, είπε, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, «είναι εκείνες που θα καθορίσουν την στάση που θα τηρήσει ο κόσμος στα δημοψηφίσματα».  Αυτό λέμε, είναι πολύ απλά τα πράγματα ανέφερε, διερωτώμενος «ειλικρινά γιατί τους ενοχλεί τόσο πολύ».

«Λέει ο κ. Νεοφύτου ‘δεν θα περάσει από καμιά κοινότητα’», είπε, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί; Θεωρούν ότι αυτές οι αλλαγές θα έχουν αρνητικό περιεχόμενο και δεν θα πείσουμε τον κόσμο να τις στηρίξει. Γιατί»; «Εάν θα έχουν αρνητικό περιεχόμενο τότε γιατί τις κάνουμε;», διερωτήθηκε.

Εμείς, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «θεωρούμε ότι το περιεχόμενο θα είναι θετικό, το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος του κόσμου και ο κόσμος όταν το συνειδητοποιήσει αυτό το πράγμα σε αυτή την μεταβατική περίοδο θα στηρίξει αυτές τις αλλαγές που προτείνονται».

Το ΑΚΕΛ τοποθετείται στα νομοσχέδια με βάση τη φιλοσοφία που το καθοδηγεί, ψηλά θέτει τον πήχη το Σύνταγμα για Γ. Εισαγγελέα

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διορισμού Ιωνά Νικολάου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν τοποθετείται στο νομοσχέδιο που είναι ενώπιον της Βουλής με βάση το σκεπτικό ότι μπορεί ο επόμενος Γενικός Εισαγγελέας να είναι ο κ. Ιωνάς Νικολάου».

Τοποθετείται στα νομοσχέδια τα οποία υπάρχουν στη Βουλή, σημείωσε, «με βάση τις απόψεις που έχει στη βάση της φιλοσοφίας που μας καθοδηγεί».

Θέλω, είπε, «να το ξεκαθαρίσω αυτό για να μην υπάρχει παρανόηση, διότι η εφημερίδα «Αλήθεια» λέει ότι διαμορφώνουμε θέσεις για νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής λόγω του ότι φοβόμαστε ότι θα διοριστεί ως Γενικός Εισαγγελέας ο κ. Νικολάου».

Σε ερώτηση κατά πόσο προσωποποιεί το θέμα απάντησε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

«Στα νομοσχέδια που υπάρχουν ενώπιον της Βουλής τοποθετούμαστε στη βάση της φιλοσοφίας που μας καθοδηγεί. Και δεν έχει καμιά σχέση με το ποιος θα είναι αύριο ο Γενικός Εισαγγελέας», επανάλαβε.

Τώρα, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «στο θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, το Σύνταγμα θέτει κάποιες προϋποθέσεις για το ποιος πρέπει να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και αυτές οι προϋποθέσεις βάζουν τον πήχη πάρα πολύ ψηλά».

«Εκείνο, λοιπόν, που λέμε στον κ. Αναστασιάδη, είναι ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα για το ποια προτερήματα θα πρέπει να έχει ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος θα διοριστεί», είπε.

«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον κ. Νικολάου, θεωρούμε όμως ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται από το Σύνταγμα γιατί απλούστατα έχει αποδείξει στην όλη του πολιτική πορεία ότι υπολείπεται κατά πολύ από αυτές τις προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Αν λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «ο κ. Αναστασιάδης παρόλα αυτά τον διορίσει, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε ότι είναι άλλοι οι λόγοι για τους οποίους διορίζεται ο κ. Νικολάου στο πόστο του Γενικού Εισαγγελέα, για να εξυπηρετήσει δηλαδή τις διάφορες σκοπιμότητες, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για το ζήτημα της Λιβύης ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «υπάρχει σύμπνοια στο ότι η συμφωνία την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη είναι παράνομη και είναι ενάντια στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι».

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «το να διατυπώνεται η άποψη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη αυτή την στιγμή και ότι περίπου είμαστε από θέση ισχύος στις συζητήσεις που διεξάγονται, ε, νομίζω ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας». «Κάθε άλλο παρά έτσι είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Εμείς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Οι ενέργειες μας εδώ πρέπει να στοχεύουν».

«Δίχως υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών, αλλά με σταθερότητα να επιχειρούμε την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία θα επιτρέψει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη λύση στο Κυπριακό, που κατά την άποψή μας είναι ο τρόπος να απαλλαγούμε από τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο», σημείωσε.

«Μια σωστή λύση στο Κυπριακό, μια λύση όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα, πρέπει να μας απαλλάσσει και από την κατοχή και από τη δυνατότητα παρέμβασης της Τουρκίας στα εσωτερικά μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο τρόπος λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και την τουρκική επιθετικότητα».

Στο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος δικαιολογημένα, όπως είπε, ‘αν η Τουρκία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε συζητήσεις πάνω σε αυτή την βάση’, ανέφερε ότι «αυτό λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ».

«Ας πάμε στις διαπραγματεύσεις και εκεί θα φανεί αν η Τουρκία είναι έτοιμη ή όχι. Και αν δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί στη βάση που έχει περιγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ, τότε είναι εκείνη που θα έχει το πρόβλημα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΓΓ ΑΚΕΛ, Tο Σύνταγμα, ϋποθέσεις,ng akel, To syntagma, ypotheseis