ΓΓ ΑΚΕΛ: Η στέγαση εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα

Tο θέμα στέγασης εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε σημερινές του δηλώσεις.

Ο κ. Κυπριανού είχε το πρωί συνάντηση, στα γραφεία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για Όλους».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά την διάρκεια

της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα στέγης που έχουν αναπτυχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια.

«Είναι και δική μας άποψη ότι πλέον το θέμα στέγης εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η οικονομική κρίση με όλες τις συνέπειες, δηλαδή με τη μείωση των μισθών, με τους πλειστηριασμούς που αποξενώνουν κόσμο από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής από την Κυβέρνηση και η κατάργηση των προγραμμάτων, τα οποία υπήρχαν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού, να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά στη στέγη.

«Δεν έχει τη δυνατότητα με τους μισθούς του να αγοράσει στέγη. Οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πλέον, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να αγοράζει σπίτια, ενώ την ίδια στιγμή χάνει και εκείνα τα οποία διαθέτει, λόγω των εκποιήσεων. Επίσης, να πω ότι για πρώτη φορά έχουμε στην Κύπρο το φαινόμενο αστέγων. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουμε και το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών. Δηλαδή ολόκληρες οικογένειες εργάζονται και δυστυχώς οι απολαβές, τις οποίες έχουν είναι τέτοιες που τους αφήνουν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφώνησαν ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει ολοκληρωμένα στεγαστικά προγράμματα που να επιλύουν τα προβλήματα.

«Με πολλή καθυστέρηση έχει καταθέσει κάποια συγκεκριμένα στεγαστικά προγράμματα η Κυβέρνηση. Εκ πρώτης όψεως, θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκή. Θα τα μελετήσουμε βέβαια. Θα δώσουμε τις ολοκληρωμένες μας προτάσεις, όταν θα συζητηθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα πιέσουμε, έτσι ώστε αυτά τα μέτρα να εμπλουτιστούν με προτάσεις οι οποίες πραγματικά θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ένα από τα ζητήματα, τα οποία θεωρούν ότι μπορεί να κάνει το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, είναι η κοινωνική κατοικία.

«Υπάρχει αυτό το μέτρο σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει τέτοιου είδους κρατικά προγράμματα. Εάν και η απάντηση της Κυβέρνηση θα είναι ότι αυτούς τους πόρους έχουμε, αυτές τις δυνατότητες τις οικονομικές έχουμε, να πούμε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και από εμάς στο παρελθόν, κατατίθενται και τώρα από την Κοινωνική Συμμαχία και θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να τις εξετάσει», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επιπρόσθετα, ότι μια φορολογία πλούτου είχαμε:

«Η φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. Την κατάργησε αυτήν τη φορολογία η Κυβέρνηση, με τη δική μας έντονη διαφωνία. Υποβάλαμε και δύο άλλες προτάσεις, τις οποίες θα επαναφέρουμε. Αλλάζουν πολεοδομικές ζώνες, κάποιοι έχουν υπερκέρδος από αυτή την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών. Ένα μέρος αυτού του υπερκέρδους θα πρέπει να πηγαίνει στο κράτος, να φορολογείται, δηλαδή, και να διατίθεται για τα στεγαστικά προγράμματα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν αναξιοποίητα τεμάχια μέσα στις πόλεις.

«Δεν είναι τυχαία που αφήνονται αναξιοποίητα. Είναι για να αποκτήσουν υπεραξία και κάποιοι να τα πωλήσουν και να πάρουν υπερκέρδος και αυτά τα τεμάχια θα πρέπει να φορολογούνται για να στηρίζονται κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα από την πλευρά του κράτους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κοινωνική Συμμαχία έχει εκπονήσει έναν μεγάλο αριθμό μέτρων.

«Ξέρουμε και εμείς και εκείνοι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλα με μιας γιατί προϋποθέτουν πολύ υψηλά οικονομικά κονδύλια. Λέμε, όμως, ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας προγραμματισμός μια ιεράρχηση και σταδιακά αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν από την πλευρά της Κυβέρνησης. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια πρέπει να υπάρχει μια Κυβέρνηση κοινωνικά ευαίσθητη, που να μπορεί να καταλαβαίνει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Να μην ασχολείται μόνο με τους λίγους και τους εκλεκτούς και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτή την κοινωνική ευαισθησία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και Συναγερμού, δεν την διαθέτει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στο πλευρό της Κοινωνικής Συμμαχίας σε όλες τις κινητοποιήσεις, στις δράσεις στις οποίες θα αναπτύξει, «γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση ενός κράτους που σέβεται τον εαυτό του στον 21ο αιώνα, να φροντίζει πρώτα και κύρια για κάποια σημαντικά ζητήματα, για το επίπεδο της παιδείας, το επίπεδο της υγείας και την ικανοποίηση του δικαιώματος του καθενός να έχει στέγη πάνω από το κεφάλι του».

Η Ευγενία Μωυσέως, εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, σε δηλώσεις της είπε ότι το δικαίωμα στη στέγη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

«Δυστυχώς, καταπατείται στην Κύπρο. Το πρόβλημα στέγασης οξύνεται καθημερινά, λόγω της αύξησης των ενοικίων, λόγω των εκποιήσεων. Γι' αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για το θέμα της στέγασης. Καλούμε την Κυβέρνηση, να υλοποιήσει ουσιαστικά προγράμματα στέγασης για τους ανθρώπους που είναι άστεγοι ή τα νέα ζευγάρια ή ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη λόγω της αύξησης των ενοικίων. Εμείς σαν Κοινωνική Συμμαχία, σαν Πλατφόρμα, που αντιπροσωπεύουμε όλα τα Κινήματα, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υλοποιηθούν, αν όχι όλες, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία οι προτάσεις μας για το θέμα της στέγασης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα