ΓΓ ΑΚΕΛ: Καλά κάνει ο Πρόεδρος /Δεν είναι Ηρακλής ο Οδυσσέας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει για το κυπριακό, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στο Sigmalive ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, «δικαιολογώντας» τον Πρόεδρο, που δεν δίνει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα έγγραφα για το κυπριακό, αφού «όποτε τα έδινε, κάποιοι τα έδιναν στη δημοσιότητα».

Υποστήριξέ ότι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πρόοδος στο κυπριακό είναι διότι ο Νίκος Αναστασιάδης

δέχθηκε τις συγκλίσεις Χριστόφια –Ταλάτ και απέρριψε τη θέση ότι έγιναν υποχωρήσεις από πλευράς Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόσθεσε ότι θέση του ΑΚΕΛ δεν είναι η αναγνώριση δικαιωμάτων στους χρήστες των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα «και με βάση τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ούτε και εκείνος δέχθηκε κάτι τέτοιο».

Είχαμε πάρα πολύ μεγάλες διαφωνίες με τον Νίκο Αναστασιάδη στο παρελθόν, είπε και συμπλήρωσε ότι «τώρα με ικανοποίηση παρατηρώ ότι μετακινείται και έρχεται σε θέσεις, οι οποίες είναι σωστές».

Διατύπωσε δε τη θέση ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη λύση»

Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν μας φθάνουν τα συνθήματα και οι διαβεβαιώσεις, ότι έρχεται κάτι σημαντικό».

Αναφορικά με τις έρευνες για την οικονομία, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «οι εξουσίες και αρμοδιότητες της βουλής φθάνουν μέχρι ενός ορίου και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε εμείς οι βουλευτές. Δεν μπορεί η Βουλή να προβαίνει σε ενέργειες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις έρευνες».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερέβη τους όρους εντολής του, σε σχέση με την κόντρα, που ξέσπασε με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι ο Γενικός Ελεγκτής, κατά διαστήματα, ξεφεύγει από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες, που έχει και τον κάλεσε «να σταματήσει να θεωρεί ότι είναι ο Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία».

Πρόσθεσε ότι «έκανε λάθη ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και θα φανούν αυτά τα λάθη, τα οποία έχει διαπράξει», τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για έναν «ικανό και έντιμο άνθρωπο, αλλά πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα».

Αυτούσια η συνέντευξη

Είστε ικανοποιημένος από την ενημέρωση του Προέδρου για τις εξελίξεις στο κυπριακό;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ενημερώνει. Τέτοιου είδους ενημερώσεις, ίσως και καλύτερες γίνονταν και από τον Δημήτρη Χριστόφια. Θα δικαιολογήσω, όμως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που δεν δίνει τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ήμουν ένας από εκείνους, που του είχα προτείνει να κάνει κάτι τέτοιο διότι όταν σε προηγούμενες συσκέψεις έδινε κάποια έγγραφα, αυτά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Και δεν είναι ζήτημα ότι η Τουρκική πλευρά έχει αυτά τα έγγραφα. Δεν τα έχει όλα. Επίσης είναι αχρείαστο να ξεκινά μια συζήτηση μεταξύ μας προτού οριστικοποιηθούν κάποια δεδομένα. Πρέπει να γίνεται συζήτηση. Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί πλήρως για το τι συζητείται στο κυπριακό και πού οδεύει το κυπριακό, αλλά όταν θα έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όχι στο στάδιο των προβληματισμών. Ενημερώνει λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε λάθη.

Γίνεται λόγος για υπεραισιοδοξία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι πλασματική. Λέγεται ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί δήθεν κλίμα λύσης. Είναι όντως πλασματική αυτή η αισιοδοξία;

Δεν μας αφορά αυτή η αναφορά. Ουδέποτε εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει υπεραισιοδοξία. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόοδος και αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης, επιτέλους, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια –Ταλάτ και βασιζόμενος πάνω σε αυτές έχει καταφέρει να πετύχει συγκλίσεις σε πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα. Απομένουν 2-3 ζητήματα, τα οποία πρέπει να οριστικοποιηθούν. Οι αλλαγές, οι οποίες έχουν επέλθει, κατά την άποψη μας είναι ανεπαίσθητες. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε κοντά σε λύση, αλλά ότι υπάρχει πρόοδος. Υπάρχει δυνατότητα να πάμε σε λύση. Ο κ. Ακιντζί δεν είναι Έρογλου. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής σε όλη του την πολιτική καριέρα ότι θέλει λύση στο κυπριακό.

Λέγεται ότι όποτε υπάρχει ένας αδιάλλακτος κατοχικός ηγέτης, η Τουρκία επιλέγει τον επόμενο να είναι πιο διαλλακτικός και τότε είναι που κάνουμε τις περισσότερες υποχωρήσεις. Ισχύει;

Όχι. Για δεκαετίες ολόκληρες ο κ. Ντεκτάνς ήταν επικεφαλής της τ/κ κοινότητας. Δεν δέχομαι ότι έγιναν υποχωρήσεις από την πλευρά του Χριστόφια έναντι του Ταλάτ. Υποχωρήσεις έγιναν από τον Ταλάτ και έγινε κατορθωτό να έχουμε συγκλίσεις, οι οποίες είναι σε σωστά πλαίσια. Οι συγκλίσεις, που επιτεύχθηκαν ήταν πολύ σωστές και χαίρομαι διότι σήμερα τις ασπάζεται και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ και γι’ αυτό και έχουμε πρόοδο.

Είναι δυνατόν να δίνονται δικαιώματα στον χρήστη των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα;

Εμείς δεν έχουμε τέτοια θέση. Ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά με βάση τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ούτε και εκείνος δέχθηκε κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζω, όμως, ότι το ΕΔΑΔ έχει δώσει τέτοια δικαιώματα στους χρήστες και θα πρέπει να προβληματιστούν εκείνοι από εμάς, οι οποίοι συμβούλευαν τους πρόσφυγες να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ για να διεκδικήσουν τα δίκαια τους, τους έλεγαν, και με αυτό τον τρόπο θα κερδίσετε, και οι οποίοι με τις ενέργειες τους οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Προειδοποιούσαμε τότε εμείς, ότι αυτές οι ενέργειες δεν θα αποβούν προς όφελος της προσπάθειας για λύση. Τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Και δεν είναι σίγουρα το ΑΚΕΛ που συμβούλευε τον κόσμο να προσφεύγει, αλλά είναι εκείνοι, οι οποίοι παρουσιάζονται σήμερα αδιάλλακτοι των αδιάλλακτων σε ό,τι αφορά τη λύση.

Πόσο συμφωνείτε με τις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τον χειρισμό του κυπριακού;

Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αν θέλουμε, ο τόπος να πάει μπροστά και ο λαός να ζήσει σε συνθήκες ευημερίας και προόδου, θα πρέπει αυτή η μικρή χώρα να επανενωθεί πάνω σε μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση. Δεν είναι κατ΄ ανάγκην η ίδια η φιλοσοφία του ΔΗΣΥ. Το λέω με πλήρη συναίσθηση αυτού, που λέω. Και ο ΔΗΣΥ θέλει λύση. Αν ταυτίζεται η λύση, η οποία θέλει ο ΔΗΣΥ με αυτή που θέλουμε εμείς θα φανεί από το περιεχόμενο που θα προσδώσουμε. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλες διαφωνίες με τον Νίκο Αναστασιάδη στο παρελθόν. Τώρα με ικανοποίηση παρατηρώ ότι μετακινείται και έρχεται σε θέσεις, οι οποίες ήταν σωστές.

Εδώ είμαστε. Με αυτές τις θέσεις και αυτά τα δεδομένα, πόσο συμφωνείτε με τους χειρισμούς του Προέδρου στο κυπριακό;

Οι συμφωνίες, τις οποίες έχει πετύχει με τον κ. Ακιντζί, οι οποίες βασίζονται στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, μας βρίσκουν σύμφωνους. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, στα οποία θα θέλαμε να είναι πιο αποφασιστικός. Το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών. Το θέμα των εγγυήσεων είναι για εμάς ξεκάθαρο. Είμαστε χώρα –μέλος της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις όποιες άλλες εγγυήσεις . Μόνο ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική μορφή εγγύησης.

Άλλωστε ο ΥΠΕΞ πρόσφατα είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να είναι εγγυητής.

Ακριβώς.

Είναι μια στροφή προς το ΑΚΕΛ;

Δεν νομίζω να είναι στροφή προς το ΑΚΕΛ. Αυτή την ιστορία με το ΝΑΤΟ την δημιουργήσαμε εμείς από μόνοι μας. Ουδέποτε το ΝΑΤΟ είπε ότι είναι έτοιμο να μας εγγυηθεί. Το ΝΑΤΟ δεν εγγυάται ούτε καν την ασφάλεια των κρατών-μελών του. Δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια στο καταστατικό του. Εμείς φτιάχνουμε ιστορίες για να κατηγορούμε το ΑΚΕΛ ότι δεν δέχεται.

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, μια φόρμουλα αντιμετώπισης των εξτρεμιστών ή των ακραίων και στις δύο πλευρές; Διότι μετά τη λύση θα πρέπει να γίνει διαχείριση αυτών των στοιχείων, που μπορεί να είναι λίγοι, αλλά είναι ικανοί να δυναμιτίσουν την κατάσταση.

Ήδη μας προβληματίζει στο ΑΚΕΛ. Έχουμε περάσει μια νομοθεσία παρόμοιας φύσης από τη βουλή, η οποία δεν επιτρέπει να καλλιεργείται το μίσος απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Εκείνη η νομοθεσία πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Πέραν της νομοθεσίας πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες. Έχω κατά νου κάποια πράγματα τα οποία θα συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ. Έχω μιλήσει στον Πρόεδρο και του είπα ότι πρέπει να μας προβληματίσει η κατάσταση, εάν και εφόσον φθάσουμε σε λύση, διότι αν δεν λυθεί το κυπριακό όλα αυτά δεν θα χρειαστούν. Αν πάμε όμως σε λύση, θα πρέπει να δούμε και πώς θα επιβιώσει αυτή η λύση. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη λύση.

Ο Τ/κ ηγέτης, όμως, λέει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση και εντός μηνών…

Μπορεί να επιτευχθεί λύση, το θέμα είναι αν θα επιτευχθεί. Δεν είναι θέμα χρόνου η λύση. Είναι θέμα πολιτικών θέσεων, που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο περιουσιακό, στα ζητήματα των ελευθεριών, στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, τότε ουσιαστικά θα έχει περίπου συμφωνηθεί η εσωτερική πτυχή του κυπριακού. Πετυχαίνοντας κάτι τέτοιο, η πίεση θα μεταφερθεί στην Τουρκία διότι τα εναπομείναντα ζητήματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν δίχως τη συναίνεση της Τουρκίας. Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα εστιαστεί στην Τουρκία και θα φανεί η ευθύνη της Τουρκίας.

Επικρίνετε την κυβέρνηση για τα ενεργειακά την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έρχεται κάτι σημαντικό και συστήνει υπομονή. Γιατί δεν κάνετε υπομονή;

Εδώ και δύο χρόνια μας λένε ότι έρχεται κάτι σημαντικό και κάτι σημαντικό. αυτό, που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι να ξηλώνεται όλη η στρατηγική, η οποία είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, να ξηλώνονται οι μηχανισμοί. Μηχανισμοί οι οποίοι αποτελούντο από άτομα εγνωσμένου διεθνούς κύρους και να μην αντικαθιστώνται.

Αναφέρεστε στον Χαράλαμπο Έλληνα;

Ναι.Δεν έχουμε δει να διαμορφώνεται μια συνολική στρατηγική και δεν έχουμε δει να υπάρχουν οι μηχανισμοί προώθησης αυτής της στρατηγικής. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στην Αίγυπτο. αυτό δεν σημαίνει κατ΄ αναγκην ότι υπάρχουν ανάλογα κοιτάσματα και στην Κύπρο βέβαια, για να μην εθελοτυφλούμε.

Άρα πώς είναι θετικό;

Είναι θετικό διότι αυξάνονται οι πιθανότητες. Μας προκλήθηκαν πολλά ερωτηματικά από τις εξελίξεις στα δικά μας οικόπεδα. Αναμέναμε κάτι διαφορετικό από άποψη ευρημάτων. Πέραν τούτου, πρέπει να μελετηθούν και οι επιπτώσεις, που θα υπάρξουν στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τα κοιτάσματα στην Αίγυπτο. Συζητούμε με την Αίγυπτο για να προμηθεύουμε Φυσικό Αέριο. Αν έχουν τέτοια τεράστια αποθέματα δικά τους, γιατί να στραφούν σε μας;

Για αυτό ερωτώ γιατί είναι θετική η εξέλιξη…

Υπό αυτή τη έννοια ναι. Τίθεται όμως, άλλο ένα θέμα. Τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ δεν έχουν καταφέρει να έχουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, όπως η Κύπρος . Γιατί να μην ξανασκεφτούμε το θέμα του τερματικού.

Γιατί να μην συζητήσουμε μαζί τους το ενδεχόμενο ενός τερματικού στην Κύπρο, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τις δικές τους ανάγκες. Για εμάς είναι τεράστια προτεραιότητα η κατασκευή τερματικού διότι θα μετατρέψει την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και αυτή την ανάγκη δεν την έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση. Δεν μας φθάνουν τα συνθήματα και οι διαβεβαιώσεις ότι έρχεται κάτι σημαντικό.

Παρόλα αυτά έχει καταστεί σαφές ότι το τερματικό θα ήταν ασύμφορο για την Κύπρο...

Είναι πολύ λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Αν καταφέρναμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ τουλάχιστον, αν έλθει και η Αίγυπτος ακόμη καλύτερα, τότε το τερματικό δεν θα ήταν ασύμφορο.

Οικονομία. Η δικαιοσύνη επιχειρεί να βρει μια άκρη. Ο κόσμος, όμως, είναι καχύποπτος. Δεν πιστεύει ότι η ηγεσία των τελευταίων δεκαετιών στην Κύπρο θα βάλει τα χέρια της και θα βγάλει τα μάτια της. Πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής. Μα από ποιο «σύστημα»;

Ένας τρόπος υπάρχει να πειστεί ο κόσμος. Να υπάρξει αποτέλεσμα. Εάν το σύστημα ολόκληρο καταφέρει να δώσει κάποια σωστά αποτελέσματα, τότε ο κόσμος θα εμπιστευτεί το σύστημα ξανά.

Μα αυτό το σύστημα, που δεν εμπιστεύεται ο κόσμος, είναι που επιχειρεί να δώσει λύσεις.

Δεν είναι το σύστημα, που επιχειρεί να δώσει λύσεις. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι στην Νομική Υπηρεσία. Εκεί θα πρέπει να στραφεί όλη η προσοχή. Πρέπει να στηριχτεί η Νομική Υπηρεσία για να δούμε κατά πόσο θα φέρει αποτελέσματα.

Σε μια διαδικτυακή συζήτηση, που είχα με τη βουλευτή του κόμματος σας, την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκφράστηκε η θέση ότι είναι δεμένα τα χέρια της Βουλής στο θέμα της οικονομίας και όταν ερωτήθηκε «γιατί είναι δεμένα τα χέρια σας και από ποιους», απάντησε ότι όποτε ζητείται ενημέρωση εκφράζεται το επιχείρημα της διακύβευσης των ερευνών.

Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της βουλής φθάνουν μέχρι ενός ορίου και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε εμείς οι βουλευτές. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στη Νομική Υπηρεσία να λειτουργήσει. Αν διαπιστώνουμε ότι καθυστερεί, τότε να ασκούμε κριτική για να επιταχύνει τους ρυθμούς και όταν θα έχει τα αποτελέσματα τότε να λέμε την άποψη μας. Αλλά δεν μπορεί η Βουλή να προβαίνει σε ενέργειες, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο τις έρευνες .

Θεωρείτε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερέβη τους όρους εντολής του σε σχέση με την κόντρα, που ξέσπασε με τον Υπουργό Εσωτερικών;

Γενικότερα, ο Γενικός Ελεγκτής κατά διαστήματα ξεφεύγει από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες, που έχει. Η πεποίθηση μου είναι ότι πρόκειται για έναν ικανό και έντιμο άνθρωπο, αλλά πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα. Να σταματήσει να θεωρεί ότι είναι ο Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία. Να προσέξει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι αρχές λειτουργίας του Γενικού Ελεγκτή καθορίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγει των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του και δικαιολογημένα κάποιοι αντιδρούν.

Τυγχάνει μεγάλης συμπάθειας από την κοινή γνώμη διότι τολμά και ξεσκεπάζει.

Το αν ξεσκεπάζει δεν είμαι βέβαιος. Είναι εύκολο να διαπομπεύεις κάποιους, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θεωρώ ότι έκανε λάθη ο κ. Μιχαηλίδης και θα φανούν αυτά τα λάθη, τα οποία έχει διαπράξει. Το πιο εύκολο για μένα, που είμαι πολιτικός, θα ήταν να κατηγορώ τους πάντες και αν κάνω λάθος να λέω ένα συγγνώμη και να ξοφλώ και να πηγαίνω παρακάτω και να κατηγορώ κάποιους άλλους. Όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να λειτουργούμε έτσι.

Follow @AthanasiouTh

Keywords
ακελ, ηρακλης, ακελ, οδυσσεας, νίκος αναστασιάδης, το φως, sigmalive, βουλη, φως, οφείλεται, λύση, εδαδ, οηε, νατο, αιγυπτος, σημαίνει, κυπρος, ζητείται, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμος αναστασιαδης, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, ζητείται, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, θεμα, ισραηλ, καριερα, κοντρα, οηε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, φυσικο αεριο, φως, ωρα, sigmalive, ανθρωπος, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδαδ, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, ετοιμο, ευθυνη, ιδια, υπηρεσια, υπομονη, υποθεση, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, λαθη, λαθος, λύση, μακρια, ματια, μιχαηλιδης, μισος, μορφη, νατο, νικο, νομικη, οικοπεδα, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, παμε, περιφερειακο, πιθανοτητες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνθηματα, τουρκια, το φως, φυσικο, φορμουλα, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, ειπαμε, χωρα, καχυποπτος, μπροστα, σημαίνει, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα