ΓΓ ΑΚΕΛ: Σοβαρά εκτεθειμένη στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας η Κύπρος

H προηγούμενη Kυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Οι δηλώσεις του κ. Στεφάνου έγιναν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων,

στο λιμάνι Λάρνακας. Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

Στις δηλώσεις του και ερωτηθείς για τα ενεργειακά ζητήματα που συζητήθηκαν χθες στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «η προηγούμενη Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας αλλά και του κόστους της ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές, η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος».

Αν, συνέχισε «είχαμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον δεν θα πληρώναμε τους ρύπους.  Η προηγούμενη κυβέρνηση στα δέκα χρόνια εξήγγειλε τέσσερις φορές την έλευση φυσικού αερίου και ποτέ δεν την είδαμε».

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά βαΐων και κλάδων και με επικοινωνιακές φιέστες είχαν εξαγγείλει την έναρξη και γρήγορη υλοποίηση της επένδυσης στο Βασιλικό, που είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο και τελικά ναυάγησε και αυτή η προσπάθεια περίπου όπως ναυάγησε η επένδυση και εδώ στη Λάρνακα.  Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκαμνε φιέστες, εξήγγελλε διάφορες επενδύσεις και τελικά κανένα μεγάλο έργο δεν έγινε», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «δεν μένουμε στο παρελθόν» και ότι «πρέπει να δούμε τώρα τι κάνουμε και είναι ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση έλεγε για παράδειγμα ότι έχει Plan B για το Βασιλικό αλλά εμείς δεν έχουμε δει Plan B. Ακούσαμε διάφορες τοποθετήσεις από την Κυβέρνηση και κυρίως από τον Υπουργό αλλά Plan B δεν έχουμε δει».

Όσον αφορά την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για το φυσικό αέριο, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο τερματισμός της προσέγγισης για αναδυόμενη αγορά είναι αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, επειδή δεν είναι απλό θέμα. Επειδή δεν μας αρέσει να λαϊκίζουμε, ούτε να λέμε κουβέντες παραπάνω, θέλουμε να δούμε το θέμα, να το μελετήσουμε, να δούμε τις προθέσεις έτσι ώστε να υπευθυνότητα να πούμε την άποψή μας».

Στην πολιτική, συνέχισε, «η υπευθυνότητα έτσι κι αλλιώς χρειάζεται, πόσο μάλλον για στρατηγικής σημασίας ζητήματα όπως το φυσικό αέριο. Το ζητούμενο είναι να έρθει το φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό με τον πιο συμφέρον τρόπο για την Κύπρο και τους καταναλωτές και αυτό θα συζητήσουμε», ανέφερε.

Συνάντηση με Αρχή Λιμένων Κύπρου

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «υπάρχει μια εκκρεμότητα πολύ σημαντική για την πόλη και την επαρχία Λάρνακας αλλά και ευρύτερα για την Κύπρο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά το ναυάγιο της συμφωνίας που προέβλεπε μια συγκεκριμένη ανάπτυξη».

Γι’ αυτό συνέχισε «ήρθαμε να συζητήσουμε με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, πρωτίστως για το λιμάνι Λάρνακας. Η άποψη μας ως ΑΚΕΛ πάντοτε ήταν ότι  τα λιμάνια της Κύπρου θα πρέπει να τα διαχειρίζεται η Αρχή Λιμένων», είπε, και πρόσθεσε πως «η ΑΛΚ έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα για να υπάρχει αυτή η ανάπτυξη, που είναι διπλά σημαντική για την Κύπρο, που είναι ένα απομονωμένο νησί στην ανατολική Μεσόγειο, ημικατεχόμενο, άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το κράτος μέσω της Αρχής να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και να διαχειρίζεται τα λιμάνια».

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε το θέμα, να δούμε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Αρχής γιατί μπορεί να έχουμε τη θέση και έχουμε τη θέση ότι η ΑΛΚ πρέπει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο", στη βάση συγκεκριμένων σχεδιασμών για το πώς γίνεται αυτό».

Χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση και είπε πως «ακούσαμε σημαντικά πράγματα και συζητήσαμε όχι μόνο για το λιμάνι αλλά και ευρύτερα για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της μαρίνας και του περιβάλλοντα χώρου. Είναι ζητήματα που χειρίζεται και το αρμόδιο Υπουργείο και μέσα από την Ad Hoc Επιτροπή γιατί η πόλη της Λάρνακας έχει και πρέπει να έχει λόγο γι‘ αυτό το σχεδιασμό», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ακόμα πως «όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου ειδικά για το λιμάνι θα ξανασυναντηθούμε για να ενημερωθούμε για το ποιες είναι οι σκέψεις και πώς μπορεί να προχωρήσει αυτός ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και για την πόλη, αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του τόπου».

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση 15 εργαζομένων στην εταιρεία ΚΙΤΙΟΝ, οι οποίοι απολύθηκαν, ο κ. Στεφάνου είπε πως «το ΑΚΕΛ έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για τους εργαζόμενους και υπάρχουν μερικά ζητήματα μετά το ναυάγιο της επένδυσης για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που ήταν στην ΚΙΤΙΟΝ προηγουμένως.  Στόχος είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και είναι βασική θέση ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με τη συνδικαλιστική πλευρά», είπε, προσθέτοντας πως «ξέρω ότι γίνεται τέτοια διαχείριση».

Η αφετηριακή θέση, συνέχισε, «είναι ότι εκεί όπου υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις στη νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω περισσότερα, είναι ζητήματα που χειρίζεται η συνδικαλιστική πλευρά, η Αρχή Λιμένων και κατ’επέκταση το Υπουργείο, όμως η δική μας έγνοια είναι πώς διασφαλίζουμε τους εργαζόμενους».

Εκδρομές στα κατεχόμενα από την TUI

Ερωτηθείς για το θέμα των εκδρομών στα κατεχόμενα από την εταιρεία TUI, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε πως «προφανώς η Κυβέρνηση επένδυσε επικοινωνιακά σ’ ένα ζήτημα που δεν σηκώνει επικοινωνιακή πολιτική αλλά προσεκτικούς χειρισμούς. Είμαστε και ενόψει βολιδοσκοπήσεων και ζυμώσεων για το Κυπριακό και όπως αποδείχθηκε στο τέλος, αν δεν είσαι προσεκτικός στους χειρισμούς δημιουργείται μια κατάσταση που καταλήγει σε βάρος σου» είπε.
Θεωρούμε, συνέχισε «ότι η κυβέρνηση ασφαλώς και ήξερε, ασφαλώς και ήθελε να σκοράρει επικοινωνιακά και τελικά ήρθε μια ανακοίνωση από την εταιρεία που εξέθεσε την κυβέρνηση.  Αυτό ας γίνει μάθημα» είπε και πρόσθεσε πως «με το κυπριακό και τέτοια ζητήματα που υπάρχουν προεκτάσεις δεν παίζουμε».

Διαβάστε επίσης: TUI και εκδρομές κατεχόμενα: Η απάντηση Κουμή σε email υπαλλήλου έφερε πανικό

Ιδιωτικοποίηση εργασιών λιμανιού Λεμεσού

Ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού, λέγοντας πως «το ΑΚΕΛ κάθε χρόνο θέτει στη Βουλή το θέμα που έχει να κάνει με ένα στοιχείο της κακής συμφωνίας  που είχε γίνει τότε για την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού που αφορά και στο λιμάνι Λάρνακας.  Σ’ αυτή την κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο, υπήρχε πρόνοια ότι αν το λιμάνι Λάρνακας έχει περισσότερο δραστηριότητα από ένα ύψος και μετά, πρέπει να πληρώνεται αποζημίωση στην ανάδοχη εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού», είπε. 

Αυτό, σημείωσε «είναι απαράδεκτο, είναι και εις βάρος του λιμανιού Λάρνακας και θα το βρούμε μπροστά μας τώρα που συζητούμε για το πώς θα γίνει η διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.  Μας είχε λεχθεί ότι έκανε προσπάθειες η Κυβέρνηση να τερματίσει αυτή την πρόνοια» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό το έχουμε ακούσει, έμεινε να το διασταυρώσουμε ότι στο δικαστήριο φαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει χάσει την υπόθεση. Θα είναι μπροστά μας αυτό το θέμα του πλαφόν στο λιμάνι Λάρνακας  που προκύπτει από μια κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο και πρέπει επίσης να διερευνηθεί», ανέφερε.

Σε δηλώσεις, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Ζήνωνας Αποστόλου ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την επίσκεψη και σημείωσε πως «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση.  Συζητήσαμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν τώρα στο λιμάνι Λάρνακας και για τα μελλοντικά σχέδια της ΑΛΚ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί προκειμένου, όπως είπε, «να βλέπουμε πώς προχωρούμε σαν Αρχή Λιμένων Κύπρου, στη βάση των σχεδιασμών και του κράτους και της Αρχής».

Διαβάστε επίσης: ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Η θέση μας για GSI θα εξαρτηθεί από επιπτώσεις σε οικονομία-ενέργεια

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα