ΓΓ ΑΚΕΛ:Λάθος οι κοινές Υπουργικές Συνεδρίες Κύπρου-Ελλάδας-Απαντά η Κυβέρνηση

«Υιοθετούμε πλήρως ότι η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στους διάφορους πολιτικούς αγώνες που κάνουμε, πόσο μάλλον στο Κυπριακό. Αυτό το οποίο εμείς επικρίναμε είναι αυτό που δήλωσε ο ΠτΔ, ότι δηλαδή να συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί τα Υπουργικά Συμβούλια   Ελλάδας Κύπρου με παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ.

Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

Αυτό, όπως είπε, είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει με την Αίγυπτο.

Ο λόγος για τον οποίο το ΑΚΕΛ εξέφρασε επιφυλάξεις για την σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας, είναι σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το ακόλουθο σκεπτικό:

 «Αυτό που η Τουρκία αμφισβητεί είναι την υπόσταση την ΚΔ λέγοντας πως έπαψε να ισχύει από το 1974 και ότι οι Έλληνες σφετερίζονται αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, εμείς όποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε θα πρέπει να υπηρετούν το αφήγημα και την σωστή πολιτική τοποθέτηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και είναι δικοινοτικό κράτος. Αν η Τουρκία επιλέγει να κρατά τους Τ/κ έξω από το δικοινοτικό κράτος, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να στέλνουμε μηνύματα ότι μπορούν να παρερμηνευτούν ή να τα αξιοποιήσει η Τουρκία για να υπηρετήσει την προπαγάνδα την. Εκτός και αν δεν είναι αυτά που είπε ο Πρόεδρο και εννοούσε ότι οι συναντήσεις (Υπουργών) θα γίνονται στο πλαίσιο του συντονισμού.  Θεωρούμε λανθασμένη πολιτική πράξη να συνεδριάζουν μαζί τα Υπουργικά Συμβούλια»

Διαβάστε επίσης: Ποια η σημασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας

Σχολιασμός από Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα της σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου με την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Λετυμπιώτης είπε ότι «ήδη, ο Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Είναι τουλάχιστο λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης. 

Να θυμίσω ότι η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει με την Αίγυπτο αντίστοιχο Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει με αρκετές χώρες των Βαλκανίων, ακόμα και με την Τουρκία. 

Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι εξαίρετες σχέσεις ΚύπρουΕλλάδας διαχρονικά , και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, θεσμοθετούνται πλέον μέσω αυτού του Οργάνου, για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος». 

Keywords
Τυχαία Θέματα