ΓΓ ΟΗΟ-ΣΕΚ: Εκτός συζήτησης οποιεσδήποτε τοποθετήσεις για τερματισμό της ΑΤΑ

Την ανάγκη για τη συνέχιση και εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) τόνισε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ)-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία μετά από συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, αναφερόμενος και στην ανησυχία των μελών του, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η οικονομία.  Όσον αφορά αντιδράσεις για το θέμα του κατώτατου εθνικού μισθού, είπε ότι δεν είναι αποδεκτό ότι οι περιστάσεις των καιρών θα πρέπει να διαιωνίσουν αναξιοπρεπή εργασία.

Στις

δηλώσεις του ο κ. Ηλία, είπε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες δέχεται η οικονομία και την ακρίβεια η οποία πλήττει σε μεγάλο βαθμό του μισθούς, κατά τρόπο που να μειώνεται συνταρακτικά η αγοραστική αξία των νοικοκυριών.

Ιδιαίτερη ευαισθησία, πρόσθεσε, υπάρχει για τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Είπε ότι καταδείχθηκε και η λογική και η περιφρούρηση, μέσα από την οικονομική κρίση, της συνέχισης και εφαρμογής της ΑΤΑ.

«Είναι ένας μηχανισμός που σε τέτοιες περιόδους αναδεικνύεται ο ρόλος του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΑΤΑ επαναφέρει την αγοραστική αξία των μισθών κατά τρόπο συντεταγμένο, διαφυλάττοντας μεταξύ άλλων και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η ΣΕΚ, είπε, έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις για τερματισμό της ΑΤΑ και του κοινωνικού διαλόγου, «είναι εκτός συζήτησης».

«Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες τοποθετήσεις από εργοδοτικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Ηλία.

Σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις για το 2022, ο κ. Ηλία, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις από πλευράς ΕΕ, είπε ότι θα είναι γύρω στο 5% στην περίπτωση της Κύπρου. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μεγάλη επίδραση αφού μειώνεται η αξία των μισθών», είπε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι όλοι πρέπει να δουν πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ακρίβειας, αναφερόμενος και στην εισήγηση της ΣΕΚ για μία σύσκεψη του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου το όλο ζήτημα της ακρίβειας να προσεγγιστεί συνολικά, κατά τρόπο που να αποτελεί πλέον ένα εθνικό θέμα.

«Φαίνεται πως θα κρατήσει σε βάθος χρόνου ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές πιέσεις, οπότε χρειάζεται συντεταγμένη αντίδραση, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό αφού μέσα από την ΕΕ και τις τοποθετήσεις, μπορούμε να διαμορφώσουμε και εκεί αντιπληθωριστικές πολιτικές», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για αντιρρήσεις από εργοδοτικές οργανώσεις στο θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Ηλία είπε ότι, για την ΣΕΚ, ο εθνικός κατώτατος μισθός, είναι μια αναγκαιότητα.

«Ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί, απομένει η εξαγγελία με βάση την συνεννόηση που κάναμε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, δεν είναι αποδεκτό ότι οι περιστάσεις των καιρών θα πρέπει να διαιωνίσουν αναξιοπρεπή εργασία κατά τρόπο απαράδεκτο», είπε.

Ο εθνικός κατώτατος μισθός, πρόσθεσε, προσβλέπει στο να δημιουργήσει ένα ελάχιστο δίκτυ αξιοπρεπούς εργοδότησης στον τόπο, που σήμερα δεν υπάρχει.

Το Γενικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για μια σειρά από θέματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα και ακολούθησαν μιας συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών στις 28 Απριλίου, είπε ο κ. Ηλία. Μεταξύ αυτών, και η συμφωνία που έχουν υπογράψει με τον Υπουργό Οικονομικών, για την κατάργηση της διαδικασίας αποποπαγοποίησης των θέσεων, μια διαδικασία, που, όπως είπε, εφαρμόστηκε μέσα από τη λογική της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου, προκειμένου να μειωθεί η στελέχωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα κατά 4.500 χιλιάδες.

«Εκτιμούμε ότι περίπου εννιά χρόνια μετά έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της συγκεκριμένης νομοθεσίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να αφεθούν, κατά τρόπο που να μπορούν να στελεχώσουν σωστά τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Το Γενικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για το γεγονός ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί το Δεκέμβριο του 2021 για το νέο συνταξιοδοτικό του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει μετατραπεί σε νομοσχέδιο το οποίο ήδη έτυχε επεξεργασίας από την Νομική Υπηρεσία και τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλήξει στη Βουλή.

«Είναι μια μεταρρύθμιση από μόνη της, αφού θα καλύπτει όσους έχουν προσληφθεί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον Οκτώβριο του 2011 και σίγουρα τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους που είναι αρκετές χιλιάδες», είπε.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ακόμα ότι ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίας ήταν και το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου και στο οποίο θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα