Νιαζί στο Sigmalive: Εθνικιστική υστερία η ηρωοποίηση του 16χρονου

Για την εμπειρία του μέχρι τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» , τις  δηλώσεις Τσαβούσογλου για  Αμμόχωστο, τα ενεργειακά αλλά και την υποστολή της σημαίας στα κατεχόμενα  από τον 16χρονο Ε/κ  μίλησε στο Sigmalive o τ/κ Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ  στο περιθώριο της πρόσφατης ολομέλειας του Ε.Κ στο Στρασβούργο.

Κ. Κιζίλγιουρεκ τι σας έκανε  θετική και αρνητική εντύπωση από την μέχρι τώρα θητεία σας ως ευρωβουλευτής;

H ευρωπαϊκή ένωση είναι μια ένωση εθνών-κρατών.

Δηλαδή μια συνομοσπονδία κρατών όπου πολύ μεγάλη εξουσία ασκούν τα κράτη μέσα από την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Η ευρωβουλή θεωρώ πως είναι ένα όργανο που εκφράζει περισσότερο  τους πολίτες της Ε.Ε. Υπάρχει και θα υπάρχει πάντα μια ένταση για το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματα.   Αλλιώς λογοδοτούν και πράττουν τα κράτη, και διαφορετικά η ευρωβουλή. Εγώ ανήκω σε αυτή  τη σχολή που θέλει να ενδυναμώσει τη φωνή και την επιρροή της ευρωβουλής, όντας η φωνή των πολιτών κατά των κρατών. Η αρνητική μου εντύπωση πηγάζει από το γεγονός ότι η Ε.Ε έχει μια δομή συνομοσπονδιακή  όπου τα κράτη αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες συγκεκριμένα πράγματα και υπάρχει ένα πάρε δώσε  που συχνά αγνοεί την Ευρωβουλή και τους πολίτες.

Πρόσφατα εκφράσατε την αντίθεση-προβληματισμό σας για το όνομα του χαρτοφυλακίου του Ελλαδίτη Επίτροπου Μαργαρίτη Σχοινά «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής και μεταναστών». Τι ήταν ακριβώς αυτό που σας ενόχλησε;

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Εγώ δεν ασχολήθηκα καν με το ποιος είναι ο προτεινόμενος Επίτροπος Ούτε καν κοίταξα τα ονόματα..  Αυτή η ονομασία (του χαρτοφυλακίου), φέρνει στο μυαλό αυτό που κάνει ο Τραμπ στην Αμερική δηλαδή προστασία του αμερικανικού τρόπου ζωής. Βλέπεις ότι αυτό στρέφεται κατά των ξένων, των μεταναστών. Η ευρωπαϊκή ένωση είναι μια ένωση μέσα από την διαφορετικότητα. Το βασικό στοιχείο της είναι ο πλουραλισμός και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Όταν μιλάμε για ‘’ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’’ μιλάμε για μια κλεμμένη φράση από την Αμερική . Δεν είναι πηγαία ευρωπαϊκή έννοια , αφού η ευρωπαϊκή ένωση δεν βασίζεται σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Βασίζεται πρωτίστως πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές αρχές. Για εμένα Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αρχαίας Ελλάδας και της ρωμαϊκής κληρονομιάς από την άλλη και του διαφωτισμού από την άλλη. Αυτό σημαίνει ανοιχτοσύνη και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Όταν τώρα μιλούμε για συγκεκριμένο τρόπο ζωής αποκλείουμε εκ των πραγμάτων άλλους. Μόλις εξέφρασα την διαφωνία σε αυτό, μαζί μου έχει συμφωνήσει και ο Γιούνγκερ και έκαναν τοποθετήσεις οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Εγώ έχω πρόταση για αυτό . Πιστεύω ότι χρειάζεται ενίσχυση η ευρωπαϊκή συνείδηση.

Καλώς ή κακώς σήμερα στην Ε.Ε η πλειοψηφία των πολιτών των κρατών μελών είναι χριστιανοί…

Διαφωνώ… Μην προχωρήσετε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατεξοχήν ο χώρος της κοσμικότητας.

Ναι αλλά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι χριστιανοί, είτε καθολικοί είτε ορθόδοξοι είτε άλλες χριστιανικές παραδόσεις. Πολλοί μάλιστα κατηγορούν την Ε.Ε ότι είναι ένα κλειστό χριστιανικό κλαμπ. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει;

Μπορείς να είσαι χριστιανός στην πίστη ως πολίτης. Τα κράτη δεν έχουν θρησκεία. Έχουν περάσει 300 χρόνια από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Για να είναι η Ευρώπη κοσμικός χώρος, έχουν περάσει επαναστάσεις όπως η Γαλλική. Εδώ διαχωρίζουμε τις υποθέσεις κράτους και του θεού. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει. Το πρόβλημα έρχεται όταν έρχεσαι να  βάλεις μια συγκεκριμένη θρησκεία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και των αξιών. Αυτό αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές αξίες και επιτρέψτε μου να πω ότι είναι οι συντηρητικές παρατάξεις που δίνουν αυτή τη σημασία στη θρησκεία. Όπως κάνει δηλαδή ο Ερντογάν που δίνει σημασία στη θρησκεία. Κάτι παρόμοιο κάνουν εδώ οι χριστιανοδημοκράτες ιδιαίτερα. Η Ε.Ε δεν χτίστηκε πάνω σε θρησκευτικές αξίες  ακριβώς επειδή ξεπέρασε αυτό τον μεσαίωνα που όλα περιστρέφονται γύρω από την θρησκεία.

Σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη Τσαβούσογλου και τις νέες απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όπου υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ε.Ε, τι προτίθεστε να πράξετε ως ευρωβουλευτής για να αποτραπούν τέτοιου είδους ενέργειες;

Όλοι μας οι έξι ευρωβουλευτές  από την Κύπρου έχουμε κάνει κοινό βήμα και έχουμε ετοιμάσει  ερωτήματα και τοποθετηθήκαμε  στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή και καταγγέλλουμε αυτές τις κινήσεις. Θεωρώ απαράδεχτο να παραβιαστούν τα σχετικά ψηφίσματα  για την Αμμόχωστο και αυτή η κίνηση για να ανοίξει η περίκλειστη πόλη, δεν είναι μόνο κατά των ψηφισμάτων αλλά δηλητηριάζει και την πολιτική ατμόσφαιρα στην χώρα μας.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς συνομιλητές σε σχέση με την μορφή λύσης του Κυπριακού κάτι που έλεγε κατά καιρούς και η αντιπολίτευση και το ΑΚΕΛ. Μετά και το ναυάγιο στο Κράν Μοντανά δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλες λύσεις την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία διαμηνύει ότι τελειώσαμε με την ομοσπονδία;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Τσαβούσογλου. Αυτό αφορά τους ίδιους και κατά καιρούς άλλα λέει ο Τσαβούσογλου και άλλα ο Αναστασιάδης . Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι λένε πίσω από κλειστές πόρτες αλλά η πολιτική είναι δημόσια υπόθεση και οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην σωστή πληροφόρηση.

Από την άλλη δεν βλέπω το κοινό σημείο πως βλέπω να αλλάξει η μορφή της λύσης. Υπάρχουν ψηφίσματα εδώ και δεκαετίες που μιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Στο τραπέζι τώρα υπάρχει και ένα σχέδιο Γκουτέρες που όπως και να το ερμηνεύει κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξή του. Καλεί τις πλευρές να συνομιλήσουν για επίλυση του Κυπριακού επομένως οποιαδήποτε αμφισβήτηση της μορφής της λύσης  την θεωρώ προβληματική γιατί όταν ξεφεύγουμε από την ΔΔΟ οι επιλογές που έχουμε είναι δυο : To ένα είναι ενιαίο κράτος που σημαίνει η πλειοψηφία κυβερνά μόνη της, πράγμα που δεν θα βρεθεί κανένας Τ/κ να αποδεχτεί άρα εκ των πραγμάτων είναι μη ρεαλιστική. Η άλλη επιλογή είναι συνομοσπονδία κρατών που την θεωρώ απαράδεχτη για την χώρα μας αφού για να εφαρμοστεί θα πρέπει να διχοτομηθεί η Κύπρος σε δυο επίσημα κράτη. Άρα είναι η συνομοσπονδία είναι νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και εκεί θα πρέπει να προσέχει κανείς.

Ποιος είναι  κατά την άποψή σας καλύτερος τρόπος για εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένου ότι η Ε.Ε υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού East Med για μερική απεξάρτηση από τη Ρωσία ;

Δεν ξέρω ως που είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει τον Εast Med. Ως μια προοπτική κάνουν μια διερευνητική στήριξη και δεν μας έχει δείξει ότι αυτός είναι ο τελικός στόχος για διάφορους και πολλούς λόγους. Θα έπρεπε να Κύπριοι να έχουμε μια περιβαλλοντική ανησυχία αφού ζούμε σε μια κλειστή θάλασσα που είναι η Μεσόγειος και τυχών τεχνικά προβλήματα απειλείται το περιβάλλον της Κύπρου. Από την άλλη ως Ε.Κ  μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές και επιχειρούμε να περιορίσουμε τους ρύπους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είμαστε μια χώρα πλούσια σε ηλιοφάνεια και αντί να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα κολλήσαμε σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτή την ιστορία.

Κ. Κιζίλγουρεκ σχολιάζοντας το περιστατικό με την υποστολή της τουρκικής σημαίας στα κατεχόμενα από ένα 16χρονο Ε/κ είπατε «τι κάνουμε στα σχολεία μας πως μεγαλώνουμε τα παιδιά στις δυο κοινότητες» και διερωτηθήκατε «αν περιμένουμε από ένα 16χρονο να κατεβάσει σημαία για να απελευθερωθούμε».

Αυτό που είπα είναι ''Ποιοι είναι αυτοί που περιμένουν από ένα 16χρονο παιδάκι ότι κάνει μια πράξη ηρωισμού και το χαιρετίζουν''. Θεωρώ πολύ προβληματικούς αυτούς τους ανθρώπους που χαιρετίζουν ένα 16χρονο. Ένας 16χρονος μπορεί να κάνει και διάφορα πράγματα .Τώρα να έρθουν κάποιοι συγκεκριμένοι και να λένε ‘’μπράβο’’ αυτού του παιδιού, τι θέλουν να μας πουν; Κάθονται στην καρέκλα  και βάζουν ένα 16χρονο να κάνει πράξεις ηρωισμού;

Όταν λέτε «βάζουν» εννοείται ήταν υποκινούμενη ενέργεια;

Όχι.. Εννοώ πως αν χειροκροτήσεις αυτή την πράξη ενθαρρύνεις και άλλους να το κάνουν. Μάλιστα έχω δει από πρόσωπο που ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα του κ. Αναστασιάδη  να στέλνει twitter ‘’καλύτερα τέτοιες πράξεις παρά ΜΟΕ στην Κύπρο’’ .

Θα σας ρωτούσε κάποιος τότε με δικοινοτικές εκδηλώσεις με σφυρικτές και μπαλόνια μπορεί να ανατραπεί η κατοχή;

Ποτέ δεν έχω πει ότι θα ανατραπεί η κατοχή με δικοινοτική επαφή. Απλώς τώρα μιλάμε για αυτούς που είναι πολύ ενθουσιασμένοι με έναν 16χρονο και ψεύτικα χτίζουν ένα ηρωισμό προκαλώντας περισσότερη ζημιά κατά την άποψή μου. Ας το ονομάσουμε έτσι ''είναι εθνικιστική υστερία να θεωρείς την πράξη του 16χρονου ηρωισμό''. 

Η επαπρογσέγγιση είναι στο πλαίσιο μιας προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και όποιος νομίζει ότι δεν την χρειαζόμαστε τότε αλλού ξημερώνει.  Εδώ η Ε.Ε κάνει συμφιλίωση με χώρες που είχαν πολέμους 200 και 400 χρόνια. […] Καθένας από εμάς που πιστεύει στην  πολιτική επανένωση της Κύπρου  θα έπρεπε να κρατεί την σημαία της επαναπροσέγγισης για καλύτερη γνωριμία  των πολιτών της Κ.Δ που από το 1964 δεν έχουν καλό διάλογο. Θεωρώ προβληματικούς όσους θεωρούν προβληματική την σημαία της επαναπροσέγγισης.

Διαχρονικά κ. Κιζίλγουρεκ η Τουρκία κατηγορεί την Ε/κ πλευρά για την μη λύση του Κυπριακού, και ειδικότερα μετά το σχέδιο Ανάν. Πιστεύετε πως όλα αυτά τα χρόνια η Τ/κ κοινότητα ήταν άμοιρη ευθυνών για τη μη λύση του Κυπριακού;

Από το 1977 και την πρώτη Συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς μέχρι το 2002 η Τουρκική πλευρά ήταν αυτή που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ομοσπονδιακή λύσης. Ανεξάρτητα τι έκανε η Ε/κ πλευρά ήταν ο Ντενκτάς που πάντα διαπραγματευόταν μια συνομοσπονδία  μεταξύ δυο κρατών. Μάλιστα η επιθυμία του ήταν η μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου και έκανε την διαπραγμάτευση για συνομοσπονδία ως διχοτόμηση. Πάντα εκτός ψηφισμάτων ήταν οι προτάσεις του. Άρα όταν κατηγορεί κάποιος την Ε/κ πλευρά ότι απέρριψε όλα τα σχέδια θα πρέπει να κοιτάξει  λίγο τον καθρέπτη.

Keywords
sigmalive, υστερια, sigmalive, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επιρροή, συγκεκριμένο, ελλαδα, σημαίνει, οηε, κυπρος, ακελ, αοζ, med, ρωσία, πετρελαιο, σχολεια, twitter, λύση, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, νίκος αναστασιάδης, χωρες, ρωσία, βημα, εμπορικη, θαλασσα, θητεια, κυπρου, οηε, ονοματα, πλαισιο, φυσικο αεριο, med, ακελ, αμερικη, ατμοσφαιρα, γεγονος, γνωριμια, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δομη, υπαρχει, εκμεταλλευση, εννοια, εξι, επιρροή, επρεπε, επιθυμια, ερντογαν, ερχεται, ερχεσαι, ευρωπη, ζημια, ζωης, υποθεση, η φωνη, θρησκεια, κινηση, λύση, μορφη, μπαλονια, μυαλο, ομαδα, παντα, ονομα, οντας, παιδια, περιβαλλον, πιστη, πορτες, προβληματα, σεβασμος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, φυσικο, φωνη, ψευτικα, ανηκει, δικαιωμα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, μεσογειος, παιχνιδι, πηγες, σημαια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα