Νίγηρας: Η στρατιωτική χούντα υποστηρίζει ότι η Γαλλία σχεδιάζει πλήγματα

Η στρατιωτική χούντα, που κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα και απέπεμψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, δήλωσε σήμερα πως η ανατραπείσα κυβέρνηση εξουσιοδότησε την Γαλλία να διενεργήσει πλήγματα στο κτίριο της προεδρίας, στην προσπάθεια να απελευθερώσει τον Μπαζούμ.

Η στρατιωτική χούντα, που έθεσε τον Μπαζούμ υπό περιορισμό στο προεδρικό μέγαρο από την Τετάρτη, έχει προειδοποιήσει πως οποιεσδήποτε προσπάθειες από το εξωτερικό να βγάλουν από το προεδρικό μέγαρο

τον Μπαζούμ θα προκαλέσουν αιματοχυσία και χάος.

Τα σχόλια έκανε ένας από τους πραξικοπηματίες, ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, στην κρατική τηλεόραση. Είπε πως η εξουσιοδότηση υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα Χασουμί Μασουντού, που ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

To Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Μασουντού για σχόλια. Η Γαλλία έχει καταδικάσει το πραξικόπημα στην πρώην γαλλική αποικία και έχει απαιτήσει την αποκατάσταση του Μπαζούμ, όμως δεν έχει ανακοινώσει οποιαδήποτε πρόθεση να επέμβει στρατιωτικά. Το Παρίσι δεν απάντησε προσώρας σε αιτήματα για σχόλια.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα ακολουθεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στις γειτονικές χώρες Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία δύο χρόνια,, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω ενός κύματος αντιγαλλικών αισθημάτων.

Η Γαλλία είχε στρατεύματα στην περιοχή για μία δεκαετία βοηθώντας στην μάχη εναντίον μιας ισλαμιστικής εξέγερσης, όμως ντόπιοι λένε πως θέλουν η πρώην αποικιακή δύναμη να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Ο Νίγηρας είναι κρίσιμος σύμμαχος στις εκστρατείες της Δύσης εναντίον των ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι το πραξικόπημα μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μεγαλύτερη ρωσική επιρροή στην περιοχή, και επίσης ότι θα επιτρέψει στην εξέγερση να εξαπλωθεί.

Υποστηρικτές της χούντας έκαψαν γαλλικές σημαίες και επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η χούντα κατηγόρησε τη Γαλλία για τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών, που τραυμάτισαν έξι από αυτούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οποιεσδήποτε επιθέσεις σε γαλλικά συμφέροντα στον Νίγηρα θα λάβουν "άμεση και αποφασιστική" απάντηση.

Η περιφερειακή οργάνωση της Δυτικής Αφρικής ECOWAS επέβαλε κυρώσεις και δήλωσε ότι θα εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας, αν οι ηγέτες του πραξικοπήματος δεν αποκαταστήσουν τον Μπαζούμ στην προεδρία εντός μίας εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Μαχάματ Ιντρίς Ντέμπι μετέβη στον Νίγηρα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να βοηθήσει στην διαμεσολάβηση για την επίλυση της κρίσης και ανάρτησε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον δείχνουν να συναντάται με τον Μπαζούμ και χωριστά με τον επικεφαλής του πραξικοπήματος Αμπντουραχαμάν Τσιανί, τον οποίο η χούντα ανακήρυξε αρχηγό του κράτους.

Ο Ντέμπι είπε πως είχε συζητήσεις για την διερεύνηση τρόπων "να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση".

Ο Ντέμπι κατέλαβε την εξουσία το 2021 μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιντρίς Ντέμπι, επί χρόνια προέδρου της χώρας, όμως παρέμεινε στενός σύμμαχος της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: Νίγηρας: Το σχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό θα «κατέρρεε» χωρίς τη Νιαμέ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα