Νίκη με μόλις έξι ψήφους για τη Μέι επί νομοσχεδίου του Brexit

Με μόλις έξι ψήφους διαφορά υπέρ της κυβέρνησης απετράπη μία οδυνηρή ήττα για την Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την ψηφοφορία επί κρίσιμης τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το εμπόριο μετά από το Brexit.


Το νομοσχέδιο, που τελικά υπερψηφίστηκε και πλέον μεταφέρεται στη Βουλή των Λόρδων, είναι ένα απαραίτητο βήμα στην πορεία προς

ένα ομαλό Brexit. Η κυβέρνηση, ωστόσο, τέθηκε υπό πίεση από την τροπολογία φιλοευρωπαίων Συντηρητικών βουλευτών που προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ έως τον Ιανουάριο του 2019, τότε το Λονδίνο θα έπρεπε να επιδιώξει μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη στην προοπτική τελωνειακής ένωσης, διεκδικώντας αντίθετα κάποιου τύπου τελωνειακή συνεργασία.

Οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, γνωστοί ως Remainers, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή στην τροπολογία τους παρά τις έντονες προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να τους μεταπείσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση τους «απείλησε» ακόμα και ότι σε περίπτωση υπερψήφισης της τροπολογίας θα κινηθεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την πρωθυπουργό, με όποια πολιτική αστάθεια μια τέτοια κίνηση θα συνεπαγόταν.

Οι Remainers δηλώνουν εξοργισμένοι από τις υπαναχωρήσεις έναντι των Brexiteers συναδέλφων τους στο Συντηρητικό Κόμμα που έκανε η κ. Μέι τη Δευτέρα, αποδεχόμενη δικές τους τροπολογίες επί άλλου συνοδευτικού του Brexit νομοσχεδίου.

Τελικά η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει την καταψήφιση της τροπολογίας των Remainers, την οποία στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με 307 ψήφους κατά έναντι 301 υπέρ. Κρίσιμη ήταν η υποστήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση τέσσερις Brexiteer βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που αψήφησαν τη δική τους κομματική γραμμή.

Σχολιάζοντας το διήμερο των κρίσιμων ψηφοφοριών επί των δύο νομοσχεδίων και τις ανταρσίες των Συντηρητικών βουλευτών, το Εργατικό Κόμμα έκανε λόγο για «πρωθυπουργό στην κυβέρνηση αλλά όχι στην εξουσία».

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε υποστεί ήττα στην ψηφοφορία επί άλλης τροπολογίας που προβλέπει ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να παραμείνει μετά από την έξοδό της από την ΕΕ στο κοινοτικό πλαίσιο κανόνων για τα φάρμακα, με ισχύ των κανόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Η τροπολογία είχε υποβληθεί από τον φιλοευρωπαίο τέως Υφυπουργό Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι που παραιτήθηκε προ λίγων εβδομάδων με αφορμή επιλογές της κυβέρνησης ως προς τη στρατηγική του Brexit. Έλαβε τη στήριξη ακόμα 11 «ανταρτών» Συντηρητικών Remainer βουλευτών.

Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε και σε αυτή την τροπολογία, αλλά η ήττα επί του συγκεκριμένου ζητήματος δε θεωρείται ιδιαίτερα οδυνηρή ή αντίθετη προς τις γενικότερες επιδιώξεις του Λονδίνου. Παρόλα αυτά ήταν μόλις η δεύτερη ήττα για την κυβέρνηση στην πολύμηνη διαδικασία ψηφοφοριών επί νομοσχεδίων που συνδέονται με το Brexit.

Σημειώνεται ότι οι αμφιλεγόμενες τροπολογίες των Brexiteer Συντηρητικών βουλευτών στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα πέρασαν με διαφορά μόλις τριών ψήφων.

Αυτά τα οριακά περιθώρια απόρριψης τροπολογιών που αντιτίθενται στην κυβερνητική στρατηγική επί του Brexit κάνουν το σύνολο των πολιτικών σχολιαστών να διατυπώνουν αμφιβολίες για το πόσο εύκολο θα είναι να εγκριθεί τελικά από τη Βουλή η τελική συμφωνία με την ΕΕ που θα φέρει προς ψήφιση η πρωθυπουργός Μέι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα