Νικολάου: Οι κρατούμενοι δεν είναι πολίτες 2ης κατηγορίας

Οι κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουν οι πολίτες αυτού του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας “γιατί έχουν τιμωρηθεί για κάποια αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει”.

Ο κ. Νικολάου απαντούσε στα όσα ακούστηκαν σε σχέση με την αυθόρμητη δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε

χθες το Νοσηλευτικό Προσωπικό Ψυχικής Υγείας στο προαύλιο του Θαλάμου εισδοχής αντρών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας με αφορμή, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο θάλαμο εισδοχής αντρών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, όταν φυλακισμένος βαρυποινίτης, ο οποίος νοσηλευόταν χωρίς φύλαξη από δεσμοφύλακα, εκδήλωσε βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, "με αποτέλεσμα να τεθούν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

Σε εκτός κειμένου αναφορές του στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, ο κ. Νικολάου είπε ότι “οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας - παρά τις κάποιες φωνές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες - διαπνέονται από ένα βασικό στοιχείο: Ότι και οι φυλακισμένοι που βρίσκονται σ` αυτό το χώρο έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν της ίδιας ακριβώς θεραπείας που απολαμβάνουν οι πολίτες αυτού του τόπου”.

“Και θέλω να το τονίσω αυτό, στέλλοντας ξεκάθαρο το μήνυμα: Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας γιατί έχουν τιμωρηθεί για κάποια αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει. Τιμωρήθηκαν και εκτίουν την ποινή τους σ` αυτό το χώρο. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τιμωρούνται καθημερινώς γι΄ αυτό το οποίο έχουν διαπράξει. Και ούτε επίσης γίνεται αποδεκτή η οποιαδήποτε αντιμετώπιση ότι αυτοί οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα είτε αυτά αφορούν το δικαίωμα εκπαίδευσης είτε το να απολαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει αυτός ο τόπος. Και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι μέρος του συστήματος υγείας αυτού του τόπου”, σημείωσε.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων αποτελεί κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και σκοπό έχει τη διάνοιξη γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων και της κοινωνίας”, για να σημειώσει ότι σε αυτό το εγχείρημα, η νέα Διεύθυνση του Τμήματος των Φυλακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν καταστήσει τον θεσμό της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων απαραίτητο και σημαντικό για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο, με στόχο την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.

“Έχοντας ταχθεί”, είπε, “στο να διαμορφώσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα αντίστοιχο του πολιτισμού μας και της ανθρωπιάς που διακρίνει τον τόπο και τον λαό μας, προχωρούμε παράλληλα στον εκσυγχρονισμό όλων των παράπλευρων λειτουργιών του Σωφρονιστικού Συστήματος”.

Είπε ακόμα πως “προωθείται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, έχοντας τη μελέτη η οποία ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων”, σημειώνοντας ότι “ταυτόχρονα, εξετάζονται τα οικονομικά δεδομένα για τον τρόπο ανέγερσης νέων φυλακών, με τη μελέτη αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό και την ετοιμασία έκθεσης οικονομικού αντίκτυπου για σκοπούς έγκρισης του έργου, καθώς επίσης, οι τεχνικοί όροι για προώθηση του”.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι “οι φυλακές πρέπει να μετατραπούν σε κέντρο σωφρονισμού και γι’ αυτό μελετώνται τρόποι ώστε άτομα τα οποία μεταφέρονται στις φυλακές για εντάλματα φυλάκισης, να μετατρέπεται το ένταλμα φυλάκισης σε προσφορά κοινοτικής εργασίας”, συμπληρώνοντας ότι “ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που εγκρίθηκε πρόσφατα, οι καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντιμετωπίζονται, πλέον, ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως κοινοί εγκληματίες, δηλαδή τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης και παραπέμπονται για απεξάρτηση στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης”.

Διαβεβαίωσε ότι ως Πολιτεία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να μετουσιώσουν ένα υποσχόμενο πολιτικό όραμα σε μια κοινωνική πραγματικότητα.

“Η ορθότητα των σημαντικών αλλαγών που έχουμε επιφέρει στο χώρο των Φυλακών, των προγραμμάτων και γενικά της μεταχείρισης των κρατουμένων, επιβεβαιώνονται μέσα από τις εκθέσεις και δηλώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, την οποία έχουμε αναδείξει ως τον ευγενή σύμμαχο και συνεργάτη στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και υποσχόμενου σωφρονιστικού συστήματος στον τόπο”, είπε.

Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, είπε ότι ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κρατουμένων στην εκπαίδευση, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των κρατουμένων που συμμετέχουν στα προγράμματα του σχολείου από τους 182 στους 396, φτάνοντας σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού της φυλακής να παρακολουθεί προγράμματα στο σχολείο, με στόχο την ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία.

“Εργαζόμαστε ατέρμονα προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε πλέον ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως αυτό καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των φυλακών και τις συστάσεις των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε, “η παιδεία του ατόμου δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων”, για να προσθέσει ότι “άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την πνευματική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του ήθους και της συμπεριφοράς τους ανθρώπου, όπως είναι η οικογένεια, η θρησκεία, η τέχνη, οι θεσμοί και οι νόμοι της πολιτείας, το επάγγελμα, το περιβάλλον κ.λπ. αποτελούν προτεραιότητα στις δράσεις του Τμήματος”.

Η εκδήλωση περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορό, τραγούδι και απαγγελία ποιημάτων από τους κρατούμενους οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων ζωγραφικής, χειροτεχνίας και χαλκοτεχνίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και των βραβείων για τους αριστεύσαντες στην εσπερινή τεχνική σχολή από την Πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου.

Ανάμεσα στους αριστεύσαντες στις γραφικές τέχνες ήταν και η Έλενα Σκορδέλη, η οποία σε δήλωση της στο ΚΥΠΕ είπε ότι η πηγή της έμπνευσης της για τα έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας της είναι “η υπομονή και η πίστη στο Θεό”, προσθέτοντας ότι παρόλο που η ίδια, όπως ισχυρίστηκε, έχει βιώσει την αδικία, “στο τέλος, θα υπάρξει ένα φως για τη δικαιοσύνη”.

“Αντλώ τεράστια υπομονή μέσα από αυτή τη θεωρία για να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου μέσα στη φυλακή για να μπορώ να σκέφτομαι και να αναμένω, για παράδειγμα, τους δικούς μου όταν θα έρθουν να με δουν, να είμαι καλά γιατί θέλουν και αυτοί να με βλέπουν καλά, θέλουν να είμαι καλά και πραγματικά πήρα έμπνευση, αγάπη, κατανόηση από τη νέα Διεύθυνση (των Κεντρικών Φυλακών), την κα. Άννα Αριστοτέλους και την κα. Αθηνά Δημητρίου, οι οποίες προσωπικά με αντιμετώπισαν σαν άνθρωπο γι` αυτό που είμαι”.

"Για να κάνω μια εικόνα και να μου αρέσει μπορεί να μου πάρει και μια εβδομάδα. Δουλεύω ακούραστα και πραγματικά είναι μια μικρή συνταγή που μπορεί να την ανακαλύψει κάποιος όταν είναι χρόνια στη φυλακή: Καλύτερα να δουλεύεις ακούραστα μέσα από όμορφα πράγματα, όμορφες δημιουργίες, να πηγαίνεις κουρασμένος για να κοιμάσαι πάλι όμορφα...είναι μια μέθοδος για να μπορούν να περνούν οι μέρες."

Είπε επίσης ότι αυτή την περίοδο, εκτός από την αγιογραφία, "έχω αναλώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας αλλά και της νύχτας μου προετοιμάζοντας το fashion show που θα σας παρουσιάσουμε το Σεπτέμβρη. Έχω μάθει να ράβω μέσα στη φυλακή και να σχεδιάζω ρούχα και εάν είσαστε εδώ πιστεύω ότι θα δείτε πολύ ωραία πράγματα που θα τα ζηλέψουν και οι μεγάλοι σχεδιαστές".

Σημειώνεται ότι στην ορχήστρα των κρατουμένων συμμετείχε και ο Σάββας Βέργας, ο οποίος έπαιζε μπουζούκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα