Νικόλας: Το κράτος και τα κόμματα να μείνουν έξω από τον φορέα

Τη θέση ότι τόσο το κράτος όσο και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να παραμείνουν έξω από τον Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια πολύ καλή διαχείριση του ζητήματος, καθώς οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία

έχουν συμβάλει στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και δη του Συνεργατισμού.

«Ένας από τους όρους που θα θέσουμε στην Κυβέρνηση ως ΔΗΚΟ, για να λάβει την οποιαδήποτε στήριξή μας, είναι ότι δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανάμειξη η οποιαδήποτε Κυβέρνηση και το οποιοδήποτε κόμμα στη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Τη διαχείριση θα πρέπει να αναλάβουν εμπειρογνώμονες από εταιρίες επενδυτών που να ξέρουν πώς να διαχειριστούν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, φυσικά όμως με μια συμφωνημένη διαχείριση, κάτι που εμείς επιμένουμε να διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, για να προστατεύσουμε τους καλόπιστους δανειολήπτες και να κυνηγήσουμε τους κακοπληρωτές», είπε.

Όπως είπε, μόνο κρατώντας το κράτος «εκτός» μπορούν να αποφευχθούν παρεμβάσεις.

«Αν υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση, είτε μέσω ενός Διοικητικού Συμβουλίου που θα διορίσει η Κυβέρνηση είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποφασίζοντας οι ίδιοι ποιο δάνειο θα χαρίσουν, ποιο θα αναδιαρθρώσουν και ποιο θα διεκδικήσουν, αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται για γίνει. Μιλάμε για το 30% της αγοράς, για τεράστια ποσά τα οποία θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε ως φορολογούμενοι, αν αφήσουμε τα κόμματα να αποφασίζουν», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι το ποιοι θα συνεισφέρουν στο κεφάλαιο του Φορέα, είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για το ΔΗΚΟ, καλώντας την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. Επιπλέον, ο κος Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη σημαντικότητα και των υπόλοιπων δανείων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 17,5 δισ.

«Είδαμε τι έγινε στη Λαϊκή τράπεζα με τη διαχείριση, είδαμε τι έγινε στον Συνεργατισμό. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το ίδιο και στη διαχείριση του Φορέα», δήλωσε.

Τι θα γίνει με την έδρα της Λεμεσού

Όσον αφορά στο ζήτημα της 56ης έδρας της Λεμεσού την οποία απώλεσε το «Κίνημα Αλληλεγγύη» και με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, σύμφωνα με τον κο Παπαδόπουλο «είναι κρίμα να μην μπορούμε να επιλύσουμε ένα τόσο απλό θέμα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες «υπερισχύουν» έναντι του κύρους της πολιτείας και της λειτουργίας της Βουλής.

«Έχουμε μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία θεωρώ ξεκάθαρη. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, διαπιστώνεται ότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Όποια άλλη απόφαση πάρουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα», τόνισε.

Όσον αφορά στην άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές, σύμφωνα με τον ίδιο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα.

«Δυστυχώς, δεν φαίνεται να διαμορφώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Έχουμε τη θέση Αρχής ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Το εκλογικό σώμα καθόρισε τις έδρες και την κατανομή τους με βάση την κατανομή τους, με την απλή αναλογική να είναι η καλύτερη μεθοδολογία κατανομής. Το να αφαιρέσουμε μια έδρα από ένα κόμμα, όχι στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας αλλά στη βάση τακτικισμών, το θεωρώ θλιβερό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση για να λυθεί το πρόβλημα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποτελεί τον νομικό σύμβουλο του κράτους και πως ο ίδιος εισηγήθηκε την αλλαγή του Συντάγματος. Έτσι, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν κατέθεσε νομοσχέδιο για την επίλυση του προβλήματος, η Βουλή προχώρησε σε κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου, με την προσπάθεια να είναι περισσότερο «συμβολικού χαρακτήρα».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα