Νικολάτος: Καταθέτουν στην Ερευνητική Συλλούρης, Τζιοβάνη, Πιττάτζιης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τις παράνομες πολιτογραφήσεις μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Μύρων Νικολάτος, Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος εξήγησε πως οι πολιτογραφήσεις που αναφέρθηκαν στο ενδιάμεσο πόρισμα ότι είναι παράνομες, είναι υπό την έννοια της υπέρβασης του εξουσιοδοτικού νόμου, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρούσε σε πολιτογράφηση μελών των οικογενειών των επενδυτών ενώ ο νόμος κατά τον χρόνο εκείνο, δεν παρείχε αυτή τη δυνατότητα. 

Οι υπόλοιπες πολιτογραφήσεις ως επί το πλείστων,

είπε, είναι νόμιμες, εκτός από κάποιες προβληματικές που είχαν ζητήματα με την ικανοποίηση κριτηρίων και όρων που έθεσε το Υπουργικό. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν η Επιτροπή διέκρινε κάποια σκοπιμότητα σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, ο κ., Νικολάτος ανέφερε πως δεν μπορεί να αποδώσει την όποια σκοπιμότητα γιατί εξυπακούει και κακή πρόθεση. 

«Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να καταλογίσω τέτοια ευθύνη», πρόσθεσε. 

Εξετάσαμε σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε, ενδεχόμενο δόλου ή απάτης εκ μέρους κάποιων αιτητών, ενώ σε άλλες υπάρχει ενδεχόμενη εξαπάτηση εκ μέρους παρόχων.

Αυτές αναφέρονται στο πόρισμα και υπάρχουν και τα συμπεράσματα της Επιτροπής όπως επίσης και οι εισηγήσεις της, για ενδεχόμενη ανάκληση πολιτογράφησης, σημείωσε.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος, ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεσμεύτηκε να δοθεί στη δημοσιότητα αλλά με δύο επιφυλάξεις. 

Η μία, είπε, είναι ο σεβασμός του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και η άλλη, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος όσον αφορά τυχόν ποινικές διώξεις. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν η Επιτροπή διαπιστώνει πολιτικές ευθύνες, ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως προκύπτουν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες. 

Η Ερευνητική δεν είναι δικαστήριο να αποδώσει τελικές ευθύνες, αλλά καταγραφεί συμπεράσματα και εισηγήσεις, πρόσθεσε.  

Όσον αφορά στην συνέχεια του έργου της Επιτροπής, ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως αναμένεται να καταθέσουν οι Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνη και Ανδρέας Πιττάτζιης.

Τόνισε πως στο ενδιάμεσο πόρισμα υπάρχουν εισηγήσεις της Επιτροπής για εξέταση του ενδεχόμενου αποστέρησης υπηκοότητας για μερικές δεκάδες υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Ερευνητική: 51,81% των μελών οικογενειών επενδυτών πολιτογραφήθηκαν παράνομα

Keywords
Τυχαία Θέματα