Ν.Ιωαννίδης: «Τιμή και ευθύνη το Υφυπουργείο Μετανάστευσης -Σκοποί και Στόχοι»

Στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι Μίλησε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ο οποίο χαρακτήρισε τον διορισμό του μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη.

Όπως εξήγησε βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης για της κατάσταση πραγμάτων στο μεταναστευτικό με τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες.  Η προετοιμασία που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάρα πολύ καλή και τώρα  η Διοίκηση και Διεύθυνση είναι σε φάση οργάνωσης.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι τα εργαλεία προκειμένου να φέρει εις πέρας την δουλειά του το Υφυπουργείο υπάρχουν , ωστόσο, εκ των πραγμάτων ο εκτελεστικός

βραχίονας είναι η Αστυνομία και οι δράσεις θα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαστε σε συντονισμό και συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς».

Για τους στόχους γενικά του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε πως υπάρχει το Τμήμα μετανάστευσης που ασχολείται με ζητήματα παραμονής και την Υπηρεσία Ασύλου που είναι  ο έτερος πυλώνας. Ο στόχος είναι οι δυο υπηρεσίες που βρίσκονται πλέον υπό την αιγίδα του νέου υφυπουργείου  να καταστούν πιο αποτελεσματικές στο πλαίσιο του Κυβερνητικού προγράμματος.

Επεσήμανε ότι και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει υπουργεία μετανάστευσης και αυτό καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να έχει ένα κράτος ένα τέτοιο θεσμός.

Ο στόχος είναι η Κύπρος να λειτουργεί με βάσει τις συμβατικές και ενωσιακές της υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι που είναι ήδη εδώ θα πρέπει να δούμε αν δικαιούνται να μείνουν, αν όχι να φύγουν. Οι ροές πρέπει να μειωθούν και έχουν μειωθεί  δραστικά . Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αίτησης ασύλου, θα συνεχίσουμε την πρακτική των αποχωρήσεων ατόμων που δεν δικαιούνται να διαμένουν στην δημοκρατία και θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενσωμάτωση αυτών που νομίμως είναι εδώ.  Υπάρχουν επίσης και σκέψεις για άτομα που διαμένουν νόμιμα εδώ, αν επιθυμούν, να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Ο Υφυπουργός ρωτήθηκε και απάντησε για το θέμα που προέκυψε με τους μετανάστες εντός της νέκρας ζώνης . «Η απόφαση που ελήφθη και είναι ορθή, είναι πως δεν θα επιτρέψουμε η Πράσινη Γραμμή να καταστεί δίαυλος και δίοδος μεταναστών. Οι άνθρωποι αυτοί τυγχάνουν συνεχούς υποστήριξης εφοδιάζονται με όσα χρειάζονται και ενημερωνόμαστε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών.»

Κληθείς να απαντήσει για τα pushbacks, είπε πως δεν γίνονται και δεν είναι πρακτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ούτε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ούτε με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, καθώς είμαστε συνεργάτες και είμαστε σε συνεχή συνεργασία», είπε.

Τέλος σχολίασε μεταξύ άλλων και το νέο σύμφωνο μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα