Νομπελίστας Πισσαρίδης: Η πολιτική της Μερκελ απέτυχε

Τη θέση ότι η οικονομική πολιτική της Μέρκελ απέτυχε, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Sigmalive o Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρωζώνη και υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δημιουργεί αβεβαιότητα. Τάχθηκε παράλληλα υπέρ ενός ελληνικού κουρέματος, λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τέτοιο χρέος.Εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τις εκποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας όμως ότι δεν πρέπει να ενοχλήσουν τους «μικρούς», καθώς, όπως είπε το "πρόβλημα ξεκινά από τους μεγαλο-επιχειρηματίες".

Με τον Σαμαρά γνωρίζαμε...

«Με την κυβέρνηση Σαμαρά γνωρίζαμε πού βρισκόμασταν. Οι δανειστές ήταν ικανοποιημένοι με την πολιτική που ακολουθείτο και η Ελλάδα εισήλθε, αργά αλλά σταθερά, σε πορεία ανάκαμψης», είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν γνωρίζουμε τη θέση του και πού θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να δημιουργήσει χρήμα. Οι διεθνείς αγορές δεν θα τον δανείσουν».

Ο λαϊκισμός δεν λύνει το πρόβλημα

Συμπλήρωσε ότι δικαιολογημένα οι Έλληνες δυσανασχετούν αφού έχουν βαρεθεί αυτή την ύφεση, ωστόσο, διερωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική. Ο λαϊκισμός δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε η ΕΕ πρόκειται να αλλάξει πολιτική ανάλογα με τις αντιδράσεις, είπε. Η Ελλάδα είναι χωρά -μέλος της ΕΕ και θα την ακούσουν, αλλά δεν αλλάζουν πολιτική, σημείωσε.

Διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι μια δεξιά κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από μια αριστερή ή το αντίθετο. Υπάρχουν, είπε, μικτά οικονομικά προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να ακολουθηθούν, φτάνει να ξέρουμε το πρόγραμμα. Στην περίπτωση του Τσίπρα δεν το γνωρίζουμε, ανέφερε.

«Συζητώντας με επενδυτές στο Λονδίνο, μου είπαν ότι δεν τους έχει αναλυθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σκέφτεται να εφαρμόσει ο Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.

Η Ελλάδα έπαψε να είναι συστημική

Ερωτηθείς αν ευσταθούν οι τοποθετήσεις ξένων οικονομολόγων, ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι συστημική για την υπόλοιπη ΕΕ, ο νομπελίστας απάντησε ότι πράγματι, η Ελλάδα δεν είναι πλέον συστημική ή είναι λιγότερο συστημική από όσο στο παρελθόν.

«Μηδέν κίνδυνος, όμως, ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσαρίδης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι πάντοτε συστημικές ως κράτη –μέλη, όμως ο κίνδυνος για την υπόλοιπη ευρωζώνη έχει περιοριστεί.

Οι ξένοι επενδυτές πήραν τα μέτρα τους λόγω προηγούμενης εμπειρίας και οι οικονομικοί δεσμοί της Ελλάδας με τους διάφορους ξένους οργανισμούς έχουν διαρρηχτεί, εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Υπέρ ενός ελληνικού κουρέματος

Τάχθηκε παράλληλα υπέρ ενός ελληνικού κουρέματος και εξηγώντας τη θέση του ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας.

Το χρέος που έχει σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη. Δεν μπορεί να συνεχίσει με τέτοιο χρέος, διότι δεν ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, είπε.

Η πολιτική της Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα ήταν καλή ιδέα να συνεχιστεί, τόνισε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης και πρόσθεσε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει και δεν ωφελεί την Ευρώπη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία

Εμφανίστηκε παράλληλα συγκρατημένα αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι στην Κύπρο πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκποιήσεις, μακριά από λαϊκισμούς.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι πρέπει να αφήσουν ήσυχους τους «μικρούς» και να κυνηγήσουν τους μεγάλους, οι οποίοι χρωστούν πολλά εκατομμύρια. Το πρόβλημα είπε, ξεκινά από τους μεγαλο-επιχειρηματίες. «Να μην αγγίξουν τους μικρούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε ότι δεν επηρεάζουν καθώς η Κύπρος δεν διατηρεί πλέον έντονους οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Follow @AthanasiouTh

athanasiout@sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα