Νομοσχέδιο απαγορεύει σε υπόδικο Bουλευτή να γίνει Πρωθυπουργός στο Ισραήλ

Η ειδική υπουργική επιτροπή, στη σημερινή συνεδρίασή της ενέκρινε την νομιμότητα του περιεχομένου δύο νομοσχεδίων, που προβλέπουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία Βουλευτής βαρύνεται με κατηγορητήριο που τον φέρει υπόδικο για ποινικά αδικήματα, δεν θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Τα δύο νομοσχέδια εισηγήθηκαν δύο Βουλευτές της συμπολίτευσης, παρότι ο Νομικός Επίτροπος της Κυβέρνησης κατέθεσε αρνητική εισήγηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοβουλευτική διαδικασία, μετά την έγκριση της ειδικής υπουργικής επιτροπής, θα πρέπει να εισαχθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή

που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται της δικαστικής νομοθεσίας.

Εφόσον η κοινοβουλευτική επιτροπή εγκρίνει την νομιμότητα του κανονιστικού περιεχομένου των νομοσχεδίων, στη συνέχεια θα εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Κνέσετ, η οποία θα κληθεί να τα εγκρίνει σε τρεις διαδοχικές διαδικασίες ψήφισης: Επί της αρχής, κατ’άρθρον και σε σύνολο.

Νοουμένου ότι η Κνέσετ αναμένεται να διαλυθεί άμεσα (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, Δευτέρα 27/6) δεν θεωρείται πιθανό τα δύο αυτά νομοσχέδια να ψηφισθούν και να ισχύσουν κατά την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, που θα συνέλθει σε σώμα μετά τις επικείμενες πρόωρες εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν την 1η Νοεμβρίου.

Το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων φαίνεται να «φωτογραφίζει» τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βενιαμίν Νετανιάχου, με σκοπό να τον εμποδίσει να σχηματίσει κυβέρνηση εξ αιτίας των ποινικών υποθέσεών του που συνεχίζουν να εκδικάζονται. Βουλευτές του Λικούντ επέκριναν την απόφαση της ειδικής υπουργικής επιτροπής ως «πλήγμα κατά της δημοκρατίας», ενώ ο βουλευτής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» εξέφρασε την άποψη ότι «τα εν λόγω νομοσχέδια δεν πλήττουν απλώς τον Νετανιάχου προσωπικά, αλλά πλήττουν και το δικαίωμα του εκλογικού σώματος να ψηφίσει τον υποψήφιο που επιθυμεί».

Η απαγόρευση σε πολιτικό που βαρύνεται με ποινική υπόθεση να σχηματίσει κυβέρνηση αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Γκιντόν Σάαρ, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης και αρχηγού του κεντροδεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα», ο οποίος αποχώρησε από το Λικούντ αφότου έχασε τις ενδοκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2019.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ είχε κατατεθεί νομοσχέδιο με ταυτόσημο περιεχόμενο, το οποίο εν τέλει δεν υπερψηφίστηκε από την Κνέσετ κατά την τελευταία ‘επί συνόλου’ ψηφοφορία της Ολομέλειας επειδή δεν στηρίχθηκε από ορισμένους Βουλευτές του κόμματος «Γιεμίνα», του οποίου ηγείται ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου εκείνου είχε δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από τον χώρο της Δεξιάς, κατηγορώντας την κίνηση ως εκδήλωση πολιτικής αντεκδίκησης που αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νομοσχέδιο, Bουλευτή, Πρωθυπουργός, Ισραήλ,nomoschedio, Boulefti, prothypourgos, israil