Νομοσχέδιο για ελέγχους και κατηγοριοποίηση σε πισίνες προωθεί το ΥΠΕΣ

Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της νομοθεσίας που αφορά στα χαρακτηριστικά και στους ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) αναμένεται να παρουσιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως το νομοσχέδιο κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή, καθώς για το ίδιο θέμα υπάρχει πρόταση νόμου εκ μέρους του Βουλευτή της ΕΔΕΚ,

Ηλία Μυριάνθους, η οποία κατατέθηκε από το 2019.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι σήμερα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, προβλέπει τρεις κατηγορίες κολυμβητικών δεξαμενών. Η πρώτη κατηγορία αφορά κολυμβητικές δεξαμενές σε υδροπάρκα, η δεύτερη αφορά πισίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και η τρίτη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες, πέρα από εκείνες που καλύπτουν περισσότερες από πέντε οικιστικές μονάδες.

Ανάλογα με την κατηγορία, θα γίνεται και η έκδοση αδειών κατασκευής, όπως επίσης και οι περιοδικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι στις πισίνες που περιλαμβάνονται στις δύο πρώτες κατηγορίες, θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι υγείας και ασφάλειας, ενώ σε εκείνες της τρίτης κατηγορίας θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί. Επίσης, όσον αφορά την επίβλεψή τους, θα απαιτείται η παρουσία ναυαγοσωστών για την επίβλεψή τους μόνο για όσες πισίνες εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι πριν από ένα χρόνο οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τη Βουλή για την πρόθεσή τους να καταθέσουν κείμενα νόμου, κάτι που δεν έγινε, ενώ εξέφρασε λύπη εκ μέρους της Προεδρίας της Επιτροπής, για το γεγονός ότι δε λήφθηκε απάντηση σε επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ευχάριστη χαρακτήρισε η κ. Νικολάου την ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των κειμένων από το Υπουργείο, αναφέροντας ότι δεσμεύτηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου να τα καταθέσουν πριν από το τέλος του χρόνου και στη Βουλή. Σημείωσε, επίσης, ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι σε ισχύ από το 1992 και κατ’ επέκταση, όπως είπε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ο εκσυγχρονισμός της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν αποσύρεται η πρόταση νόμου, η κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση και ότι θα αποφασιστεί αυτό εάν έρθουν έγκαιρα τα κείμενα του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα προχωρήσει με την πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε πρόθυμος να αποσύρει την πρόταση νόμου, εφόσον κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ψηφιστεί πριν την έναρξη της νέα θερινής περιόδου.

Επεσήμανε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία η οποία σήμερα ρυθμίζει τα ζητήματα των κολυμβητικών δεξαμενών και απαρχαιωμένη, παρ’ όλο που υπάρχουν οδηγίες και πρότυπα από την ΕΕ για τα συγκεκριμένα θέματα. Κατά συνέπεια, όπως είπε ο κ. Μυριάνθους, «υποβαθμίζουμε και το τουριστικό προϊόν, λαμβανομένου υπόψιν ότι αυτές τις κολυμβητικές δεξαμενές τις χρησιμοποιεί κυρίως ο τουρίστας». Επίσης, πρόσθεσε, προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια, όπως και οι πισίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, που μπαίνουν στο ίδιο καλάθι με τις υπόλοιπες.

«Η αναβάθμιση της ποιότητας των κολυμβητικών δεξαμενών, τόσο σε θέματα ασφάλειας, όσο και σε θέματα υγιεινής του νερού, όπως επίσης και σε πολλαπλά άλλα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, αναβάθμιση και χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών, θα πρέπει να λήξουν το συντομότερο δυνατόν και ουσιαστικά αυτό το θέμα να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα