Νομοθετικό "φρένο" σε ασυδοσίες ερευνητικών προγραμμάτων

Με 30 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, ώστε αυτά να καταθέτουν κάθε έξι μήνες, για ενημέρωση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατάλογο με όλα τα μνημόνια συνεργασίας, συμβάσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ερευνητικά προγράμματα που συνομολογούνται με άλλους οργανισμούς

και/ή πρόσωπα, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της αποστολής κάθε ερευνητικής μονάδας.

Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου τους, όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι όποιες οικονομικές δεσμεύσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου ή της ερευνητικής μονάδας.

Οι νόμοι ψηφίστηκαν μετά από προτάσεις νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές Γιώργος Κ. Γεωργίου, Αντρέας Καυκαλιάς και Γιώργος Τ. Γεωργίου του ΑΚΕΛ και Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι ο έλεγχος των ερευνητικών προγραμμάτων δεν είναι έργο της Βουλής και για τη διαφάνεια θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή για να μπορεί να ελέγχει στη κάθε λεπτομέρεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως τα δύο Πανεπιστήμια διαφωνούν με τους νόμους και σημείωσε πως πρέπει να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή, αλλά δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε γενική εισαγγελία η Βουλή. Πρόσθεσε πως η Βουλή δεν πρέπει να ψηφίσει τις προτάσεις νόμου.

Η Βουλευτής του ιδίου κόμματος Αννίτα Δημητρίου είπε πως εγείρεται θέμα εμπειρογνωμοσύνης των μελών της Επιτροπής Παιδείας. Πρόσθεσε ότι στα ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να προστατευθούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου είπε ότι φτάσαμε στο σημείο που φθάσαμε στην οικονομία επειδή απουσίαζε ο έλεγχος και επικρατούσε ασυδοσία. «Τιμούμε το έργο που παράγεται στα Πανεπιστήμια αλλά θα πρέπει να κινούνται σε πεδίο διαφάνειας». Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής και τα Δικαστήρια εξετάζουν το ποσό των 862.000 ευρώ που "κατασπαταλήθηκαν" για το Διογένης. Είπε ακόμα πως έγινε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και υπήρξε διαπλοκή από μικρή μερίδα ακαδημαϊκών. «Δεν ζητούμε τα μυστικά της της κοντέσσας Βαλέραινας, αλλά συνοπτική ενημέρωση», πρόσθεσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, είπε πως η ενασχόληση της Βουλής με τα ερευνητικά προγράμματα των Πανεπιστημίων θα λειτουργήσει σαν διαφήμιση των ερευνητικών προγραμμάτων και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα ελέγχει όταν υπάρχει καταγγελία.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως κάποιες απόψεις είναι λογικές και κάποιες άλλες όχι και υπενθύμισε τις ατασθαλίες που οδήγησαν κάποιους στα Δικαστήρια.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα επιτρέψει ασυδοσία και εκτροπή στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ότι ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι βασική υποχρέωση της Βουλής και παρατήρησε ότι οι πανεπιστημιακοί πρέπει να δίνει πρώτοι που θα δίνουν το παράδειγμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλία, είπε πως από την πολλή ελευθερία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως οι εγκρίσεις θυμίζουν άλλα καθεστώτα, και εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορεί το νομοθετικό σώμα να κρίνει τα ερευνητικά προγράμματα. Είναι άδικο και για τη Βουλή να εμπλέκεται έχοντας εγκρίνει δαπάνες σε όποιες ατασθαλίες δυνατόν προκύψουν, συνέχισε προσθέτοντας πως ‘δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη Βουλή σε ΜΟΚΑΣ».

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Πρόσθεσε ότι οι Βουλευτές δεν έχουν τα προσόντα να διενεργήσουν ελέγχους σε ερευνητικά προγράμματα και εξέφρασε την άποψη πως ‘αν θέλουμε διαφάνεια θα πρέπει να ενισχύσουμε τον εσωτερικό έλεγχο».

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν προγράμματα, αλλά η Βουλή ζητά την καταγραφή των ερευνητικών προγραμμάτων με απώτερο στόχο να βοηθούν οι ερευνητές.

«Έχουν δει πολλά τα πράγματα τα μάτια και η φαντασία μας οργιάζει για άλλα τόσα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα