Νομοθετικό κενό στον εκλογικό νόμο

Μελετώντας τον εκλογικό νομό όπως είναι δημοσιευμένος από το Υπουργείο Εσωτερικών συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια επικοδομητική ασάφεια (ή παράλειψη αν προτιμάτε αφού δεν θεωρώ ότι έγινε σκόπιμα!!). Αν διαβάσετε τον εκλογικό νόμο όπως τον θα δείτε ότι στην παράγραφο 32 σημείο (4) υπάρχει ρητά στο κείμενο επεξήγηση για το τι γίνεται αν υπάρχει ισοψηφία υποψηφίων κάποιου συνδυασμού, και ο συνδυασμός έχει δικαίωμα σε λιγότερες βουλευτικές έδρες στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια (π.χ. ισοψηφούν οι 2 πρώτοι βουλευτές του κόμματος Α

στην επαρχία Λευκωσίας αλλά το κόμμα δικαιούτε ΜΟΝΟ μια έδρα στη επαρχία Λευκωσίας). Η λύση είναι η κλήρωση από τον έφορο εκλογής.

Κάτι αντίστοιχο όμως δεν φαίνεται να διευκρινίζεται ότι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει ίσος αριθμός υπολοίπων για ένα κόμμα στην Β' ή Γ' κατανομή. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι το κόμμα Α στην δεύτερη κατανομή δικαιούτε ΜΟΝΟ μια έδρα τότε ο εκλογικός νόμος λέει ότι θα την πάρει στην εκλογική περιφέρεια που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο (παράγραφος 33 σημείο 4). Αν όμως το κόμμα Α έχει το πίο ψηλό υπόλοιπο (ας πούμε 2021 ψήφους) στην επαρχία Λεμεσού και έχει ακριβώς το ίδιο υπόλοιπο (2021 ψήφους) στην επαρχία Πάφου, σε ποιάν επαρχία θα πάρει την μοναδική έδρα που δικαιούται; Στη Λεμεσό ή στην Πάφο; Ποιός αποφασίζει; Έχει προτεραιότητα η μεγαλύτερη επαρχία; Μήπως μπορεί το κόμμα να διαλέξει; Μήπως αποφασίζει ο έφορος εκλογής με κλήρωση (όπως και στην περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων);

Παρόλο που δεν είμαι νομικός θεωρώ ότι η ασάφεια που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που δημιούργησε η κενωθείσα έδρα της κ. Θεοχάρους την προηγούμενη πενταετία γιατί εδώ δεν θα μιλάμε μόνο για μια έδρα αλλά θα μιλάμε για πάρα πολλές έδρες που επηρεάζονται αν αυτό συμβεί στην αρχή της Β' κατανομής -ένα κόμμα δικαιούτε μόνο μια έδρα και υπάρχει ισοπαλία υπολοίπων μεταξύ επαρχιών - αφού δεν θα μπορούν να δοθούν οι υπόλοιπες έδρες αν δεν διασαφηνιστεί τι γίνεται εκεί. Τα προβλήματα είναι μικρότερα αν αυτό προκύψει στο τέλος της Β' κατανομής ή στην Γ' κατανομή αφού είναι λιγότερες οι αδιάθετες έδρες. Και πάλι ομως θα μπορούμε να μιλάμε για πολλαπλές κενές βουλευτικές έδρες μέχρι να διασαφηνιστεί το θέμα.  Μπορώ να γράψω για πάρα πολλά άλλα σενάρια που αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα. Ακόμα και στο σενάριο που το κομμα Α θα μπορεί να πάρει δυο έδρες, αν στην μια επαρχία έχει μείνει η τελευταία διαθέσιμη έδρα παίζει ρόλο αν θα την πάρει το κόμμα Α ή όχι γιατί πολύ πιθανόν να επηρεάζει τις επαρχίες που τα άλλα κόμματα θα μπορούν να πάρουν έδρα (αφού οι έδρες δίνονται μια μια σε κάθε κόμμα!). Σενάρια «τρόμου» υπάρχουν πολλά.

Τέλος, αυτό είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο (στατιστικώς η πιθανότητα να συμβει είναι μηδενική - αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ αφού εδώ οι γνώσεις μου είναι αρκετά καλες - αλλά μηδενική πιθανότητα δεν σημαίνει πάντοτε ότι είναι και εντελώς αδύνατον να συμβεί - και αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ). Αν νομικα όντως υπάρχει κενό στο νόμο θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να νομοθετηθεί και να λυθεί γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι εκπλήξεις θα σου δώσει η κάλπη! Βασικά για την ώρα πρέπει να ευχόμαστε να μην γίνει κάτι τέτοιο την Κυριακή στις εκλογές και να φροντίσει γρήγορα η καινούργια Βουλή να ρυθμίσει το θέμα.

*Ακαδημαϊκός/Στατιστικός

Cardiff University

Keywords
Τυχαία Θέματα