Νοσεί το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας φαίνεται να βρίσκεται η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λεμεσού σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρος Μάτσας.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με ειδική έμφαση στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού η λειτουργία της οποίας φαίνεται να είναι προβληματική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι είχε υποδείξει από την αρχή ότι το πρόβλημα του Νοσοκομείου Λεμεσού

δεν είναι μόνο η Πνευμονολογική Κλινική, αλλά ότι το Νοσοκομείο Λεμεσού νοσεί στο σύνολο του, όπως και πολλά άλλα νοσηλευτήρια στην Κύπρο και ότι χρειάζεται η χάραξη και εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θα επιλύει τα προβλήματα στη ρίζα τους και όχι με μπαλώματα.

Σημείωσε ότι η Πνευμονολογική Κλινική δημιουργήθηκε πάνω σε κακή βάση και κατά γενική ομολογία δεν έπρεπε να δημιουργηθεί καν αν δεν τηρούνταν προηγουμένως όλες οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία τέτοιων κλινικών.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι κατά τη συνεδρία ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής το σχεδιασμό για επίλυση του προβλήματος, σχεδιασμός ο οποίος προνοεί ότι νοσοκομειακός αρχιτέκτονας θα καθορίσει από την αρχή τους χώρους, με δεδομένο ότι το κύριο πρόβλημα της εν λόγω Κλινικής είναι η διασπορά των ασθενών σε όλο το Νοσοκομείο. Όπως εξήγησε ο κ. Αδάμου, υπάρχει στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου χώρος, ο οποίος αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για κοιτώνες ιατρών, αλλά και άλλοι χώροι οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί για νοσηλεία ασθενών με γρίπη των πτηνών ή έμπολα και οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Είπε ακόμη ότι με την επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Λεμεσού θα μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται η αναβάθμιση της Πνευμονολογικής Κλινικής, αλλά και οι υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου που παρουσιάζουν προβλήματα.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ακολούθως ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας υπέδειξε προς τους αρμόδιους ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί η αναβάθμιση της Φυματιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όπου ο οίκος των νοσηλευτών θα γίνει με δαπάνη η οποία ήδη έχει περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Έχουμε πρόβλημα με τη φυματίωση στην Κύπρο και δεν είναι πρόβλημα των Κυπρίων αλλά μεγάλου αριθμού αλλοδαπών που έρχονται στην πατρίδα μας και νοσούν από τη φυματίωση με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται εκεί και πέρα», είπε και εξήγησε ότι οι κανόνες υγιεινής και νοσηλείας τέτοιων ασθενών είναι προβληματικοί και χρειάζεται αναβάθμιση σε όλους τους χώρους.

«Ήταν απαίτηση της Επιτροπής και όλων των βουλευτών Λεμεσού να τύχει αναβάθμισης αυτή η κλινική, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι με τον νέο προϋπολογισμό θα καταστεί εφικτό», πρόσθεσε.

Κατέθεσε παράλληλα εισήγηση όπως το Νοσοκομείο Κυπερούντας αναβαθμιστεί και καταστεί ένα αναβαθμισμένο νοσοκομείο των ορεινών περιοχών προς αποσυμφόρηση και των νοσοκομείων της Λεμεσού και της Λευκωσίας.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Λεμεσού, η οποία λειτούργησε πριν από ένα χρόνο, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λειτουργία της και πρόσθεσε ότι με βάση την ενημέρωση του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λεμεσού.

«Αναμένουμε ότι το θέμα θα επανέλθει ενώπιον μας σε δύο μήνες για να ενημερωθούμε για το ποιες θα είναι οι λύσεις που θα δοθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα αλλά και πως μακροχρόνια θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μια κλινικής που θα πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ενέγραψε το θέμα της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού, είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κλινική είναι ενδεικτικά των ευρύτερων προβλημάτων που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Λεμεσού, «ένα νοσοκομείο πραγματικά φορτωμένο προβλήματα, τα οποία τελικά φορτώνονται στους ασθενείς».

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Λεμεσού, εντούτοις επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση στο νοσοκομείο» ανέφερε και υπέδειξε πως ανεξάρτητα από την συνολική προσέγγιση που θα πρέπει να υπάρξει σε ό,τι αφορά τη ριζική βελτίωση του Νοσοκομείου Λεμεσού, η ΕΔΕΚ ενέγραψε το θέμα της Πνευμονολογικής Κλινικής έτσι ώστε αν μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αυτές να γίνουν.

«Είναι μια επίσης απαράδεκτη κατάσταση, δεν υπάρχουν χώροι, δεν υπάρχουν διαδικασίες, δεν υπάρχουν ασφαλή μέσα και μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται για να παρέχεται η νοσηλεία σε όσους πάσχουν από αυτές τις ασθενείς» είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι σήμερα ζητήθηκε από τους αρμόδιους όπως θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα και αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα