Νουρής: Το παρασκήνιο συμφωνίας για μεταναστευτικό-«Χώρες άλλαξαν στάση» (VID)

Tην συμφωνία για μεταρρύθμιση ασύλου και μετανάστευσης που επετεύχθη το βράδυ της 8ης Ιουνίου, μετά από μια δύσκολη και πολύωρη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κλήθηκε να σχολιάσει ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Αρχικά ανέφερε ότι, για χρόνια συζητούσαν για να βρεθεί μια κατά προσέγγιση συμφωνία για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. «Η χθεσινή συμφωνία χρήζει μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης. Θα πρέπει να προβληματίσει ότι ένα μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα

12 χωρών ενίστατο σε αυτή τη συμφωνία και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα έγκρισης προφανώς επιλέχθηκε μια άλλη διαδικασία, αυτή της πληθυσμιακής πλειοψηφίας».

Πρόσθεσε επίσης πως, μέχρι σήμερα αίτημα των μεσογειακών χωρών ήταν η πραγματική αλληλεγγύη και η υποχρεωτικότητα στις μετεγκαταστάσεις ακριβώς για να αποσείσουμε αυτό το τεράστιο βάρος για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

«Με τον πιο ήπιο τρόπο θα μπορούσα να πω ότι αυτό προσπεράστηκε με την μεθοδολογία που επιλέγηκε από την κομισιόν για να εισαχθεί το οικονομικό παράβολο και άλλες οικονομικές παράμετροι, αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ή δίνοντας σε αυτές τις χώρες που δεν δέχονται μετεγκατάσταση μεταναστών να πληρώνουν ανά μετανάστη 20 χιλιάδες ευρώ, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις δικές μας χώρες γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα της μετανάστευσης», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Τι προνοεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό: «Αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΔ»

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης και στο παρασκήνιο μεταξύ των χωρών πριν της ψήφιση αναφέροντας πως μέχρι την τελευταία στιγμή δέκα χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ελλάδα ενίστατο στο συγκεκριμένο σχέδιο επειδή πολύ ορθά προέταξαν ένα θέμα που αφορούσε και την Κύπρο.

«Προέταξαν το θέμα ότι οι μετανάστες που αφικνούνται στις χώρες πρώτης γραμμής και απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου τους θα έπρεπε να υπάρχει το δικαίωμα στην χώρα να τους επιστρέφουν στην χώρα καταγωγής τους είτε στη χώρα διέλευσης του που ήταν ασφαλή, είπε.

Όπως ανέφερε αυτό φωτογράφιζε την Τουρκία και θα ήταν πολύ σημαντικό για την Κύπρο γιατί πολύ απλά θα δημιουργούσε αυτόματα την υποχρέωση στην Τουρκία να δέχεται επιστροφές από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δυστυχώς η Γερμανία η οποία ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας να μην περάσει η θέση αυτή το κατάφερε, πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και ουσιαστικά απαλλάσσει την Τουρκία να λαμβάνει επιστροφές», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Σημαντικός για Κύπρο ο μηχανισμός αλληλεγγύης για μετανάστευση

Πρόσθεσε επίσης ότι, προφανώς δεν υπάρχει διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης η διάθεση για μέτρα αποτροπής, ούτε το ζήτημα του φράχτη προωθείται ούτε ο ρόλος των οριοφυλάκων ως μονάδα αποτροπής.

«Θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός. Η συμφωνία δημιουργεί ευθύνη στις χώρες πρώτης γραμμής γιατί θα πρέπει να ελέγχουν αποτελεσματικά τα σύνορα της ΕΕ και σωστά στο προοίμιο μπήκε και η αναφορά για την πράσινη γραμμή παρόλο που δεν είναι σύνορο. Εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός ότι πως εμείς θα είμαστε συνεπείς σε αυτά που προνοεί η συμφωνία όταν υπάρχει η αχίλλειος πτέρνα της αφύλακτης πράσινης γραμμής; Πολιτικά θα πρέπει να προβληματίσει το ΥΠΕΞ από τη στιγμή που είμαστε σε διαπραγματεύσεις για εισδοχή στο Σεγκεν».

Κλείνοντας, κληθείς να απαντήσει αν λάβαμε ανταλλάγματα, απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι έχουμε διεκδικήσει σαν χώρα, αλλά αυτό που ξέρει είναι ότι Ιταλία και Ελλάδα την τελευταία στιγμή τοποθετήθηκαν θετικά γιατί απλά η Ιταλία πέτυχε να εξευρεθούν οι θαλάσσιες μετακινήσεις και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους φραγμούς στον Έβρο  και στα ελληνικά νησιά και δεν εισρέουν μετανάστες από την Τουρκία.

«Η Κύπρος έχει να πετύχει ένα άλλο στόχο που δεν είναι εύκολος. Όσοι φτάνουν στην Δημοκρατία θα πρέπει να εξετάζονται ταχύρρυθμα αν προέρχονται από ασφαλή χώρα να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα