Ν.Παπαδόπουλος: Η Τουρκία δεν έχει αποδείξει ότι θέλει λύση

Τις θέσεις του για κυπριακό, την οικονομία αλλά και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανέλυσε στο SigmaLive ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία δεν έχει αποδείξει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό, την ώρα που η Ευρώπη την επιβραβεύει αναφορικά με τη διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού

προβλήματος.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι, παρά την έξοδο από το μνημόνιο, η Κύπρος δεν αποτελεί «Success story», καθώς σημαντικά προβλήματα όπως η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για τις βουλευτικές εκλογές, επισήμανε ότι η αποχή του κόσμου που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις είναι δικαιολογημένη, και έδωσε την εικόνα ότι όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ θα βοηθήσουν από το δικό τους χαράκωμα στον αγώνα των εκλογών, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.

Πως βλέπετε τους τακτικισμούς της Τουρκίας όσον αφορά τη στάση της στο προσφυγικό, η οποία όπως φαίνεται ότι προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη που άπτονται του Κυπριακού.

Δύο σχόλια. Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποθρασυνθεί και διεκδικεί τα μέγιστα, όπως αναμέναμε . Το δυσάρεστο είναι ότι έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της για ακόμα μια φορά, δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντί να κατηγορείται, η ίδια επιβραβεύεται. Όσον αφορά στην Ευρώπη, αυτή η πολιτική τακτική από της θα πρέπει να μας προβληματίσει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πάρα πολύ αρνητικό κλίμα για την Τουρκία κι αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσει η Κύπρος.

Το δεύτερο, είναι ότι στη δήλωση των αρχηγών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για την απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου προκειμένου να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Έχει πλέον γίνει κεκτημένο. Η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, αλλά συμπεριφέρεται με τρόπο εχθρικό. Καταθέτει έγγραφα στην ΕΕ με τα οποία αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριφέρεται εχθρικά απέναντι στην εθνική κυριαρχία μας και στην ΑΟΖ μας, τις παραβιάζει και παρενοχλεί κυπριακά πλοία με δικά της πολεμικά. Αντί λοιπόν να κατηγορείται η Τουρκία για όλα αυτά, πιέζεται η δική μας πλευρά να προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των γενναιόδωρων προσφορών και υποχωρήσεων που ακολουθούν το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια.

Ο ΠτΔ όμως θεωρεί ότι το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό έχει ενταθεί και ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο.

Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Καταρχάς η ίδια η Κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς τα χρονοδιαγράμματά της γιατί βλέπει ότι η Τουρκία διατηρεί τις ίδιες, διαχρονικά αδιάλλακτες, θέσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, ο κ. Ακιντζί, στηρίζει αυτές τις θέσεις και λειτουργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας. Έφτασε στο σημείο να μας καταγγείλει στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, επειδή προσφέραμε διευκολύνσεις στη Ρωσία όσον αφορά στην συριακή κρίση. Μα καλά, για ποιους μιλούσε; Για τους Κύπριους ή για την Άγκυρα;

Στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στα κεφάλαια που αφορούν εμάς. Αν υπάρχει οποιαδήποτε «πρόοδος», οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Στα κεφάλαια που έχουμε κάτι να κερδίσουμε, δεν έχουμε δει τίποτα. Η Τουρκία αρνείται να συζητήσει μαζί μας, την ώρα που κάποιοι χαίρονται, γιατί ο κ. Ακιντζί θέλει να συζητήσει για να αλλάξουν οι εγγυήσεις μας. Δεν θέλουμε να αλλάξουν οι εγγυήσεις, θέλουμε να καταργηθούν. Η Τουρκία δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι θέλει λύση ή έχει δείξει ότι θέλει λύση τουρκικών προδιαγραφών. Αυτό που βλέπουμε συνεχώς, δεν είναι πρόοδος, αλλά η απενοχοποίηση της Τουρκίας, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη και η πολιτική του ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, με πολύ επικίνδυνες παρενέργειες για την ίδια την υπόσταση και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική. Έχουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά δυστυχώς έχουμε αποκλίνει από αυτές. Η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, που φαίνεται ότι είναι η στρατηγική του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση λύσης του Κυπριακού. Έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι το πλεονέκτημά μας και η φωνή που έχουμε διεθνώς. Θα πρέπει να την προστατεύσουμε και όχι να την υπονομεύουμε.

Πρόσφατα είδαμε κάποιες δημοσκοπήσεις στις οποίες το κομματικό σύστημα γενικώς εμφανίζεται πεσμένο και η αποχή μεγάλη. Εσείς, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως ΔΗΚΟ;

Υπάρχει τεράστια αποχή κι αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις συσπειρώσεις όλων των κομμάτων. Όταν όμως κάποιος εφαρμόσει την αναγωγή, το ΔΗΚΟ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα κόμματα. Φαίνεται ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος -και εύλογα- και ότι τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό σύστημα της Κύπρου απέτυχε να προστατεύσει τον κόσμο.

Ο στόχος μας στις εκλογές είναι να έχουμε τη στήριξη του κόσμου, γιατί θέλουμε το ΔΗΚΟ να συνεχίσει να έχει ένα καθοριστικό, ρυθμιστικό ρόλο. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε προτείνει λύσεις που αφορούν στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Θέλουμε να προστατεύσουμε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους στην οικονομική κρίση, δηλαδή τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα του λαού μας. Επιπλέον, έχουμε δείξει στην πράξη ότι ακολουθούμε ια διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό, που έχει ως γνώρισμα την προστασία της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του κόσμου για να συνεχίσουμε αυτή τη σοβαρή, υπεύθυνη πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει το γεγονός ότι προβεβλημένα στελέχη σας, κάποια εντός της ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΟ, δεν θα κατέβουν στις εκλογές;

Όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ θα βοηθήσουν από διαφορετικά πόστα στις εκλογές. Η γραμματεία του κόμματος έχει μετατραπεί σε εκλογικό επιτελείο. Επιπλέον, το 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ διεκδικεί την επανεκλογή του. Από τους 56 υποψήφιους, οι 45 είναι στελέχη και αξιωματούχοι του κόμματος. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα άλλα κόμματα έχουν παρόμοια ποσοστά. Όλος ο μηχανισμός θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί στο τέλος της ημέρας είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Όλοι μαζί, συμμεριζόμαστε και συμφωνούμε, όσον αφορά στις αγωνίες και τα οράματα του λαού και της χώρας μας και οι αρχές καιοι αξίες του ΔΗΚΟ μας ενώνουν, όπως και η Ιστορία, αλλά και η προοπτική που θέλουμε να δώσουμε σε αυτό το κόμμα που έχει προσφέρει τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο.

Kάντε μου ένα σχόλιο για την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup και της απόφαση της εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και μια επιτυχία η οποία οφείλεται στις μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού. Από την άλλη, εμείς ως ΔΗΚΟ, ναι μεν χαιρόμαστε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα ακόμα στην κυπριακή οικονομία, όπως η ανισότητα, η φτώχια και η ανεργία και θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της πραγματικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Θα πρέπει να φέρουμε το επίπεδο ζωής των Κυπρίων πολιτών στο σημείο που ήταν πριν την οικονομική καταστροφή του 2013.

Γίνεται;

Αν πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κι αν έχουμε ένα σωστό σχέδιο, γίνεται. Αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο, δεν γίνεται. Γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση αυτό το γεγονός ως αναγκαίο. Δεν βλέπουμε όμως να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά στον πολύ υψηλό ιδιωτικό δανεισμό, ο οποίος στραγγαλίζει αυτή τη στιγμή την κυπριακή οικονομία. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην παγκόσμια τραπεζική Ιστορία. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε ένα μεγάλο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει.

Η Κυβέρνηση όμως κάνει λόγο για «success story» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Δεν είμαστε «success story». Τέτοιες περιπτώσεις είναι χώρες που τα πάνε καλά, όπως η Ιρλανδία και η Ισλανδία και που έχουν καταφέρει πολύ περισσότερα. Εμείς πάμε μεν καλύτερα, αλλά όχι καλά. Δυστυχώς, αντί να μειώνουμε τα ΜΕΔ, τα αυξάνουμε και το πρόβλημά είναι ότι δεν δημιουργήσαμε τη λεγόμενη «κακή τράπεζα» έτσι ώστε να μεταφέρουμε εκεί τα κόκκινα δάνεια, τα οποία στραγγαλίζουν την οικονομία και τις τράπεζες. Έτσι, δεν μπορεί να δοθεί δανεισμός και αναμένεται μια σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων. Το ότι βγήκαμε από τη δανειακή κρίση της Κυβέρνηση είναι ένα καλό, αλλά κανείς άλλος δυστυχώς δεν μπορεί να δανειστεί στην παρούσα φάση.

Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας εισήγηση, που είναι το τρίπτυχο αντιμετώπισης και διαχείρισης των ΜΕΔ: πρώτον, να γίνει η «κακή τράπεζα» ώστε να μεταφερθούν εκεί μερικά από τα ΜΕΔ, δεύτερον, να γίνουν προγράμματα διαγραφής δανείων από τις τράπεζες, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Τρίτον, να πάμε στους Ευρωπαίους εταίρους, να τους ευχαριστήσουμε για τα εύσημα αλλά να τους τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας και να ζητήσουμε αναθεώρηση των αποφάσεων που πάρθηκαν τον Μάρτιο του 2013 για το κούρεμα των καταθέσεων και των αξιόγραφων. Πρέπει να πείσουμε ότι οι αποφάσεις τους ήταν λανθασμένες. Μιλάμε για την άρση μιας αδικίας, καθώς η Κύπρος πλήρωσε τα λάθη άλλων. Φυσικά, κάναμε κι εμείς λάθη, πληρώσαμε πολλά, οι θυσίες του λαού μας είχε ως σκοπό την αποκατάσταση των λαθών.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων όμως, αντί να μας βοηθήσουν, έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Μας πήραν τα χρήματα, τις καταθέσεις και μας άφησαν τα δάνεια. Αυτό σκότωσε την κυπριακή οικονομία προκειμένου να πληρωθούν οι ζημιές του ελληνικού χρέους και για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό ήταν ένα πολιτικό έγκλημα το οποίο οργανώθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια και υλοποιήθηκε, είτε από αφέλεια είτε από αμέλεια, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ποια τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα ΜΕΔ, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η διαμόρφωση ενός φορολογικού καθεστώτος για να ενθαρρυνθούν οι εταιρίες να έρθουν, η ανατροπή κάποιων παραλογισμών και υπερβολών που μας επέβαλλε το μνημόνιο καθώς και η υψηλή φορολογία στην ακίνητη περιουσία.

Το λέτε αυτό την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την Κύπρο ως «φορολογικό παράδεισο» και θέλει να αυξήσει τη φορολογία.

Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη προσέγγιση. Μια μικρομεσαία επιχείρηση στο Λονδίνο πληρώνει μικρότερο φόρο από μια επιχείρηση στην Κύπρο. Όταν κάποιος πάρει μαζί τον εταιρικό φόρο μαζί με την ειδική φορολογία για την Άμυνα, που μόνο οι κυπριακές επιχειρήσεις πληρώνουν στην Ευρώπη, η πραγματική φορολόγηση είναι πάνω από 24%.

Follow @christos_mich

Keywords
λύση, λύση, τουρκια, νίκος αναστασιάδης, εκλογες, sigmalive, δηκο, μνημονιο, κυπρος, success, δημοσκοπηση, ψηφοδελτια, αοζ, προσφορες, ακελ, ρωσία, οφείλεται, νέα, επηρεάζει, τραπεζες, κουρεμα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, δανεια, δημοκρατια, εθνικη, ηγετης, ιρλανδια, ισλανδια, κυπρου, λονδινο, οικονομια, ωρα, sigmalive, ακελ, αμυνα, ανεργια, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δηκο, δυστυχως, δηλωση, δικη, δοθει, εγγραφα, υπαρχει, εξελιξη, επηρεάζει, επιτυχια, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, η φωνη, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυπριακα, κλιμα, κομμα, λαθη, λογο, οραματα, οφείλεται, παμε, πλοια, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σιγουρος, συνεχεια, σχεδιο, σχολια, υψηλη, φερεφωνο, φυσικα, φορολογια, φωνη, φορα, χαιρομαστε, χειροτερα, βηματα, ενωση, μια φορα, σωστο, θεσεις
Τυχαία Θέματα