Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος

"Να εξηγήσουμε τί είναι και τί δεν είναι η Ευρώπη και να σταματήσουμε να τη χρησιμοποιούμε ως αποδιοπομπαίο τράγο". Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ετήσιο συνέδριο του ινστιτούτου Bruegel, κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο η πρόσβαση ήταν κλειστή.

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ανισότητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την ανησυχία των πολιτών. Έτσι, η δικαιοσύνη και η ισότητα πρέπει να είναι το κύριο θέμα στην προσέγγισή μας σήμερα". Ο Πρόεδρος πήρε θέση σχετικά με το πως θα απαντήσει η

ΕΕ στον ευρωσκεπτικισμό στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος απορρίπτοντας την ρητορική για μεγαλύτερη ολοκλήρωση: "η χειρότερη απάντηση σε πραγματικά προβλήματα είναι να επαναλάβει κανείς απλώς την παλιά απάντηση της όλο και βαθύτερης ολοκλήρωσης. Αυτό θα ήταν μια φυγή προς τα εμπρός με τον κίνδυνο να αφήσουμε τους πάντες πίσω".

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, " η επίλυση των πραγματικών προβλημάτων είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε", αποφεύγοντας να επαναλάβουμε τα παλιά λάθη. "Η ΕΕ έχει τις τελευταίες δεκαετίες έχει οικοδομηθεί με μεγάλα ιστορικά βήματα. Έλαβε πολλά ρίσκα που αποδυνάμωσαν ολόκληρο το κατασκεύασμα . Οπότε καλό είναι να μην κάνει ακόμα πιο μεγάλα άλματα στο σκοτάδι , όπως έγινε και στο παρελθόν", δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ .

"Η απάντησή μου στον λαϊκισμό δεν είναι μια διάλεξη για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το διοικητικό πλαίσιο της ΕΕ. Και η απάντησή μου δεν είναι να σκεφτούμε ένα άλλο μεγάλο έργο που απαιτεί μια βαθιά βουτιά στα νερά της ολοκλήρωσης. Όχι τώρα, σε μια εποχή που οι βασικές αρχές μας είναι τόσο ασταθής και οι άνθρωποι αμφισβητούν τη νομιμότητα της ΕΕ στο σύνολό της. Η χειρότερη απάντηση σε πραγματικά προβλήματα είναι να επαναλάβει απλώς την παλιά απάντηση της όλο και βαθύτερης ολοκλήρωση", είπε.

Στη συνέχεια ζήτησε μία ρεαλιστική και θεμελιώδη προσέγγιση για τα θέματα της μετανάστευσης , της παγκοσμιοποίησης , της γήρανσης του πληθυσμού και της τεχνολογικής εξέλιξης από την οπτική γωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης, "να μειώσουμε τις περισσότερες από τις απειλές για τους ψηφοφόρους μας", όπως είπε . "Η ασφάλεια και η ευημερία πρέπει , και πάλι να είναι τα βασικά αποτελέσματα της λειτουργίας της ΕΕ. Βήμα προς βήμα" .

"Να υπάρχει ενίσχυση σε ό, τι έχουμε πετύχει και να το ολοκληρώσουμε. Τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων μας, με σκοπό τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών. Να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας μας, ώστε να καταστεί επωφελής για όλες τις γενιές. Και να ολοκληρώσουμε εγχειρήματα, όπως η Τραπεζική Ένωση, έτσι ώστε να προστατευθούν πραγματικά οι φορολογούμενοι, η Ένωση Κεφαλαιαγορών, έτσι ώστε το κεφάλαιο να είναι διαθέσιμο στις μικρότερες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά και την ενιαία αγορά " .

"Εξηγήστε τί είναι η Ευρώπη και τι δεν είναι. Και όλοι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα