Νταβίντ Σασόλι: O νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε και η Άγκελα Μέρκελ το είπε δημόσια: «Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μοιραστεί μεταξύ της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και αυτής του Λαϊκού Κόμματος. Τα πρώτα 2,5 χρόνια να δοθούν στους Σοσιαλιστές και τα επόμενα 2,5 στο ΕΛΚ». 

Έτσι με πλειοψηφία 345  ψήφων ο 63χρονος Ιταλός σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Διαδέχεται τον συμπατριώτη του Αντόνιο Ταγιάνι.  

Οι δύο σημαντικότερες παρατάξεις

(Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ψήφισαν Σασόλι. Υποψήφιοι επίσης ήταν οι Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά. 

Με την εκλογή του, η Ιταλία διατηρεί μια από τις τρεις σημαντικές θέσεις που κατείχαν πολιτικά πρόσωπα από την Ιταλία στην απελθούσα περίοδο (Ντράγκι, Μογκερίνι, Ταγιάνι). Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων. Είναι πρώην δημοσιογράφος. Ξεκίνησε το 2009 νέα καριέρα ως Ευρωβουλευτής με τα χρώματα του Δημοκρατικού (Σοσιαλιστικού) Κόμματος της Ιταλίας.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το πολιτικό του στίγμα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Οι πολίτες, διερωτώνται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι επείγον «πού είναι η Ευρώπη;». Θα πρέπει το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή να αναλάβουν αυτό το καθήκον, να αποκριθούν με μεγαλύτερη τόλμη στις απαιτήσεις των νέων μας που ζητούν με ηχηρές φωνές να ξυπνήσουμε, να ανοίξουμε τα μάτια, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας». 

Με λίγα λόγια ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε με καθαρή γλώσσα για τα πιο σημαντικά: προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτων, προσφέροντας απαντήσεις στις ανησυχίες τους. Σκέφτεται ευρωπαϊκά, επιθυμεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στα πράγματα: ζητά με έμφαση να κάνουν το κάτι παραπάνω όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 

Ως σθεναρός ευρωπαϊστής, επανέλαβε μπροστά στους Ευρωβουλευτές τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα