Ντε Γκίντος: Οι τράπεζες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για μείωση κόστους

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τις προσπάθειες για μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητάς τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις.
 

Ο κ. ντε Γκίντος

απαντούσε σε ερώτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ιταλική La Stampa.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της χαμηλής κερδοφορίας, η οποία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πιο περιορισμένη και θα πληγεί από τις επιπτώσεις της κρίσης», είπε.

Λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τις προσπάθειες για να μειώσουν τα κόστη, να κάνουν διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους, ο Ισπανός Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ συμπλήρωσε πως  «αυτή η διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί τελικά και σμίκρυνση (μέσω συγχωνεύσεων), η οποία θα είναι το κλειδί στο εθνικό επίπεδο για μικρά και μεσαίου μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα».

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ο κ. ντε Γκίντος είπε πως η νομισματική πολιτική δεν είναι το μόνο εργαλείο, προσθέτοντας πως οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας αυτή την φορά. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα μέτρα δούλεψαν καλά αλλά η αντίδραση ήταν ασύμμετρη, καθώς το ίδιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού, ενώ δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική αντίδραση είναι σημαντική για να αποφύγουμε μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων. Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε την νομισματική ένωση (με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων) και να έχουμε μια αυθεντική τραπεζική ένωση, μια ενιαία κεφαλαιαγορά και ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο», είπε.

Όσον αφορά ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. ντε Γκίντος είπε ότι σύμφωνα με αναλύσεις της ΕΚΤ αν τα εθνικά συστήματα παραχώρησης εγγυήσεων υλοποιηθούν πλήρως θα μετέφερε κατά μέσο όρο το 30% των απωλειών δανείων στα κράτη και ο αντίκτυπος από τα ΜΕΔ θα είναι μειωμένος, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των ΜΕΔ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα