Ντονμέζ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά των Τ/κ μέχρι τέλους

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την αγορά του δεύτερου γεωτρύπανου, το οποίο θα λειτουργεί στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντόνετς.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε την πρώτη της γεώτρηση με τον «Πορθητή» τον περασμένο μήνα και ο Ντονμέζ δήλωσε η γεώτρηση θα γίνει στον στόχο Alanya-1. Σύμφωνα με τον Ντονμέζ μέχρι στιγμής το τρυπάνι έχει κατέβει στα 3 χιλιάδες 585 μέτρα βάθος και πρόσθεσε ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς και οι επιβαλλόμενες από τις ΗΠΑ κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, άσκησαν πίεση στις ενεργειακές εταιρείες.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ο εξοπλισμός του Πορθητή είναι ο πλέον σύγχρονος. «Μακάρι να βρούμε αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου εκεί. Δεν είναι μια περιοχή που θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Θα συνεχίζουμε τις έρευνες μέχρι να βρούμε», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είπε «ας μην δημιουργούνται τετελεσμένα».

«Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός. Δεν θέλουμε να παρεμβαίνει κανείς στις έρευνές μας στις δικές μας περιοχές. Για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα πω το εξής. Ας μην δημιουργούνται τετελεσμένα. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στις δικές μας περιοχές κι εκείνοι στις δικές τους. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν θεωρούμε σωστά βήματα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ‘συμπολιτών’ μας στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι οι διαδικασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου έχουν ολοκληρωθεί. «Θα γίνουν δοκιμές στα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα συνεχίσουμε και τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Οι τεχνικές του ιδιότητες είναι οι ίδιες με εκείνες του ‘Πορθητή’. Μπορεί να διεκπεραιώνει δύο γεωτρήσεις το χρόνο», υποστήριξε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα