Ντράγκι: Να προχωρήσουμε με θάρρος προς αναθεώρηση συνθηκών

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν «ρεαλιστικό φεντεραλισμό» για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και να αγκαλιάσει με θάρρος την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση των συνθηκών, είπε την Τρίτη ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ως προσκεκλημένος στη σειρά συζητήσεων «Αυτή είναι η Ευρώπη», ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στις μελλοντικές επιδιώξεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η στρατηγική αυτονομία, η ενέργεια και το μεταναστευτικό. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι

η κοινή άμυνα θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινή εξωτερική πολιτική, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η ΕΕ θα πρέπει να στραφεί και στη Μεσόγειο για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες της, διευκρινίζοντας πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταβατικό καύσιμο.

Στην ομιλία του ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει την ΕΕ ενώπιον της σοβαρότερης κρίσης στην ιστορία της, μιας κρίσης ανθρωπιστικής, ασφάλειας, ενεργειακής και οικονομικής, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πανδημίας.

Είπε ότι οι θεσμοί που εξυπηρέτησαν τους Ευρωπαίους πολίτες στο παρελθόν δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις και σημείωσε ότι η πανδημία και ο πόλεμος καλούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλάβουν ευθύνες «που δεν ανέλαβαν ποτέ μέχρι τώρα».

«Πρέπει να δράσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσεις που διανύουμε δεν θα μας φέρουν πίσω στο σημείο εκκίνησης, αλλά θα επιτρέψουν μια μετάβαση προς ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο» είπε.

Αυτό που χρειαζόμαστε, συνέχισε «είναι ένας ρεαλιστικός φεντεραλισμός που θα αγκαλιάσει όλα τα πλαίσια που έχουν πληγεί» από τις εν εξελίξει αλλαγές στην οικονομία, την ασφάλεια και στις άλλες πτυχές της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι χρειάζεται το «ξεκίνημα μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση των συνθηκών και θα πρέπει αυτό να το αγκαλιάσουμε με θάρρος και εμπιστοσύνη».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη μεγαλύτερη κατάκτηση της ΕΕ, την ειρήνη στην ήπειρό μας και ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία. «Σε μια τέτοια εισβολή δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτόν που εισβάλει και σε αυτόν που αντιστέκεται» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια ανακωχή για να σωθούν ζωές.

Για τις κυρώσεις, είπε ότι αυτές δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επιθυμητά αποτελέσματα ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οφείλει να παίξει κεντρικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου, λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας της.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του πολέμου στη διάθεση των γεωργικών προϊόντων και την αύξηση των τιμών, αλλά και στην ενδεχόμενη αστάθεια που μπορεί να προκληθεί από μια επισιτιστική κρίση σε διάφορες χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Η Ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια φάση ύφεσης, είπε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως «χρειάζεται μια μεγάλη απόφαση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση». «Θα πρέπει τους επόμενους μήνες να δείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι είμαστε σε θέση να ηγηθούμε μιας Ευρώπης» στεκόμενοι στο ύψος των αξιών της, της ιστορίας της και του ρόλου της σε όλο τον κόσμο, είπε.

Αναφέρθηκε σε μια Ευρώπη πιο ισχυρή, με συνοχή, κυρίαρχη, η οποία θα μπορεί «να λάβει το μέλλον της στα χέρια της».

Είπε εξάλλου ότι στις 9 Μαΐου ολοκληρώνεται η Διάσκεψη για Μέλλον της Ευρώπης και η τελική της δήλωση ζητά να είμαστε πολύ φιλόδοξοι. «Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τη νέα Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας. «Οι επενδύσεις στην άμυνα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο και με μια οπτική  βελτίωσης των συλλογικών μας δυνατοτήτων ως ΕΕ και ως ΝΑΤΟ» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένας αποτελεσματικός συντονισμός ανάμεσα στα συστήματα άμυνας ενώ αναφέρθηκε στον υφιστάμενο κατακερματισμό που «εμποδίζει την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής άμυνας».

Είπε επίσης ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη, για τη στρατηγική αυτονομία στην άμυνα και σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο να συγκληθεί μια διάσκεψη για να τεθούν πιο ορθολογικά πλαίσια στις στρατιωτικές επενδύσεις και στις αμυντικές δαπάνες.

Ακόμη ανέφερε ότι «η κοινή άμυνα θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινή εξωτερική πολιτική και αποτελεσματικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων».

Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας, από την οποία απορρέει μια διακυβερνητική λογική, που αποτελείται από διασταυρούμενα βέτο και να κινηθούμε προς τις ειδικές πλειοψηφίες .

Μίλησε ακολούθως για μια Ευρώπη που θα είναι σε θέση να αποφασίζει γρήγορα και να είναι πιο αξιόπιστη ενώπιον των πολιτών της.

Για τη διεύρυνση, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία στηρίζει την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως επίσης με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ είπε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις θεμιτές προσδοκίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου. «Είμαστε υπέρ της εισόδου όλων αυτών των χωρών και θέλουμε και την Ουκρανία μέσα στην ΕΕ» είπε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι είναι απαραίτητο να καθοριστεί ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός που να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να «ξεπερνά τη λογική της Συνθήκης του Δουβλίνου».

«Πρέπει να ενισχύσουμε και να καταστήσουμε αποτελεσματικές τις συμφωνίες επαναπατρισμού, αλλά και να ενισχύσουμε τους νόμιμους διαύλους εισόδου στην ΕΕ» είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στη Μεσόγειο.

«Δεν μπορούμε να εξετάζουμε τη Μεσόγειο μόνο ως ένα σύνορο, όπου θα πρέπει να ανυψώσουμε φραγμούς» αλλά πρέπει να αποτελεί ένα πόλο ειρήνης, ευημερίας και προόδου, συνέχισε ο κ. Ντράγκι.

«Η ενεργειακή πολιτική είναι ένας τομέας, όπου οι χώρες της Μεσογείου μπορούν και οφείλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης» συνέχισε, μιλώντας για βαθύ γεωπολιτικό επαναπροσανατολισμό.

«Πρέπει να στραφούμε περισσότερο σε χώρες προς τον Νότο» οι οποίες φάνηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία πόσο εκτεθειμένες είναι σε τομείς όπως η ενέργεια, συμπλήρωσε.

Η ενεργειακή εξάρτηση είναι λανθασμένη, σημείωσε και ανέφερε ότι η Ιταλία θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή της Ευρώπης.

Μίλησε για τις προσπάθειες για διαφοροποίηση της παροχής σε φυσικό αέριο και επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είναι αναπόφευκτο η ΕΕ να στραφεί προς τη Μεσόγειο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της» είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου «αλλά κυρίως στις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν οι ΑΠΕ στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, κυρίως η Ιταλία, είναι στρατηγικά τοποθετημένες για να δεχτούν αυτήν την ενεργειακή παραγωγή και να αποτελέσουν τη γέφυρα προς τις βόρειες χώρες.

Για την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία σημείωσε την πρόταση για μείωση της εξάρτησης και των ποσών που καταβάλουν τα κράτη μέλη στον Πρόεδρο Πούτιν, τα οποία, όπως είπε «αναπόφευκτα χρηματοδοτούν την στρατιωτική του εκστρατεία» στην Ουκρανία.

Καταληκτικά, ο Πρωθυπουργός Ντράγκι προέτρεψε την ΕΕ να κινηθεί άμεσα για να προβλέψει τις επόμενες κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δημιουργεί η ιστορία, τόνισε και ζήτησε από όλους να δείξουν «αποφασιστικότητα, όραμα αλλά πάνω από όλα ενότητα».

Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Μετσόλα τον χαρακτήρισε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο» ο οποίος, ως Πρόεδρος της ΕΚΤ στο παρελθόν, κατάφερε να οδηγήσει την Ευρωζώνη εκτός κρίσης που θα μπορούσε να υπονομεύσει την νομισματική ένωση.

«Ήταν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο όραμα σας, στη δέσμευσή σας και στο σταθερό σας χέρι που καταφέραμε να βγούμε» από την κρίση, είπε, απευθυνόμενη στον Μάριο Ντράγκι.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «παράνομη και αδικαιολόγητη εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία» λέγοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλη μια στιγμή όπως τότε που ειπώθηκε η φράση πως θα γίνει «ό,τι χρειαστεί» μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η κ. Μετσόλα έκανε λόγο για θετική στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό στην Μεσόγειο, λέγοντας ότι η χώρα έχει αναλάβει τς ευθύνες που της αναλογούν με το παραπάνω και τώρα είναι σειρά της Ευρώπης να δράσει ώστε η Ιταλία «να μην αισθάνεται μόνη».

Όσον αφορά τα επικείμενα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον την Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, η κ. Μετσόλα ανέφερε ότι καμία πρόταση για αλλαγή δεν πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική και διερωτήθηκε «πότε θα δράσουμε αν δεν δράσουμε τώρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντράγκι,ntragki