ΝΥ Τimes: Ο κορωνοϊός ως ευκαιρία για περισσότερο αυταρχισμό

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να καταστεί ευλογία για τις κυβερνήσεις που έχουν μια αυταρχική κλίση, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των New York Τimes.  «Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν εγκρίνει διατάγματα έκτακτης ανάγκης και νομοθεσίες που επεκτείνουν  την εμβέλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα ανακαλέσουν  ποτέ τα διατάγματα αυτά;» διερωτάται η αρθρογράφος Selam Gebrekidan . Έχει πάντος ενδιαφέρον ότι στο άρθρο αναφέρονται μια σειρά από χώρες που έχουν υιοθετήσει σκληρά μέτρα όπως η Ουγγαρία,

το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία και η Χιλή αλλά δεν γίνεται ούτε μια αναφορά στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει ένα αυταρχικό μοντέλλο διακυβέρνησεις που πολλοί αποκαλούν δικτατορικό.

                                Διαβάστε επίσης: Νομική ανάλυση:Νέα περιοριστικά μέτρα,συνταγματικότητα και γκρίζες ζώνες

Ακολουθεί μετάφραση των κυριοτέρων σημείων του άρθρου των Νew York Times

 Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός μπορεί τώρα να κυβερνά  με ένα διάταγμα. Στη Βρετανία, οι υπουργοί έχουν αυτό που ένας κριτικός ονομάζεται «δακρύβρεχτη» δύναμη για να περιορίσουν τους ανθρώπους και να κλείσουν τα σύνορα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει κλείσει τα δικαστήρια και έχει αρχίσει μια επιθετική παρακολούθηση των πολιτών. Η Χιλή έστειλε το στρατό σε δημόσιες πλατείες που μόλις είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές. Η Βολιβία έχει αναβάλει τις εκλογές.

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει τον κόσμο σε αδιέξοδο και οι  ανήσυχοι πολίτες απαιτούν δράση, οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο επικαλούνται εκτελεστικές εξουσίες και καταχρώνται ουσιαστικά δικτατορική εξουσία με ελάχιστη αντίσταση.

Οι κυβερνήσεις και οι ομάδες δικαιωμάτων συμφωνούν ότι αυτές οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν έκτακτα μέτρα. Τα κράτη χρειάζονται νέες εξουσίες για να κλείσουν τα σύνορά τους, να επιβάλουν καραντίνα και να παρακολουθήσουν τους μολυσμένους από τον κορωνοϊό ανθρώπους. Πολλές από αυτές τις ενέργειες προστατεύονται βάσει διεθνών κανόνων, λένε οι συνταγματολόγοι.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την κρίση της δημόσιας υγείας ως κάλυψη για να εκμεταλλευτούν νέες εξουσίες που δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία, με λίγες διασφαλίσεις ότι η νέα τους αρχή δεν θα τύχει κατάχρησης.

Οι νόμοι υιοθετούν γρήγορα ένα ευρύ φάσμα πολιτικών συστημάτων - σε αυταρχικά κράτη όπως η Ιορδανία, παραπαίουσες δημοκρατίες όπως η Ουγγαρία και παραδοσιακές δημοκρατίες όπως η Βρετανία. Και υπάρχουν λίγες διατάξεις που αφήνουν περιθώριο ελπίδα ότι τα νεά μέτρα θα ακυρωθούν μόλις περάσει η απειλή.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια παράλληλη επιδημία αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων μετά από στενά, αν όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιδημιών υγείας», δήλωσε ο Fionnuala Ni Aolain, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καθώς οι νέοι νόμοι διευρύνουν την κρατική επιτήρηση, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να κρατούν επ 'αόριστον ανθρώπους σε καραντίνα και να παραβιάζουν τις ελευθερίες  συναθροίσεως και έκφρασης, θα μπορούσαν επίσης να διαμορφώσουν τη ζωή του πολίτη, την πολιτική και τις οικονομίες για τις επόμενες δεκαετίες.

Η πανδημία ήδη επαναπροσδιορίζει τους κανόνες. Τα επεμβατικά συστήματα επιτήρησης στη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, τα οποία θα είχαν κατακριθεί υπό κανονικές συνθήκες, έχουν επαινεθεί για την επιβράδυνση των λοιμώξεων. Κυβερνήσεις που αρχικά επέκριναν την Κίνα για το γεγονός ότι έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια πολίτες της,  έχουν ακολουθήσει από τότε το παράδειγμά της.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει εξουσιοδοτήσει την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας του να παρακολουθεί τους πολίτες με τη χρήση μυστικών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που αναπτύχθηκαν για την αντιτρομοκρατία. Με τον εντοπισμό των κινήσεων των ανθρώπων, η κυβέρνηση μπορεί να τιμωρήσει εκείνους που αψηφούν τις οδηγίες απομόνωσης με φυλάκιση έως και έξι μήνες.

Και διατάζοντας το κλείσιμο των εθνικών δικαστηρίων, ο κ. Νετανιάχου καθυστέρησε την προγραμματισμένη του εμφάνιση για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διαφθοράς.

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι νέοι νόμοι έκτακτης ανάγκης έχουν αναβιώσει τους παλιούς φόβους του στρατιωτικού νόμου. Το Κογκρέσο των Φιλιππίνων ψήφισε την περασμένη εβδομάδα νομοθεσία που έδωσε στον Πρόεδρο Rodrigo Duterte εξουσίες έκτακτης ανάγκης και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι βουλευτές καταψήφισαν ένα προηγούμενο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να αναλάβει ιδιωτικές δράσεις.

Κάποια κράτη χρησιμοποιούν την πανδημία για να κάμψουν  τις  διαφωνίες. Στην Ιορδανία, μετά από έναν «αμυντικό νόμο» έκτακτης ανάγκης που έδωσε ευρύ περιθώριο στο γραφείο του, ο πρωθυπουργός Omar Razzaz δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα «χειριστεί σκληρά»  όποιον διαδίδει «φήμες, κατασκευαμένες και ψευδείς ειδήσεις που σπέρνουν πανικό».

Ο πρωθυπουργός Prayuth Chan-ocha της Ταϊλάνδης έχει αναλάβει την εξουσία να επιβάλλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας και να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίζουν μηνύσεις και εκφοβισμό για την κριτική σε αντίδρασης  κατά της κυβέρνησης.

Ενώ ο ίδιος ο ιός μπορεί να έχει παγώσει τη βούληση των διαδηλωτών να μαζευτούν σε δημόσιες πλατείες, η διακήρυξη της Χιλής για μια "κατάσταση καταστροφής" και η παρουσία του στρατού στους δρόμους των πόλεων έχει μειώσει τη διαφωνία που βασάνιζε το έθνος για μήνες.

Η πανδημία έχει επίσης διαταράξει τις προγραμματισμένες εκλογές. Αυτό το μήνα, η Βολιβία ανέστειλε τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου. Μια αμφισβητούμενη εκλογή πέρυσι προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες και ανάγκασε τον Πρόεδρο Evo Morales να παραιτηθεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Κογκρέσο να επιτρεψει  νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την εξάλειψη των νομικών προστασιών για τους αιτούντες άσυλο και την κράτηση ανθρώπων επ 'αόριστον χωρίς δίκη. Αφού οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκράτες διαφώνησαν, το  Υπουργείο οπισθοχώρησε και υπέβαλε μια πιο μετριοπαθή πρόταση.

 

Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν περισσότερη δύναμη ενώ αποσπούν την προσοχή από τους πολίτες. Ανησυχούν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα που έχουν παραχωρήσει μέχρις ότου είναι πολύ αργά για να τα διεκδικήσουν.

Ορισμένοι διατάγματα έκτακτης ανάγκης υιοθετήθηκαν τόσο γρήγορα ώστε οι βουλευτές και οι ομάδες δικαιωμάτων δεν είχαν χρόνο να τα διαβάσουν, πόσο μάλλον να συζητήσουν την αναγκαιότητά τους. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων αμφισβήτησαν επίσης την ταχύτητα με την οποία τα κράτη έχουν συντάξει χρονοβόρα νομοθεσία.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν μια σειρά από επιθυμητές εξουσίες "έτοιμες να μπουν σε ισχύη" σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης, δήλωσε η κ. Aolain, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδιάζουν εκ των προτέρων νόμους και περιμένουν "για την ευκαιρία της κρίσης να παρουσιαστεί", είπε.

Δεν είναι καθόλου σαφές τι θα γίνει με τους νόμους έκτακτης ανάγκης όταν περάσει η κρίση. Στο παρελθόν, νόμοι που θεσπίστηκαν σε μια βιασύνη, όπως το νόμο Patriot που ακολούθησε τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 11, έχουν ξεπεράσει τις κρίσεις που προορίζονταν να αντιμετωπίσουν.

Με την πάροδο του χρόνου, τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης διαπερνούν τις νομικές δομές και γίνονται κανονικοποιημένες, δήλωσε ο Ντάγκλας Ρούτσεν, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για μη κερδοσκοπικού δικαίου στην Ουάσινγκτον, η οποία παρακολουθεί νέες νομοθεσίες και διατάγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι πολύ εύκολο να οικοδομήσουμε εξουσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο κ. Rutzen. "Είναι πραγματικά δύσκολο να τους αποικοδομήσουμε".

Μια πραγματική δικτατορία

Στην Ουγγαρία, ένας νέο νόμο έχει δώσει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν την εξουσία να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο και να αναστέλλει τις υφιστάμενες νομοθεσίες. Ο κ. Ο Orban, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτό το μήνα, έχει πλέον την μόνη εξουσία να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Κοινοβούλιο, στο οποίο τα δύο τρίτα των εδρών ελέγχεται από το κόμμα του, ενέκρινε τη νομοθεσία τη Δευτέρα.

Οι κριτές αναφέρουν ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να επιτρέψει στο δημόσιο Orban να διαβρώσει περαιτέρω τις δημοκρατικές θεσμές και να διώξει δημοσιογράφους και μέλη της αντιπολίτευσης. Ο νόμος θα τροποποιήσει μονίμως δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα που θα περιορίσουν περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης και θα τιμωρήσουν τους ανθρώπους για παραβίαση εντολών απομόνωσης. Θα αναστείλει όλες τις εκλογές και τις δημοψηφίσματα.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Οι ισχυρές δημοκρατίες χρησιμοποιούν επίσης την πανδημία για να επεκτείνουν τη δύναμή τους.

Η Βρετανία έχει μακρά ιστορία της δημοκρατίας και των καθιερωμένων δημοκρατικών εθίμων. Παρ 'όλα αυτά, ένα νομοσχέδιο για τον κορωνοϊό που που πέρασε στα χαλαρά το Κοινοβούλιο δίνει στα κυβερνητικά υπουργεία την εξουσία να κρατούν και να απομονώνουν απεριόριστα τους ανθρώπους, να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών, να κλείνουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όλα με ελάχιστη εποπτεία.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας Matt Hancock το χαρακτήρισε «μια απόκλιση από τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα σε καιρό ειρήνης». Είπε ότι τα μέτρα θα είναι «αυστηρά προσωρινά και ανάλογα με την απειλή που αντιμετωπίζουμε».

Ωστόσο, μερικές από τις διατάξεις - οι οποίες αποκαλούνται εξουσίες του Ερρίκου Α ', από τον περίφημο μονάρχη του 16ου αιώνα - θα δώσουν στη Βρετανική κυβέρνηση ανεξέλεγκτο έλεγχο. Η νομοθεσία δίνει εκτεταμένες εξουσίες σε μεθοριακά σώματα ασφαλείας και την αστυνομία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απεριόριστες συλλήψεις και να ενισχύσει τις πολιτικές  εναντίον των μεταναστών, ανέφεραν οι επικριτές.

«Κάθε ρήτρα θα μπορούσε να έχει μήνες συζητήσεων και, αντίθετα, όλα συζητούνται σε λίγες μέρες», δήλωσε ο Adam Wagner, δικηγόρος που συμβουλεύει κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Keywords
ευκαιρια, new york, υπουργειο δικαιοσυνης, york, ουγγαρια, νέα, μετάφραση, υπουργοι, διαδηλωσεις, εκλογες, δραση, κορεα, εμφάνιση, ειδήσεις, μαΐου, evo, συλληψεις, adam, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εθνος, Αμπελώνες Χιλής, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, μετάφραση, χωρες, αστυνομια, ηνωμενο βασιλειο, ιος, ιορδανια, ισραηλ, κινα, νεα μετρα, τα νεα, χιλη, αρθρα, αρθρο, ανθρωπινα δικαιωματα, ασυλο, βολιβια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δικη, δωσει, ευλογια, ευκολο, ειπε, ελευθερια, ελπιδα, εβδομαδα, εμφάνιση, εξι, ζωη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, κυβερνηση, κλιση, κογκρεσο, κομμα, μαΐου, μηνες, νομοι, νομικη, ουσιαστικα, ρητρα, σειρα, σιγκαπουρη, το εθνος, χρονικα, adam, δικαιωματα, evo, ηγετες, υπουργειο, new york, ομαδες, σωματα, σωματα ασφαλειας, ουασινγκτον, υγειας, χαλαρα, york
Τυχαία Θέματα