«Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης» για άστεγους της Αθήνας

Ένα καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας παραμένει ανοιχτό δύο νύχτες την εβδομάδα για να υποδεχτεί όσους ζούνε στο δρόμο και να τους προσφέρει μια στέγη, έναν καφέ, ένα πιάτο φαγητό, μια ζεστή αγκαλιά.

Πρόκειται για το «Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης» που στεγάζεται στο χώρο όπου λειτουργεί η πλατφόρμα «Συν Αθηνά» του Δήμου Αθηναίων, απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά. Η πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη της «Γέφυρας» μιας συλλογικότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει κύρια δράση

το social street work.

Οι εθελοντές της «Γέφυρας» εκτός από τις “περιπολίες ανθρωπιάς” που πραγματοποιούν σε Αθήνα και Πειραιά, βρίσκονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιονδήποτε τους ζητήσει τη βοήθειά τους.

«Αντιληφθήκαμε ότι επί της ουσίας τις νυχτερινές ώρες δεν υπάρχει κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αν συμβεί ο,τιδήποτε δεν έχουν να απευθυνθούν πουθενά. Το βράδυ υπάρχει ένα απόλυτο κενό», δηλώνει ο υπεύθυνος της «Γέφυρας», Τάσος Σμετόπουλος στην εκπομπή «Μικρόκοσμος» στο «Πρακτορείο FM».

Από τον Δεκέμβριο, που άρχισε να λειτουργεί το «Νυχτερινό Καταφύγιο», μέχρι και σήμερα, έχουν δεχτεί βοήθεια γύρω στα 120 άτομα, τα οποία είτε επέλεξαν να παραμείνουν όλη την νύχτα στο καταφύγιο, είτε ήταν περαστικοί, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ζήτησαν βοήθεια και συμβουλευτική.

«Στόχος μας είναι να παραμένει ανοιχτό καθημερινά, αλλά η οικονομική μας κατάσταση ακόμη δεν μας το επιτρέπει. Το σημαντικό για εμάς βέβαια δεν είναι πόσοι περνάνε κάθε βράδυ, αλλά ότι ξέρουν ότι είμαστε εκεί.

Ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι ή χρειαστούν οτιδήποτε, μπορούν να έρθουν να μας βρούνε και να χρησιμοποιήσουν το «Καταφύγιο» με βάση τη δική τους ανάγκη», τονίζει ο κ. Σμετόπουλος.

Η δράσης της «Γέφυρα» δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στο «Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης», καθώς πενταμελείς ομάδες κινούνται στις γειτονιές της Αθήνας, στο κέντρο και στο λιμάνι του Πειραιά, έξι φορές την εβδομάδα, με στόχο να μιλήσουν και να γνωρίσουν τις ανάγκες των ανθρώπων που ζούνε στον δρόμο.

«Και δεν είναι μόνο οι άστεγοι. Υπάρχουν εξαρτημένα άτομα που ζούνε στον δρόμο, εργαζόμενα παιδιά, άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα trafficking.

Εμείς απλά τους ακούμε και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους», διευκρινίζει ο κ. Σμετόπουλος και αποκαλύπτει ότι στα άμεσα σχέδιά τους είναι να δημιουργηθούν αντίστοιχες ομάδες εθελοντών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα