Ο CIR επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου

O οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence Ratings (CIR) επαναβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (FCR) της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΒΒ+ και Β αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας και σταθερή προοπτική.


Η αξιολόγηση, αναφέρει ο οίκος, αντανακλά την προσδοκία ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και οι οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία θα ξεπεραστούν στον ορίζοντα της πρόβλεψης.

Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από τα οφέλη που απολαμβάνει

η Κύπρος ως μέλος της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στον μηχανισμό χρηματοδότησης και της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Βασίζονται, επίσης στη συνετή μακροοικονομική διαχείριση και προληπτική διαχείριση του δημόσιου χρέους, με την κυβέρνηση να διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές, κτίζοντας παράλληλα «μαξιλάρι» ρευστών διαθέσιμων για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα σοκ.

Η οικονομική απόδοση αδυνάτισε το 2020, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 5,1% (λιγότερο από το 7,4%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη). Ο οίκος κάνει αναφορά στα στοχευμένα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν και περιόρισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια ζήτηση.

Παρά το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και την αρνητική επίδραση στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος ορίζοντας παραμένει ευνοϊκός, αναφέρει.

Η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2021 και 3,3% το 2022, υποστηριζόμενη από την ιδιωτική κατανάλωση, τη συνέχιση των εμβολιασμών και ψηλό έτερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Οι εξαγωγές προβλέπεται να ανακάμψουν ελαφρώς, εκτιμά ο  οίκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχετιζόμενες με το εμπόριο και αναψυχή δραστηριότητες δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα και συναρτώνται από τις χαλαρώσεις στους περιορισμούς για ταξίδια και το ρυθμό του εμβολιασμού στις πηγές τουρισμού για την Κύπρο.

Συναφώς γίνεται αναφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση από την Κυβέρνηση ότι οι τουρίστες από το ΗΒ, τη Ρωσία και το Ισραήλ, που έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Κύπρο. Αυτό, σημειώνει ο CI Ratings είναι πιθανόν να συμβάλει σε ελαφριά ανάκαμψη το 2021.

Ο CI Ratings επισημαίνει ότι παραμένουν τα ρίσκα και αυτά δεν οφείλονται μόνο στις αβεβαιότητες που απορρέουν από την πανδημία, αλλά και από το ενδεχόμενο πιο αδύνατης από το αναμενόμενο ιδιωτικής κατανάλωσης μετά τη λήξη του μορατόριουμ για καταβολή δόσεων, τον Ιούνιο 2021. Επιπρόσθετα, αναφέρει, ο τραπεζικός τομέας παραμένει σχετικά αδύναμος και η ευρωζώνη ενδέχεται να ανακάμψει πιο αργά από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Τα δημόσια οικονομικά, προστίθεται, επηρεάστηκαν το 2020 μερικώς λόγω της εφαρμογής των μέτρων στήριξης για απάμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το έλλειμμα έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2020 σε σύγκριση με πλεόνασμα 1,5% το 2019. Το 2021 προβλέπεται το έλλειμμα να πέσει στο 1,8% του ΑΕΠ και 0,9% το 2022.

Το χρέος αυξήθηκε στο 118,2% το 2020 από 94% το 2019, ωστόσο αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική τροχιά και να υποχωρήσει στο 117,2% το 2021 αι το 110,4% το 2022.

Αναφορά γίνεται και σε αδυναμίες του τραπεζικού τομέα. Τα NPEs μειώθηκαν στο 19,1% των συνολικών δανείων στο τέλος Νοεμβρίου 2020.

Άποψη του CI Ratings είναι ότι η πιο αδύναμη από ό,τι αναμένεται οικονομική απόδοση, η παρατεινόμενη αναστολή αποπληρωμής δόσεων και οι αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές αδυναμίες δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, μόλις λήξει το μορατόριουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα