Ο DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου στο "Β"

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο Β, από Β (low), προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, επικαλούμενος το γεγονός ότι οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι ενδείξεις για οικονομική σταθερότητα συνέβαλαν, όπως επισημαίνει, στον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, ο DBRS αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και

εγχώριο νόμισμα από στο R-, από R-5, ενώ διατήρησε σταθερή την τάση όλων των αξιολογήσεων της Κύπρου. Ο καναδικός οίκος, ο οποίος διατηρούσε την αξιολόγηση της Κύπρου στο Β (low) από τις 5 Ιουνίου του 2015, είναι ο τέταρτος στη σειρά οίκος αξιολόγησης που προχωρεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, μετά τους μεγάλους διεθνείς οίκους Standard and Poor`s, Fitch και Moody`s, οι οποίοι αναβάθμισαν την Κύπρο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, αντίστοιχα, του τρέχοντος έτους.

“Οι κυπριακές αρχές έχουν επιδείξει ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της τρόικας, ενώ η διαθέσιμη επίσημη χρηματοδότηση υπερβαίνει τις ανάγκες της Κύπρου”, τονίζει ο οίκος.

Ωστόσο, η αξιολόγηση Β, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, υπογραμμίζει τις πολλές προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Κύπρος και “τη συνεχιζόμενη ανάγκη για εξωτερική στήριξη”.

“Η Κύπρος παραμένει ευάλωτη λόγω του υψηλού επιπέδου του χρέους, τα σχετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια και την εξάρτηση της από την εξωτερική ζήτηση για ενίσχυση της ανάπτυξης”, τονίζει ο DBRS, ο οποίος σημειώνει πως η βελτίωση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και του δημόσιου χρέους, καθώς και της ρευστότητας, είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η συνεχής οικονομική και δημοσιονομική υπεραπόδοση “θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις”.

Επιπλέον, ο καναδικός οίκος τονίζει ότι αύξηση της προόδου στην επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στα βήματα για ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων “θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές” και να δώσει στήριξη στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον οίκο, μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με αποκλίσεις από τη δημοσιονομική πολιτική και από υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορεί να οδηγήσει σε καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις.

Οι εξωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εξελίξεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, καθώς και μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές για ανάπτυξη και για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα