Ο Mπορέλ χαιρετίζει την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την παύση των εχθροπραξιών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την κατάπαυση του πυρός για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία την 9η Νοεμβρίου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ, σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) που διεξάγεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, "η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν να σέβονται αυστηρά

την κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών".

Η ΕΕ καλεί όλους τους περιφερειακούς φορείς "να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός" προσθέτει.

Λέει επίσης ότι η ΕΕ ζητά "την πλήρη και άμεση απόσυρση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή".

Ακόμη, η ΕΕ δηλώνει ότι "θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των διατάξεων της κατάπαυσης του πυρός, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό παρακολούθησης".

"Η παύση των εχθροπραξιών είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για τον τερματισμό της μακροχρόνιας σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ", αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Η ΕΕ, συνεχίζει, θεωρεί ότι "πρέπει να ανανεωθούν οι προσπάθειες για μια περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης με διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Ως εκ τούτου, η ΕΕ επαναλαμβάνει "την πλήρη υποστήριξή της στη διεθνή μορφή του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ υπό την ηγεσία των συμπροέδρων της και στον Προσωπικό Εκπρόσωπο του Προέδρου του ΟΑΣΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Η ΕΕ είναι "έτοιμη να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι δυνατόν, μέσω της στήριξης για σταθεροποίηση, την αποκατάσταση μετά τη σύγκρουση και τη δημιουργία εμπιστοσύνης".

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, η  ΕΕ υπενθυμίζει "τη σθεναρή αντίθεσή της κατά της χρήσης βίας, ιδίως της χρήσης πυρομαχικών διασποράς και εμπρηστικών όπλων, ως μέσο επίλυσης των διαφορών" ενώ τονίζει ότι "το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και καλεί τα μέρη να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και τον επαναπατρισμό των θυμάτων που επιτεύχθηκαν με τη μορφή συμπροέδρων της Ομάδας του ΟΑΣΕ Minsk στις 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη".

Ακόμη λέει ότι "η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την εθελοντική, ασφαλή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

Υπογραμμίζει τη σημασία της "διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ".

"Τυχόν εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί πρέπει να διερευνηθούν", τονίζεται.

Τέλος σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρέχουν ήδη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αμάχων που πλήττονται από τη σύγκρουση και είναι έτοιμοι να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια".

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα