Ο Ακιντζί επιχειρεί αντιστροφή του σκηνικού με τεχνάσματα

Το «κόλπο γκρόσο» μέσω ρητορικού και αμιγώς πολιτικού τεχνάσματος, επιχειρεί να κάνει ο κατοχικός ηγέτης.

Εν μέσω πλήρους στασιμότητας λόγω των προϋποθέσεων που ο ίδιος θέτει ενεργώντας προς όφελος της Άγκυρας, εισηγήθηκε όπως, αν συμφωνεί η Ε/κ πλευρά στο πλαίσιο Γκουτέρες, χωρίς δήθεν, αλλοιώσεις, να ανακοινώσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ως «στρατηγική συμφωνία πακέτο».

Συμπληρώνοντας πως «μόνο τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών» και το έκανε επ’ αφορμή της συμπλήρωσης

τριών ετών στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας προφανώς επιχειρώντας να δημιουργήσει σωσίβιο για την πολιτική του επιβίωση, σε αντιδιαστολή με τα όσα οι πολιτικοί του αντίπαλοι του διατείνονται πλέον και δημοσίως περί εξέτασης λύσεων «συνομοσπονδίας ή δύο κρατών».

Διαβάστε ακόμη: Στρατηγική συμφωνία-πακέτο προτείνει ο Ακιντζί

Εξ ου και το δεύτερο μέρος της δήλωσης του στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όποτε έρχεται στην επικαιρότητα η ιδέα για μια λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ο ίδιος λέει ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι».

Χωρίς βεβαίως να απορρίπτει ως θέση αρχής τέτοιες προτάσεις αφού λέγει ότι «μια τέτοια φόρμουλα μπορεί ίσως να υλοποιηθεί, αν οι συγκυρίες είναι κατάλληλες και το κατοχικό καθεστώς έχει τέτοιες ισχυρές διεθνείς σχέσεις για να το πετύχει.

Παρά ταύτα πρόσθεσε ότι σήμερα το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες λύσεις και ούτε είναι, είπε, ρεαλιστικό να συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, έστω και αν επί του παρόντος ενδύεται από έντονο επικοινωνιακό χρώμα λόγω και της πίεσης που νιώθει ο Ακιντζί που είναι σαφές πλέον ότι ενόψει και των ισορροπιών που επικρατούν στα κατεχόμενα αναζητεί διακαώς ένα πολιτικό σωσίβιο.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται για πρόταση ουσίας.

Καθότι αν ισχύει θα πρόκειται για κίνηση που μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο, φτάνει να είναι ειλικρινής πρόταση, χωρίς ουρές και κυρίως οι δύο κοινότητες να ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο το πλαίσιο Γκουτέρες κι αυτό είναι το κρίσιμο.

Εν τω μεταξύ επίσημη αντίδραση έρχεται από την ε/κ πλευρά η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποδεικνύει στον κατοχικό ηγέτη το ρητό «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» με την υποσημείωση όμως ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τουρκία και όχι στην ε/κ πλευρά η οποία με σωρεία επιστολών προς τον ΓΓ και όπου δει, έχει καταστήσει σαφή την ετοιμότητα της για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι δυνάμεις στην ε/κ πλευρά παπό το Κραν Μοντανά και εντεύθεν χαρακτηρίζουν το πλαίσιο του κυρίου Γκουτέρες ως ένα σημαντικό κεκτημένο της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα