Ο άνθρωπος που συνέβαλε στις μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν στην Κύπρο

Ο Χάρης Ι. Πογιατζής, ο άνθρωπος που συνέβαλε στην επιβολή ποινών σε δύο από τις σοβαρότερες αστυνομικές υποθέσεις της Κύπρου, το πενταπλό φονικό και τους φόνους του Μεταξά, μίλησε στο SigmaLive για τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που συνάντησε κατά την εκδίκασή τους.

Ο πρώην δικαστής και νυν  Επίτροπος Διαφάνειας αρχικά ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι, τόσο στην υπόθεση του Πενταπλού Φόνου στην Αγία Νάπα, όσο και στην υπόθεση των επτά φόνων του

Μεταξά, ήμουν ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση. Υπενθυμίζω όμως ότι, η σύνθεση του Κακουργιοδικείου είναι τριμελής, αποτελούμενη από ένα Πρόεδρο και δύο Πάρεδρους, των οποίων η συνεισφορά σε αμφότερες τις πιο πάνω υποθέσεις ήταν ουσιαστική. Τονίζω ότι, τα όσα καταθέτω πιο κάτω, είναι από μνήμης εφόσον δεν έχω στην κατοχή μου τους σχετικούς φακέλους των υποθέσεων».

Σχολιάζοντας την υπόθεση του Πενταπλού Φόνου, επεσήμανε ότι «ως Πάρεδροι στο Κακουργιοδικείο ήταν οι Λεωνίδας Καλογήρου και Θωμάς Θωμά. Οι Κατηγορούμενοι ήταν δύο, ο πρώτος ήταν αυτός που πυροβόλησε και σκότωσε τα θύματα και ο δεύτερος αυτός που πάντα συνόδευε τον πρώτο κατά την οργάνωση του εγκλήματος και οδήγησε το όχημα διαφυγής από τη σκηνή. Δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες, γι’αυτό διεξήχθη ακρόαση και το Κακουργιοδικείο εξέδωσε, ομόφωνα, καταδικαστική απόφαση για αμφοτέρους για φόνο εκ προμελέτης».

Για τον κ. Πογιατζή οι ιδιαιτερότητες της υπόθεσης ήταν δύο:

(α) ουδέποτε αποδείχθηκε το κίνητρο των Κατηγορουμένων, παρόλον ότι ακούστηκαν πολλά, αλλά το Δικαστήριο αποφασίζει πάντοτε, με βάση τη μαρτυρία που έχει ενώπιον του,

(β) η σύνδεση των διαφόρων βίντεο που παραλήφθηκαν από τα κλειστά κυκλώματα της περιοχής που παρέσχαν στο Δικαστήριο μία συνεχή εικόνα των κινήσεων των Κατηγορουμένων, τόσο πριν τη διάπραξη του φόνου, όσο και κατά τη διάρκεια του, αλλά και μετέπειτα.

«Μπορεί να λεχθεί ότι, η καταδίκη επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ικανότητας και επάρκειας των εμπειρογνωμόνων της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα: η Αστυνομία περισυνέλεξε όλα τα βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα της περιοχής και, αφού εξέτασε τις ώρες λήψης και επεσήμανε την παρουσία των Κατηγορουμένων, τα συνέδεσε και δημιούργησε ένα συνεχόμενο  βίντεο στο οποίο διακρίνονταν όλες οι ενέργειες τους, πριν, κατά και μετά τους φόνους. Η ικανότητα των εμπειρογνωμόνων συνίστατο στο ότι, από δεκάδες κλειστά κυκλώματα, παρέλαβαν εκατοντάδες ώρες βίντεο, ίσως και χιλιάδες και κατάφεραν να επισημάνουν τα καθοριστικά. Αυτή η ενέργεια και μαρτυρία έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο».

Ερωτηθείς για τις ώρες μελέτης, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να υπολογίσω επακριβώς, γιατί μελέτη γινόταν και κατά τη διάρκεια της ακρόασης, εκείνο όμως που θυμάμαι είναι ότι χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για τη συγγραφή της Απόφασης αφού μεσολάβησαν και τα Χριστούγεννα. Η Απόφαση εξεδόθη στις 7/2/2014».

Αναφορικά με την ποινή, πρέπει να ξεκαθάρισε ότι, «αφής στιγμής κάποιος βρεθεί ένοχος φόνου εκ προμελέτης, το Δικαστήριο μόνο μία ποινή μπορεί να επιβάλει: ποινή φυλάκισης δια βίου».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των επτά Φόνων Μεταξά, είπε ότι «από δικαστικής απόψεως, η υπόθεση αυτή δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, εφόσον ο Κατηγορούμενος παραδέχθηκε από την πρώτη μέρα παρουσιάσεώς του ενώπιον του Κακουργιοδικείου όλες τις κατηγορίες και η ποινή επιβλήθηκε αυθημερόν. Πάρεδροι ήταν η Γιώτα Κυριακίδου και Φάνη Καπετάνιου».

Στο ερώτημα πώς ένιωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, απάντησε ότι «θα πρέπει να σας πω ότι ο Δικαστής πρέπει να έχει πάντοτε το σθένος να μην εκφράζει τα προσωπικά του συναισθήματα από την Έδρα, όσο έντονα και να είναι αυτά. Το μόνο θέμα που προβλημάτισε το Δικαστήριο ήταν το κατά πόσο οι ποινές της ισόβιας φυλάκισης θα έπρεπε να ήταν συντρέχουσες ή διαδοχικές. Τελικά, ως Κακουργιοδικείο, καταλήξαμε ότι, εφόσον οι επτά φόνοι διαπράχθηκαν σε πέντε διαφορετικά χρονικά σημεία (σε δύο περιπτώσεις είχαν δολοφονηθεί μαζί μητέρα και ανήλικη θυγατέρα), επιβάλαμε πέντε διαδοχικές ποινές ισόβιας φυλάκισης».

Για το θέμα των προκλήσεων της Δικαιοσύνης σήμερα όπου τα τεχνολογικά άλματα κατακτούν τον πλανήτη, πληθαίνουν τα fake videos, τα deep fake video’s, επεσήμανε ότι  «αρχίζοντας από την παρουσίαση μίας υπόθεσης στο Δικαστήριο, θα πρέπει η Αστυνομία να διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία για να διαπιστώνει οτιδήποτε το ψεύτικο (fake). Μέχρι πριν από δύο χρόνια που υπηρετούσα ως Δικαστής, θα πρέπει να πω ότι η Αστυνομία παρουσίαζε με αντικειμενικό τρόπο την υπόθεση και τα Δικαστήρια αποδέχονταν τη μαρτυρία της ως ορθή. Με τη ραγδαία όμως εξέλιξη της τεχνολογίας, τα Δικαστήρια πρέπει να έχουν αυξημένη εγρήγορση σε περιπτώσεις παρουσίασης τέτοιων υποθέσεων».

Διαβάστε επίσης: 

Παγίδα "φιλικού" θανάτου, το πενταπλό φονικό

Η κυνική ομολογία του Μεταξά που συγκλόνισε: «Ήθελα να δώσω λύτρωση…»

Keywords
Τυχαία Θέματα