Ο απολογισμός από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ

Εκατόν ένας Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Η ένταση στη Δυτική Όχθη ήταν οξυμένη ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου, με τακτικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και αύξηση των επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων. Ο πόλεμος στην Γάζα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ένταση.

Εξάλλου, από τις 7 Οκτωβρίου ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ

έχει σκοτωθεί στη διάρκεια επιχείρησης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Την νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, συνολικά πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από ισραηλινά πυρά, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας.

Τρεις από αυτούς στην Τζενίν, διευκρίνισε από την πλευρά του το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στον τομέα αυτό, μετά τη ρίψη «εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας εκρηκτικών μηχανισμών». Στην ανακοίνωση ο στρατός δεν αναφέρθηκε σε θύματα.

Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Καλκίλια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, και ένας ακόμη στην Καλάντια, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πληροφόρησε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με τις θέσεις που θα λάβει η κυβέρνησή της στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πλήττονται από την Χαμάς, η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε παράλληλα ότι «όσο δύσκολο και αν είναι, η αντίδραση ενός κράτους δεν πρέπει να εμπνέεται από αίσθημα εκδίκησης».

Η ίδια απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ υπέρ της προστασίας των χώρων λατρείας που βρίσκονται στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών εκκλησιών.

Δήλωσε ότι η χώρα της θα ασκήσει κάθε δυνατό έλεγχο, διότι «η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό δεν πρέπει να καταλήξει σε χέρια τρομοκρατών».

«Εργαζόμαστε για να μπορέσουν να εξέλθουν από την Γάζα όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και η θέση μας είναι ότι η πολιτική λύση των δυο κρατών πρέπει να βασίζεται στην πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», υπογράμμισε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Κατά την άποψή της, «η προώθηση μιας μόνιμης, δομικής λύσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης θα βοηθούσε να αποκαλυφθεί και στους Παλαιστινίους η μπλόφα της Χαμάς και θα συνέβαλλε στην ήττα της».

Παράλληλα, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η Μελόνι δήλωσε πως θα υποστηρίξει την δημιουργία μιας ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα.

«Η Ιταλία θα υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής, σε συμφωνία και συνεργασία με τις βορειοαφρικανικές αρχές», τόνισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ιταλία θέλει επίσης από την ΕΕ να αυξήσει τα κεφάλαια που διαθέτει για την αντιμετώπιση της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027.

«Τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή αυξάνουν τους κινδύνους που συνδέονται με την παράτυπη μετανάστευση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια λογική, πρακτικού τύπου προσέγγιση και είναι σαφές ότι μας προκαλεί ανησυχία το φαινόμενο των μοναχικών λύκων, οι οποίοι δολοφονούν ανθρώπους στους δρόμους των χωρών μας, επικαλούμενοι τον Θεό», δήλωσε ακόμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις περασμένες ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας της εντόπισαν και συνέλαβαν φονταμενταλιστές που ετοίμαζαν επιθέσεις.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι «όσο και αν κάποιοι δεν ήθελαν να το παραδεχθούν, πρέπει να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η παράτυπη μετανάστευση μπορεί να συνδέεται με την τρομοκρατία» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταματήσει τόσο η παράνομη μετανάστευση δια της θαλάσσιας οδού, όσο και εκείνη που χρησιμοποιεί, μέσω ξηράς, την βαλκανική οδό».

«Ακριβώς από την βαλκανική οδό, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες μας, υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρείσδυσης και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να παύσουμε την ισχύ της συμφωνίας του Σένγκεν και να επαναφέρουμε προσωρινά σε ισχύ τους ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβενία», εξήγησε.

«Στην Ευρώπη πλέον, χάρη και στην προσπάθεια της κυβέρνησής μας, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μόνη λύση είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων», κατέληξε η Τζόρτζια Μελόνι.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα από την Ντόχα ότι μία ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας θα μετατρέψει την σύγκρουση σε σφαγή.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ και πρωθυπουργό Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης «είναι συνεργοί στα εγκλήματά του».

Το Κατάρ θα συνεχίσει την συνεργασία του με την Τουρκία και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

«Το Κατάρ καταδικάζει την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζεται στην Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ έκανε επίσης λόγο για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει «σημαντική εξέλιξη σύντομα».

Από την Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάκι Χάνεγκμπι, περιέγραψε μέσω του Twitter (X)  την διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα ως «κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Κατάρ εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα στην εξεύρεση  ανθρωπιστικών λύσεων.

Στο μεταξύ, οκτώ Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο θέσεις του συριακού στρατού στην νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσαν συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα πλήγματα έγιναν σε απάντηση σε πυρά που εξαπολύθηκαν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες, Τρίτη, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για μια περιφερειακή διεύρυνση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

"Γύρω στη 01:45 (και ώρα Κύπρου), ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με στόχο πολλές από τις στρατιωτικές μας θέσεις" στην επαρχία Ντεράα, στη νοτιοδυτική Συρία, δήλωσε πηγή του συριακού στρατού, την οποία επικαλέστηκαν τα συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Τα πλήγματα προκάλεσαν "οκτώ νεκρούς και επτά τραυματίες, όπως και υλικές ζημιές", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)", είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πλήγματα προκάλεσαν την "καταστροφή αποθηκών όπλων και ενός ραντάρ της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας" και "έντεκα νεκρούς, οι τέσσερις εκ των οποίων ήταν αξιωματικοί".

Οι επιδρομές είχαν επίσης στόχο λόχο του συριακού στρατού που στρατοπεδεύει κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα.

Χθες το βράδυ, το συριακό παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει ότι "μαχητές που συνδέονται με την λιβανική Χεζμπολάχ" και πολεμούν στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εξαπέλυσαν από την επαρχία Ντεράα "δύο ρουκέτες προς την κατεύθυνση (των κατεχόμενων Υψιπέδων) του Γκολάν".

Παρόμοια πυρά από τη Συρία προς την κατεύθυνση των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν έχουν αναφερθεί ήδη αρκετές φορές από τις 7 Οκτωβρίου.

Κάτοικοι της Ντεράα δήλωσαν στο AFP ότι ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια μετά τις επιδρομές, στα οποία καθιστούν "τον συριακό στρατό υπεύθυνο για όλες τις επιχειρήσεις που διεξάγονται από το συριακό έδαφος" από "παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις".

Οι φόβοι ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς να διευρυνθεί με εμπλοκή της Συρίας και κυρίως της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα κατά της γειτονικής του χώρας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από πάνω από 12 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαχητές της Χεζμπολάχ και θέσεις του συριακού στρατού.

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα έθεσαν εκτός λειτουργίας τα δύο βασικά αεροδρόμια της Συρίας, αυτά του Χαλεπιού και της Δαμασκού, ενώ στοίχισαν τη ζωή δύο εργαζομένων, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο υποδομές είχαν τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας στις 12 Οκτωβρίου και στη συνέχεια το αεροδρόμιο στο Χαλέπι είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο στις 15, προκαλώντας τον τραυματισμό 5 ανθρώπων, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο.

Σπάνια σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει εκεί την παρουσία του.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος διείσδυσαν στο έδαφος του Ισραήλ, σφαγιάζοντας πολίτες.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ έκτοτε και περίπου 220 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί όμηροι από την Χαμάς, σύμφωνα με απολογισμό των ισραηλινών αρχών.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες νέο συνολικό απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι 2.360 παιδιά, από την έναρξη των αδιάκοπων βομβαρδισμών του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την επίθεσή της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα