Ο Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας ενίσχυση ενότητας απέναντι στην Μόσχα

Η αποστολή ενισχύσεων του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου η Ουκρανία έχει περάσει στην αντεπίθεση, δείχνει ότι η Μόσχα πληρώνει «τεράστιο τίμημα» για την επιθετικότητά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι τεράστιος και, δυστυχώς, ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν ανέφερε ότι θα

στείλει ακόμη περισσότερους: αυτό είναι ένα τεράστιο τίμημα για τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με βάση τα πλάνα που μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τεθωρακισμένα οχήματα και κανόνια έχουν σταλεί στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κατοχικών αρχών, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ότι «σκληρές μάχες» διεξάγονται γύρω από την πόλη Μπαλάκλια, την οποία το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή προκάλεσε πάνω από 97 δισεκ. δολάρια σε ζημίες

Ο Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του προέτρεψε τους Συμμάχους να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να συνεχίσουν να μάχονται όταν θα ψυχράνει ο καιρός. Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέφτει κάτω από το μηδέν. Δεν είναι ασυνήθιστο ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και στους -15 βαθμούς Κελσίου.

«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε (τους Ουκρανούς) με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης τους συμμάχους να εντείνουν την αμυντική παραγωγή τους και να κάνουν απογραφή των αποθεμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία, με τις πρωτεύουσες (…) για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε (επιθετικές ενέργειες) και να αμυνθούμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα